Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως 150.000 € για την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 29/01/2016

Επιλογή δύο Ελλήνων

Πριν μερικές ημέρες (στις 23/1), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) χορήγησε 135 επιχορηγήσεις κατά τον γ΄ γύρο του διαγωνισμού για την απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας (Proof of Concept competition), προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσω αυτού του διαγωνισμού, παρέχεται χρηματοδότηση στα πλέον υποσχόμενα προγράμματα καινοτομίας τα οποία έχουν αναλάβει επιλεγμένοι ερευνητές του ΕΣΕ. Το ύψος της στήριξης αυτής είναι δυνατόν να φτάσει τα 150.000 ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτούς που επιλέχθηκαν βρίσκονται και δύο Έλληνες ερευνητές: ο Νικόλαος Χρόνης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και ο Γεώργιος Σταθόπουλος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κατά την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων στη συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός με θέμα την προσέλκυση ταλέντων στην Ευρώπη, ο επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάρλος Μοέδας, δήλωσε:

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βιώσιμη υποδομή για ευρωπαϊκή καινοτομία χωρίς επιστημονική αριστεία.Οι επιχορηγήσεις που παρέχονται στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας βοηθούν τους ερευνητές να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην ερευνητική κοινότητα και την αγορά. Στηρίζουν αχαρτογράφητα επιστημονικά πεδία που οδηγούν στην καινοτομία, συνδυάζοντάς τα με εφαρμογές από την πραγματική ζωή και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη προϊόντων και θέσεων εργασίας στην Ευρώπη».

Μέσω των επιχορηγήσεων, οι οποίες είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την κατοχύρωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας ή την αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όπως η εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο με βάση πληροφορίες του DNA του ασθενούς και η δημιουργία πάρα πολύ ανθεκτικών ινών γραφενίου τις οποίες θα υφαίνουν βιονικοί μεταξοσκώληκες! Επίσης, θα υποστηριχθεί η αρχιτεκτονική αποκατάσταση μεσαιωνικών κτιρίων.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: