Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταγωγή από τους Κομνηνούς είχε ο Ναπολέων Βοναπάρτης!

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 07/05/2021

Εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατό του (5/5/1821) και επανέρχεται το θέμα της βυζαντινής αυτοκρατορικής καταγωγής του

diaspora-grecque.com |>Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 άνοιξε ο δρόμος της οθωμανικής επέκτασης προς την Ευρώπη. Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι υπήρξαν το εφαλτήριο των κινημάτων αυτών και αποτέλεσαν για αρκετούς υπόδουλους λαούς της περιόδου, οι οποίοι ζούσαν υπό τους Οθωμανούς, κυρίως από το 1453 και έπειτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άποψη του Κολοκοτρώνη, ο οποίος θεωρεί ότι ο Ναπολέων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης, καθώς, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «Η γαλλική επανάσταση και ο Ναπολέων έκαμε, κατά την γνώμη μου, να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου».

Ο Αδαμάντιος Κοραής έβλεπε στο πρόσωπο τού Ναπολέοντα τον νέο Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος θα μπορούσε να επέμβει, να απελευθερώσει και να ενώσει τον υπόδουλο Ελληνισμό.

Ο Κύπριος Νικόλαος Θησέας, εγκατεστημένος στη Μασσαλία και ανιψιός του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Κυπριανού, ήταν ο κύριος διοργανωτής των στρατολογήσεων εθελοντών από τον Στρατό του Μεγάλου Ναπολέοντος. H Φιλική Εταιρεία είχε αναθέσει στον Θησέα, επίσης και στον Αρχιμανδρίτη Μασσαλίας (πρώην Στρατιωτικό Ιερέα της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολεόντα) Αρσένιο Γιαννούκο το έργο της στρατολόγησης Ελλήνων και Γάλλων εθελοντών που θα στέλλονταν στην επαναστατημένη Ελλάδα.

Οι παλαιοί στρατιώτες της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολεόντα θεώρησαν, και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως σωστά έπραξαν, ότι όφειλαν να προστρέξουν ως εθελοντές στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μας

Η ελληνική καταγωγή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

Κύπριος ιστορικός ερευνητής, ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, σε διάλεξή του στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στις 6 Μαρτίου 2014, τεκμηρίωσε ότι ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης είλκε την καταγωγή του από τις ελληνικές αριστοκρατικές οικογένειες των Κομνηνών και Καλομέρων, που κατέφυγαν στην νήσο Κορσική, κυρίως από τη Μάνη, κατά τον 17ο αιώνα.

Ο Θεόδωρος Στεφανόπουλος-Κομνηνός και ο Καλόμερος Στεφανόπουλος-Κομνηνός ήσαν αμφότεροι τέκνα του Κωνσταντίνου Στεφανοπούλου-Κομνηνού IV, ο οποίος αφίχθη στην Κορσική το 1676 επικεφαλής των εκεί μετοικησάντων Ελλήνων Μανιατών. Ο Carlo ή Charles (Calomeros) Buonaparte, ήταν υιός του Καλόμερου Κομνηνού Buonaparte, εγγονού του Καλόμερου Στεφανόπουλου-Κομνηνού. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που γεννήθηκε στην Κορσική στις 15 Αυγούστου 1769, ήταν το δευτερότοκο παιδί του Carlo ή Charles (Calomeros) Buonaparte και της Maria-Laetitia.

Σχετικά με τον Καλόμερο Στεφανόπουλο-Κομνηνό, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι λόγω της μακροχρόνιας παραμονής του στην Ιταλία, επήλθε ο επί λέξει εξιταλισμός του ονόματος Καλόμερος σε «καλός» και «μέρος», δηλαδή «Buona» και «Parte», δίνοντας το σύνθετο όνομα Buonaparte κάτι που ήταν πολύ σύνηθες με πλείστα ονόματα Ελλήνων που είχαν μεταναστεύσει στην Ιταλία.

Στη διάλεξή του ο κ. Κωνσταντινίδης τεκμηρίωσε τη μετάβαση των Ελλήνων προγόνων του Ναπολέοντα από τη Μάνη στην Κορσική μέσω Γένουας. Μετά από επίσημη πρόσκληση από τους Γενουάτες άρχοντες, στις 3 Οκτωβρίου του 1675 περίπου 730 Μανιάτες με επικεφαλής τον Επίσκοπο Παρθένιο Καλκανδήν και με αρχηγό τους τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο- Κομνηνό, τον 10ο Πρεσβύτερο Προύχοντα της Μάνης, και αριθμού μελών της ονομαστής Μανιάτικης οικογενείας των Στεφανοπούλων-Κομνηνών, καταγομένων απευθείας, από την οικογένεια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Κομνηνών, αναχώρησαν από τον οικισμό του Οιτύλου της Μάνης με τελικό προορισμό την Κορσική, όπου έφθασαν και εγκαταστάθηκαν τον επόμενο χρόνο.

Κλείνοντας τη διάλεξή του ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι η επίσημη αναγνώριση από τη Γαλλική Δημοκρατία της καταγωγής του Ναπολέοντα από το Ελληνικό Κομνηνό στοιχείο της Κορσικής, θα προσδώσει ακόμα περισσότερη αίγλη και μεγαλοπρέπεια, τόσο στην Γαλλική Επανάσταση, όσο και στον Γαλλικό λαό της εποχής και το σημερινό Γαλλικό έθνος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: