Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τις εξωστρεφείς δραστηριότητες με το σημαντικό έργο της Βουλής, παρουσίασε ο Νίκος Βούτσης

ΕΛΛΑΔΑ στις 11/05/2018

“Η Βουλή δεν είναι… μαυσωλείο!”

Τ/Π |> Με τη φράση “Η Βουλή δεν είναι… μαυσωλείο!“, έδωσε το στίγμα για την παρουσίαση΄της εξωστρεφούς δραστηριότητας του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μία παρουσίαση που έγινε χθες το μεσημέρι στο Εντευκτήριο της Βουλής, προς τους εκπροσώπους του Τύπου και ενώπιον παραγόντων του Κοινοβουλίου για τις πολιτιστικές δραστηριότητες και ευρύτερα για την εξωστρεφή δράση του. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Η Βουλή δεν είναι… μαυσωλείο! Ποτέ δεν έπρεπε να είναι και δεν πρέπει να υπάρξει στο μέλλον. Είναι μια παρακαταθήκη αλλά και μια ζωντανή διαρκής πηγή του Κοινοβουλευτισμού, της Δημοκρατίας, της ενθάρρυνσης των πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων της χώρας. Είναι το σημείο όπου οι δεκάδες των διαδηλώσεων καταλήγουν αλλά και το επίκεντρο όπου οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις παράγουν αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε πως στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Βουλής είναι η δημιουργία Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και Μουσείου Δημοκρατίας στην Αθήνα, ενώ έχουν αποφασιστεί από το δ.σ. του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Βγαίνοντας από το καθιερωμένο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για θέματα πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, παιδείας, κοινωνικής αλληλεγγύης, αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους η Βουλή, συγκροτημένα και συστηματικά, αναπτύσσει τις ποικίλες δράσεις της στους τομείς αυτούς, με τη συνδρομή στρατηγικών υπηρεσιών της, όπως είναι η Βιβλιοθήκη, ο Τηλεοπτικός Σταθμός, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και η Γενική Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, που διευθύνεται από την Μαργαρίτα Φλούδα.

Τόμος με τα πρώτα Πρακτικά που κρατήθηκαν σε συνεδριάσεις της Βουλής κατά το έτος 1844.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Βούτσης στάθηκε ιδιαίτερα στα παρακάτω:

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας. Το πλούσιο αρχειακό υλικό της, οι πολυάριθμες συλλογές της σε έργα κοινοβουλευτικού και γενικού περιεχομένου, η οργάνωση εκθέσεων ιστορικού ενδιαφέροντος και η τήρηση μιας πλούσιας συλλογής πολυτίμων και έργων τέχνης, την καθιστούν βασική πηγή πολιτιστικής εξωστρέφειας για τη Βουλή. Ιστορική και πάγια τακτική της Βιβλιοθήκης είναι η προσβασιμότητα όλων των πολιτών στους χώρους της, τόσο στο κτήριο του Κοινοβουλίου, όσο και στο παράρτημά της στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στην οδό Λένορμαν 218. Είναι, μάλιστα, από τις σπάνιες κοινοβουλευτικές βιβλιοθήκες που είναι ανοικτή και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο κοινό, ενώ η χρήση των νέων τεχνολογιών δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης όλο το 24ωρο στον Ηλεκτρονικό Κατάλογο και την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.

Ακόμη ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά που γίνεται προκειμένου το περιεχόμενό της να γίνει “κτήμα” όσων ζουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα και πέραν των συνόρων της, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όπου με τη στήριξη της Βουλής γίνεται εδώ και χρόνια προσπάθεια προκειμένου αυτή να ανασυσταθεί, να καταλογογραφηθεί και να εμπλουτιστεί. Επίσης επισήμανε ότι για περίπου 40 βιβλιοθήκες πανελλαδικά  βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση με το πλουσιότατο υλικό της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής.

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής συμβάλλει καίρια στην κοινοβουλευτική εξωστρέφεια με μια σειρά επιλογών και εκπομπών. Μεταδίδει κατά προτεραιότητα τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής και των Επιτροπών της. Προβάλλει συστηματικά την κοινοβουλευτική διπλωματία, τις εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και όλο το φάσμα των κοινοβουλευτικών δράσεων. Δημιουργεί εκπομπές ενημέρωσης και συζήτησης, και εμπλουτίζει το πρόγραμμά του με συνεργασίες φορέων όπως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εθνικό Θέατρο και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Ολυμπίας, τα Ιδρύματα Ελευθέριος Βενιζέλος και Μελίνα Μερκούρη, η πρωτοβουλία Home New Home του Story Doc. Επιπρόσθετα, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Βουλής και του Υπουργείου Παιδείας έχει σκοπό να αναβιώσει τον θεσμό της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συνεχίζοντας το δυναμικό ανάπτυγμα των τελευταίων χρόνων στους τομείς των εκδόσεων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των εκθέσεων και των θεματικών εκδηλώσεων, και με έμπνευση τις επιτυχημένες, πολυποίκιλες δράσεις του 2017 και του 2018, στοχεύει σε ένα ακόμη πιο εμπνευσμένο και δημιουργικό μέλλον. Νέες εκδόσεις, οι οποίες είτε είναι προγραμματισμένες είτε μόλις κυκλοφόρησαν, εκπαιδευτικά προγράμματα σε εξέλιξη, πρωτότυπες εκθέσεις που οργανώνονται ή παλαιότερες που μεταφέρονται σε όλη την Ελλάδα, θεματικές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε πρόσωπα άξια τιμής ή σε ζητήματα κοινοβουλευτισμού και δημοκρατίας, συμμετοχή σε συλλογικές διοργανώσεις και φεστιβάλ είναι -μεταξύ άλλων- αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της γόνιμης δραστηριότητας του Ιδρύματος και την ίδια στιγμή απτά δείγματα της εξωστρεφούς στρατηγικής του.

Η Γενική Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων έχει την ευθύνη για όλες τις δράσεις κοινοβουλευτικής διπλωματίας υποστηρίζοντας τις συναντήσεις σε επίπεδο Προέδρου και Προεδρείου Βουλής, Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, όπως και τις επαφές του Προέδρου με ομολόγους του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προωθεί επίσης, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της Βουλής ή και αυτοτελώς, την οργάνωση συνεδρίων, εκδηλώσεων ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και ξεναγήσεων διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Τέλος, σχετικά με τις χορηγίες ο κ. Βούτσης, επεσήμανε ότι υπάρχει πλήθος πρωτοβουλιών που έχουν σχέση με την ιστορία της χώρας μας αλλά και με επιμέρους καινοτόμες, πρωτοπόρες και δημιουργικές δραστηριότητες. Και επίσης τόνισε ότι η Βουλή συμπαρίσταται και χορηγεί συλλογικές προσπάθειες, χωρίς να παρεμβαίνει στα οργανωτικά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: