Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μας “έφαγε” τη γιορτή ο Βαλεντίνος ο αλλοδαπός!

FLASH στις 14/02/2022

Η γιορτή του “Βαλεντινισμού” και οι “Beatles”, νίκησαν τον Έλληνα Άγιο Υάκινθο τον κουβικουλάριο! – Στις 3 Ιουλίου η δική “μας” γιορτή!

Δημήτρης Καπράνος |>When I get older losing my hair, many years from now/ Will you still be sending me a Valentine, birthday greetings bottle of wine?” (“Όταν πια θα έχω γεράσει και θα χάνω τα μαλλιά μου, έπειτα από πολλά χρόνια, θα εξακολουθήσεις να μου στέλνεις μια κάρτα του ‘Βαλεντίνου’, ευχές στα γενέθλιά μου και κρασί;“)… Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα περί του “Αγίου Βαλεντίνου”, στο τραγούδι “When i’ m sixty four” των Beatles στον δίσκο-ορόσημο “Sgt. Pepper’s”…

Ήταν το 1967 και, φυσικά, έψαξα να βρω τί εννοούσε ο ποιητής Λένον. Κι έτσι, έμαθα ότι κάθε χρόνο, στις 14 Φεβρουαρίου, οι Αγγλοσάξονες εορτάζουν την “ημέρα των ερωτευμένων”… Φυσικά, η πρώτη μου σκέψη (ερωτευμένος και εγώ τότε) ήταν “Βρε, τους καημένους! Εμείς είμαστε ερωτευμένοι κάθε μέρα!“….

Το καλοκαίρι, ρώτησα τον αδελφό μου, ο οποίος σπούδαζε στην Αγγλία (είχε μόλις επιτύχει στο Πανεπιστήμιο ενώ είχε απορριφθεί ο Κάρολος, διάδοχος του Θρόνου της Αγγλίας) να με ενημερώσει.

Ναι, κάθε 14 Φεβρουαρίου συνηθίζουν οι Άγγλοι να ανταλλάσσουν ευχές αγάπης, προσφέρουν ή στέλνουν λουλούδια σε εκείνον ή εκείνη που έχουν ερωτευθεί. Τα ζευγάρια στέλνουν ο ένας στον άλλον ευχές και γλυκά, γενικώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και, φυσικά, κινείται πολύ η αγορά“. Αυτά, εν έτει 1967!

Για να είμαι ειλικρινής, τους Άγγλους τους είχα για “κρύους” (υπήρχε εξ άλλου και κάποια σχετική εμπειρία γνωριμιών με κορίτσια από την γηραιά Αλβιώνα, που δεν ήταν και ό,τι πιο θερμό) και έτσι μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είχε “εφευρεθεί” από τους εμπόρους, ως μια ακόμη αφορμή για να “ζεσταίνεται” η αγορά. Και, ως φαίνεται, έτσι ήταν…

Γύρω στο 1988, κάποια δισκογραφική εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει έναν δίσκο-συλλογή από ερωτικά τραγούδια και να τον αφιερώσει στον “Άγιο Βαλεντίνο”!

Ήμουν τότε επικεφαλής του προγράμματος στο ραδιόφωνο του Δήμου Πειραιώς και σας βεβαιώ ότι έγινε “της τρελής” με τον δίσκο και άρχισαν τα ραδιόφωνα να προετοιμάζουν το κοινό για “του Αγίου Βαλεντίνου”!

-“Εσείς τί δώρο θα κάνετε στη γυναίκα σας;” με ρωτούσε η γραμματέας μου, η Ειρήνη.
-“Γιατί να της κάνω δώρο; Τον Νοέμβριο εορτάζει και Αύγουστο έχει γενέθλια“.
-“Καλέ, για του Αγίου Βαλεντίνου!” μου έλεγε κι έκανα τον ανήξερο.

Επειδή, όμως, ο “Βαλεντινισμός” ελάμβανε διαστάσεις, κατέφυγα στον Γρηγόρη Καλοκαιρινό, έγκριτο εκκλησιαστικό συντάκτη, τον οποίο είχα μαζί στο ραδιόφωνο, ως αρχισυντάκτη του Σαββατοκύριακου.

Γρηγόρη, υπάρχει άγιος Βαλεντίνος ή είναι μούφα;
Δεν υπάρχει στην Ορθόδοξη πίστη! Είναι άγιος άλλων δογμάτων!
Ήτοι μούσι όλη η φασαρία και ο τζερτζελές;
Ήτοι μούσι! μου λέει και φέρνει την επομένη στο στούντιο τον αείμνηστο Γιάννη Μ. Χατζηφώτη.

-“Δεν υπάρχει Άγιος Βαλεντίνος στην Ορθοδοξία. Ο δικός μας άγιος των ερωτευμένων είναι ο Άγιος Υάκινθος ο κουβικουλάριος και εορτάζει στις 3 Ιουλίου!“, λέει ο Γιάννης.

Έκανα σκληρό αγώνα υπέρ του εκ Καππαδοκίας κουβικουλαρίου, αλλά εις μάτην! Μας ενίκησε ο αλλοδαπός και μας κυνηγά κάθε 14 Φεβρουαρίου! Δυστυχώς!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: