Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πολυθρησκευτικότητα στην Αγία Σοφία; Από… πότε;

Χωρίς κατηγορία στις 14/06/2020

Η δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν σημείωσε αντίδραση ούτε και καχυποψία

Τ/Π |> «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολυθρησκευτική ιστορία της»… Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμμία αντίρρηση!

Εκτός και αν αυτό το «πολυθρησκευτική ιστορία» της Αγίας Σοφίας – του συμβόλου της Ορθοδοξίας, είναι κάτι που δεν μας το έχουν πει. Αυτή η σιωπή, είναι εύλογο να δημιουργεί κάποια ερωτηματικά και ίσως από κάπου πρέπει να κατατεθεί μία υπεύθυνη δήλωση, για να γνωρίζουμε κι εμείς οι… αδαείς, εάν οι μουσουλμανικές λειτουργίες στην Αγία Σοφία, γίνονται ορθώς ή αποτελούν πράξη αγριότητας σε ένα παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού.

Όσο τηρείται σιωπή για το «πολυθρησκευτική ιστορία», τόσο και θα νομιμοποιείται η ανάγνωση του Κορανίου, αλλά και οι κατά καιρούς απαιτήσεις και “απειλές” που ακούγονται από την Άγκυρα.

Αύριο, όταν γίνει μουσουλμανική λειτουργία στην Αγία Σοφία, τι θα πούμε; Αφού, εμμέσως,  έχουμε δεχθεί την “πολυθρησκευτικότητα” του πατριαρχικού ναού και εμμέσως έχει παραγκωνιστεί η έννοια του μουσειακού χώρου, ως -κατά την UNESCO- μνημείου της  παγκόσμιας κληρονομιάς!

Κατ’ αρχάς, πριν τις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, θα έπρεπε να είχε αντιδράσει η Εκκλησία και η επιστημονική κοινότητα. Όσον αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, είναι λίγο αδύνατον να υψώσει τη φωνή του, καθώς το λοιδορεί ο τόπος.  Όμως, θα μπορούσε να αντιδράσει η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, για τον επιπλέον λόγο ότι ο αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος προέρχεται από το Φανάρι και γνωρίζει πολύ καλά τα όσα αφορούν την Αγία Σοφία.

Τέλος, όλα τα παραπάνω διαγράφονται, εάν και εφ’ όσον  έχει γίνει αποδεκτό να λειτουργεί η Αγία Σοφία ως τζαμί και γι’ αυτό έγινε -αδιαμαρτύρητα- η αμερικανική δήλωση περί σεβασμού της πολυθρησκευτικής ιστορίας… Οπότε;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: