Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα Επιμελητήρια θα πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο

Χωρίς κατηγορία στις 24/06/2019

«Η επιμελητηριακή μάχη για την επιχειρηματικότητα απέναντι σε τρία μέτωπα»

Β. Κορκίδης* |> Σε μία περίοδο, όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση, στηρίζοντας ταυτόχρονα, την πορεία και τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη ημέρα, οι υπηρεσίες των Επιμελητηρίων αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα τελευταία χρόνια όλοι γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις με τη συνδρομή των επιμελητηρίων δίνουν μια δύσκολη μάχη, σε τρία μέτωπα:

  • στο μέτωπο της ζήτησης, απέναντι σε μια ύφεση που διαρκεί ήδη 10 χρόνια
  • στο μέτωπο του δανεισμού, με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση να έχει γίνει σχεδόν αδύνατη, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και
  • βεβαίως στο μέτωπο της εμπορικής πίστης, η οποία διαβρώθηκε δραματικά μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Για να υπάρξει, επομένως, ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση της οικονομίας, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες και στους τρεις αυτούς τομείς. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανάπτυξη είναι αναιμική στα επίπεδα του 2% και το κενό στις επενδύσεις ανέρχεται στο 11%, αντί του 20% της Ε.Ε. Από τα υπερπλεονάσματα της οικονομίας περάσαμε στα υπερπλεονάσματα των συστάσεων προς την Ελλάδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, η οικονομία κατέγραψε χαμηλή πτήση στο 1,3% .

Είναι προφανές πως, το ελατήριο της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται πολιτική μόχλευση για να λειτουργήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, με γνώμονα ότι, το κλίμα, το χρήμα και οι προσδοκίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την οικονομία, ζητούνται συνθήκες ουσιαστικής επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν έχουμε τη πολυτέλεια να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο.

Λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, η Ελλάδα χρειάζεται υπεύθυνες, προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις και πολιτικές που στηρίζουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης. Μετά από 10 χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία πρέπει να γυρίσει σελίδα και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Ανάπτυξη που δεν θα αποτυπώνεται μόνο στους μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά πρωτίστως στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης αλλά και στων αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων και αντίστοιχα των εισοδημάτων των εργοδοτών και εργαζομένων.

Αυτές οι θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές, θα έλθουν μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οι κάθε είδους πειραματισμοί. Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από σταθερότητα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και αναδρομικές ανατροπές. Έχουν ανάγκη να μπουν το συντομότερο σε μια κανονικότητα.

Οι Έλληνες δεν πρέπει να βρίσκονται πλέον στην λίστα με τους πολίτες που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους στην Ευρώπη. Η ελληνική οικονομία πρέπει να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της ανταγωνιστικότητας. Η πραγματική οικονομία πρέπει να επιλέξει ένα οικονομικό πρόγραμμα φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Πιστεύω τέλος ότι, με την απαραίτητη υπευθυνότητα και ενεργοποίηση από όλες τις πλευρές, ο επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να αναδειχθεί σε πολύτιμο εργαλείο, όχι μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, στη βάση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Τα Επιμελητήρια εκτός από κέντρα εξυπηρέτησης όλων των επιχειρήσεων, μπορούν να γίνουν «κέντρα ψηφιακών γνώσεων» που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην ψηφιακή οικονομία και σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, αντίστοιχη των οικονομικά ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.

Τα Επιμελητήρια προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα με χρήματα των επιχειρήσεων, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αναμένουμε!

(*) Ο κ. Βασ. Κορκίδης, είναι πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣ Αττικής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: