Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η επιστροφή των λύκων, δεν σημαίνει και επιστροφή των φονιάδων-λαθροκυνηγών!

Χωρίς κατηγορία στις 27/11/2016

Πάρνηθα: Ελάφια 700+!

kapranos d

|> Δημήτρης Καπράνος

|>Ξαναγύρισαν οι λύκοι στην Πάρνηθα!” είπε ο Κώστας, σχεδόν εκστατικός. “Μπα; έφυγαν από το υπουργείο Οικονομικών και πήραν τα βουνά;“, αστειεύτηκε ο Μηνάς και γελάσαμε όλοι στην παρέα…

Σε λίγο, όμως, που η συζήτηση σοβάρεψε, άρχισε ο προβληματισμός. Τί θα τρώνε οι λύκοι στην Πάρνηθα; “Θα ρημάξουνε τα ελάφια, αλλά θα επιδράμουν και σε κοπάδια και στάνες“, είπε κάποιος. Ελάφια; Κοπάδια; Στάνες; Αιγοπρόβατα; Υπάρχουν τέτοια πράγματα στην Πάρνηθα; Δυστυχώς, οι Αθηναίοι νομίζουμε ότι η Πάρνηθα είναι… καζίνο!

Η Πάρνηθα, αγαπητοί, είναι βουνό. Είναι όρος, ψηλότερο από το πιο ψηλό όρος πολλών χωρών! Χαρακτηριστικό τής Πάρνηθας είναι η ποικιλομορφία της. Από ανατολή σε δύση απλώνονται μακριές κορυφογραμμές που σχηματίζουν 16 κορυφές με υψόμετρο άνω των 1.000 μ, ενώ η υψηλότερη κορυφή είναι η Καραβόλα (1.413 μ).

Όσο κι αν προσπαθήσαμε (εσχάτως έχουμε σταματήσει) να την καταστρέψουμε, η Πάρνηθα κατόρθωσε να επανασυνδεθεί με την φύση και σήμερα ξαναζεί φυσιολογικά.

Περισσότερα από 700 είναι τα ελάφια που ζουν στο βουνό και τα οποία -ελπίζω- έχουν σταματήσει να πυροβολούν οι αισχροί δολοφόνοι- λαθροκυνηγοί.

Οι αλεπούδες κυκλοφορούν πρωί-βράδυ στο δάσος, μπορείς να τις συναντήσεις και να τις δεις στο ένα μέτρο! Τα ελάφια, πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς, όπως αρκετές είναι και οι στάνες στην πίσω πλευρά κυρίως του βουνού.

Είναι βέβαιο ότι η φύση διαπίστωσε ανισορροπία. Δεν χτύπησε τυχαία το βιολογικό ρολόι των λύκων. Η φύση καθορίζει τους πληθυσμούς των ζώων, όπως καθόριζε και των ανθρώπων, πριν εκείνοι πιστέψουν ότι μπορούν να την υποτάξουν (τρομάρα τους)!

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε κανένα “σαφάρι” κατά των λύκων, όπως είχαμε προ ετών κατά των αλεπούδων, με εκείνους τους απαίσιους τύπους που κυκλοφορούσαν στα βουνά και σκότωναν τα πανέμορφα και πανέξυπνα ζώα για να πάρουν την αμοιβή !

Ο λύκος δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο και δεν επιτίθεται εναντίον του παρά μόνο όταν πρέπει να αμυνθεί. Ας ελπίσουμε ότι η ισορροπία των ζωικών πληθυσμών της Πάρνηθας θα αφεθεί στην δικαιοδοσία της φύσης και δεν θα έχουμε πάλι εξοντωτικές επιδρομές των πάνοπλων κυνηγών. Οι λύκοι, πάντως, δεν κάθονται με σταυρωμένα πόδια…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: