Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ΕΣΕΕ για τις υπέρμετρες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στο τέλος του έτους

Χωρίς κατηγορία στις 27/12/2016

Και στις αρχές του 2017…

Η ΕΣΕΕ απευθυνόμενη στους συναδέλφους επιτηδευματίες (φυσικά & νομικά πρόσωπα) όλων των επαγγελματικών κλάδων, υπενθυμίζει τις σημαντικότερες φορολογικές, ασφαλιστικές και εργατικές υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετηθούν έως τα τέλη του Δεκεμβρίου 2016.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους, υπέρμετρες  και υπέρογκες, ενώ επισήμανε ότι τις επόμενες 4 εργάσιμες ημέρες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, πρέπει να ανταποκριθούν σε ένα συνολικό λογαριασμό, που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ο μηνιαίος τζίρος της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου.

Προκειμένου ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων να είναι ο καλύτερος δυνατός και να αποφευχθούν φαινόμενα παρερμηνειών και μη τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών που έχουν τεθεί, επισημαίνονται και εκείνες οι υποχρεώσεις που εξαιτίας των αργιών του τελευταίου μήνα του έτους έχουν μεταφερθεί στις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου. Πιο αναλυτικά:

Για τον Δεκέμβριο 2016:
– Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας.
– Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.
– Υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από Μερίσματα – Τόκους – Δικαιώματα (για το μήνα Οκτώβριο).
– Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. – Χρεωστικής – Μηδενικής – Πιστωτικής – για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία (ΦΠΑ για το μήνα Νοέμβριο € 1 δισ.).
– Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος από 01/07/2015 έως 30/06/2016.
– Καταβολή  της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση κατοχής ακινήτου. (€ 700 εκ.).
– Πληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2017, για κατοχή οχήματος. (€ 1,2 δισ.).
– Καταβολή μηνιαίων δόσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (630 εκ. ευρώ σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία). Αφορά όσους υπόχρεους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των Ν. 4321/2015 (100 δόσεις), Ν. 4152/2013 & 4174/2013 («Πάγια ρύθμιση»).
– Τελευταία Δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. (€ 300 εκ.)

Σημαντικότερες υποχρεώσεις επιχειρήσεων για το μήνα Δεκέμβριο 2016, οι οποίες λόγω αργιών  μεταφέρονται στις αρχές  Ιανουαρίου 2017:
– Υποβολή βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2015.
– Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) μηνός Νοεμβρίου- Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων – Υποβολή ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
– Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου (μισθωτήριο σε taxisnet).
– Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (για το μήνα Οκτώβριο).
– Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία, (ΦΜΥ) συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα (για το μήνα Οκτώβριο).
– Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών (Άρθρο 64, παρ. 2 του Ν.4172/2013), καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (για το μήνα Οκτώβριο).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: