Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη 240+ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 08/03/2018

Σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία

|> Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIAH), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD -ΕΤΑΑ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινούν στην Αθήνα ένα νέο πρόγραμμα που έχει ως στόχο να βοηθήσει για ανάπτυξη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο επικεντρώνεται στην τόνωση των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, με την ευφυέστερη χρήση νέων και υφιστάμενων χρηματοδοτικών πόρων, την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και την παροχή ορατότητας και τεχνικής βοήθειας σε επενδυτικά σχέδια.

Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει τουλάχιστον 240 ΜμΕ στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με προσαρμοσμένες επιχειρηματικές συμβουλές κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε τοπικές και διεθνείς συμβουλευτικές υπηρεσίες για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο επίπεδο. Οι τοπικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα επωφεληθούν άμεσα από το πρόγραμμα, το οποίο παρέχει εμπειρογνωμοσύνη σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως στρατηγική, λειτουργία, οικονομική διαχείριση, μάρκετινγκ και προώθηση του διεθνούς εμπορίου.

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η ΕΤΑΑ και υποστηρίζεται από την EIAH μέσω της χρηματοδότησης από την ΕΕ και συμπληρώνεται από τη συγχρηματοδότηση της ΕΤΑΑ.

Ο νέος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης (φωτό), δήλωσε: “Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από το σχέδιο Juncker, το οποίο μέχρι τώρα αναμένεται να προκαλέσει επενδύσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ στη χώρα. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υποστήριξης των ΜμΕ θα παράσχουν την απαραίτητη τεχνική βοήθεια στις ελληνικές ΜμΕ, ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν περισσότερες επενδύσεις, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας“.

Ο Simon Barnes, επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είπε: “Ένας βασικός παράγοντας που παρακωλύει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις ΜΜΕ. Αυτή η συναρπαστική νέα πρωτοβουλία θα αντιμετωπίσει αυτήν την ιδιαίτερη πρόκληση και θα βοηθήσει τις εταιρείες σε ολόκληρη την Ελλάδα να επεκταθούν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται για να ξεκλειδώσουν νέες επενδύσεις και να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, διαθέτοντας εμπειρογνωμοσύνη μέσω στοχοθετημένων συμβουλών. Μέσω αυτής της νέας συνεργασίας στην Ελλάδα με την ΕΤΑΑ, ο Ευρωπαϊκός Σύμβουλος Επενδυτικών Συμβουλών θα συγκεντρώσει Έλληνες και διεθνείς εταίρους για να μοιραστούν πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα να αναπτυχθούν“.

Ο Claudio Viezzoli, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΑ για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη των ΜΜΕ, ανέφερε: “Η προσθήκη συμβουλευτικών υπηρεσιών στην προσφορά της ΕΤΑΑ στην Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τον αντίκτυπο που έχουμε στην τοπική οικονομία. Βλέπουμε ένα ισχυρό και ζωντανό επιχειρηματικό πνεύμα στην Ελλάδα και επιτρέποντάς του να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Για το σκοπό αυτό, οι υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε μαζί με τους εταίρους μας, την ΕΤΕπ και την ΕΕ, μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά“.

Οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 50 εκατ. ευρώ και λιγότερους από 250 εργαζόμενους είναι επιλέξιμοι στο πλαίσιο του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πλειοψηφικά τοπικά. Σε στενή συνεργασία με την ΕΤΑΑ, το πρώτο βήμα μιας επιχείρησης στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η εκτίμηση των αναγκών και των ευκαιριών ανάπτυξης. Στη συνέχεια, η ΕΤΑΑ συνδέει την εταιρεία με εξειδικευμένο σύμβουλο ή διεθνή σύμβουλο ο οποίος μπορεί να προσφέρει τη σχετική εμπειρογνωμοσύνη. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης ευκαιρίες κατάρτισης για επιχειρήσεις και συμβούλους, εξοπλίζοντας τους με τις δεξιότητες για να μεταφέρουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους.

Σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη

Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, το σχέδιο Juncker, είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επικεντρώνεται στην τόνωση των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη μέσω της πιο ευφυούς χρήσης νέων και υφιστάμενων χρηματοδοτικών πόρων, την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και την παροχή ορατότητας και τεχνικής βοήθειας σε επενδυτικά σχέδια.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του σχεδίου Juncker. Παρέχει εγγύηση πρώτης απώλειας, επιτρέποντας στην ΕΤΕπ να επενδύει σε περισσότερα, συχνά πιο ριψοκίνδυνα έργα. Το EFSI παρουσιάζει ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα. Από τον Φεβρουάριο του 2018, τα σχέδια και οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του EFSI αναμένεται να κινητοποιήσουν πάνω από 264 δισ. Ευρώ σε επενδύσεις και να υποστηρίξουν περίπου 490.000 ΜΜΕ και στα 28 κράτη μέλη.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Υπηρεσία Επενδύσεων

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Συμβούλων Επενδύσεων (EIAH ή Hub) αποτελεί ένα από τα στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη (IPEU) , πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που στοχεύει στην ενίσχυση των επενδύσεων σε στρατηγικά σχέδια σε όλη την Ευρώπη, τα χρήματα φτάνουν στην πραγματική οικονομία.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Συμβούλων για τις Επενδύσεις προσφέρει ένα ενιαίο σημείο εισόδου για συμβουλευτικές υπηρεσίες για επενδυτικά σχέδια στην ΕΕ, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη του Ομίλου ΕΤΕπ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Εθνικών Προωθητικών Ιδρυμάτων και των Διαχειριστικών Αρχών των κρατών μελών. Το Hub υποστηρίζει έργα τα οποία ενδέχεται να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ (είτε στο πλαίσιο του EFSI είτε με άλλο τρόπο), αλλά η συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο του Hub δεν περιορίζεται στα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΤΕπ είναι το μακροπρόθεσμο ίδρυμα δανεισμού της ΕΕ και είναι η μοναδική τράπεζα που ανήκει και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Διαθέτει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται στενά με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ.

Ως η μεγαλύτερη πολυμερής δανειολήπτης και δανειστής κατ ‘όγκο, η ΕΤΕπ παρέχει χρηματοδότηση και εμπειρογνωμοσύνη για υγιή και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που συμβάλλουν στην προώθηση των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Περισσότερο από το 90% της δραστηριότητας της ΕΤΕπ επικεντρώνεται στην Ευρώπη, αλλά υποστηρίζει επίσης τις εξωτερικές και αναπτυξιακές πολιτικές της ΕΕ .

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Η ΕΤΑΑ άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι προτεραιότητες της Τράπεζας περιλαμβάνουν την ενίσχυση των ιδιωτικών εταιρειών και του χρηματοπιστωτικού τομέα και την υποστήριξη της ιδιωτικοποίησης, της ανάπτυξης υποδομών και της περιφερειακής ολοκλήρωσης της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα, η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει 1.505 εκατ. ευρώ σε 30 έργα στην Ελλάδα.

Από το 1993, η ΕΤΑΑ έχει βοηθήσει πάνω από 20.000 μικρές επιχειρήσεις σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία να έχουν πρόσβαση σε συμβουλές και να μετατρέψουν επιτυχώς τις επιχειρήσεις τους. Μέσα σε ένα έτος από την ολοκλήρωση ενός συμβουλευτικού σχεδίου, το 68% των εταιρειών που συνεργάζονται με την ΕΤΑΑ αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους, με μια μέση αύξηση 30% και 56% βελτίωσαν την παραγωγικότητα τους κατά μέσο όρο 26%. επιχείρηση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: