Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Ανακοινώσεις φορέων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 08/03/2021

Η ισότητα των φύλων δεν υπήρξε ποτέ τόσο υψηλή προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες

Τ/Π |> Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και οι πάντες θυμήθηκαν ότι η Γυναίκα έχει δικαιώματα σχετικά με την αξιοπρέπειά της σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Και αξιοπρέπεια σημαίνει ότι η Γυναίκα, σαν φίλη, σαν σύζυγος, σαν μάνα, σαν επαγγελματίας και σαν συνεργάτιδα, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και να γίνονται δεκτά τα γραπτά και αυτονόητα δικαιώματά της.

Για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της 2021 για την ισότητα των φύλων στην ΕΕ, η οποία δείχνει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις γυναίκες.

Με βάση την έκθεση, η πανδημία έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής, με συνέπεια την οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών που κερδήθηκαν με κόπο.

Ταυτόχρονα, η ισότητα των φύλων δεν υπήρξε ποτέ τόσο υψηλή προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, ενώ η Επιτροπή κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, η οποία εγκρίθηκε πριν από ένα έτος. Για την καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή της προόδου σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη, η Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα μια διαδικτυακή πύλη παρακολούθησης της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων.

Η έκθεση αναφέρεται στα θέματα:

  • Τα κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας
  • Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία
  • Οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μη αμειβόμενη φροντίδα και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
  • Εντυπωσιακή έλλειψη γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων για την COVID-19

Παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν από την κρίση Covid-19, η Επιτροπή κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να προχωρήσει στην εφαρμογή της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων κατά το προηγούμενο έτος.

Για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της προόδου σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή εγκαινίασε χθες τη διαδικτυακή πύλη παρακολούθησης της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων. Ένα κοινό έργο που αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η πύλη θα επιτρέψει την παρακολούθηση των επιδόσεων των επιμέρους κρατών μελών της ΕΕ και τη σύγκριση των εν λόγω επιδόσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνει μία σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Ειδικότερα με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και του τομεάρχη Πολιτισμού – Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κατεξοχήν αρμόδιου για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, Χάρη Ρώμα, η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί, για άλλη μία φορά, ένα μοναδικό, υψηλού επιπέδου πρόγραμμα αφιερωμένο στη Γυναίκα, με συναυλίες και μία μουσικοθεατρική παράσταση.

Το πρόγραμμα, που κάνει πρεμιέρα σήμερα στις 21.00, σχεδιάστηκε αποκλειστικά για ψηφιακή παρακολούθηση, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 29 Μαρτίου με τη διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Η Γυναίκα στην Εξουσία», την οποία οργανώνει η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη, με τη συμμετοχή εξεχουσών γυναικών από τους χώρους της διανόησης, της τέχνης, του πολιτισμού και της κοινωνίας.

Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερα διαθέσιμες για θέαση – δωρεάν και χωρίς χωρικούς περιορισμούς – μέσα από την επίσημη σελίδα της Περιφέρειας Αττικής στο Facebook facebook.com/PerifereiaAttikis αλλά και στο κανάλι της στο YouTube youtube.com/perattika.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου).

Το πρόγραμμα θα ενημερώνεται συνεχώς στο FB event https://fb.me/e/1BiYTApPL, όπου και μπορούν οι πολίτες να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να παρακολουθήσουν τις δωρεάν εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Με αφορμή την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισημαίνει: «Η Περιφέρεια Αττικής εγκαινιάζει αυτό το Μάρτη εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ονομάζοντας το συγκεκριμένο μήνα, συμβολικά, μήνα της γυναίκας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Με αυτές τις εκδηλώσεις δεν προσπαθούμε να δηλώσουμε συμπόνοια για το γυναικείο φύλο που αδικείται. Θέλουμε να τιμήσουμε γυναίκες που αγωνίστηκαν και ξεχώρισαν. Τους αγώνες των γυναικών θαυμάζουμε, επικροτούμε και τιμούμε. Και αγωνιζόμαστε κι εμείς μαζί τους για ίσες ευκαιρίες κοινωνικά και εργασιακά. Έχουν γίνει τεράστια άλματα, το ξέρουμε όλοι, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα. Και εμείς ήδη τα κάνουμε. Είμαστε περήφανοι, γιατί οι μισές θέσεις αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων καταλαμβάνονται από γυναίκες. Επαναλαμβάνω, δεν συμπαραστεκόμαστε στις γυναίκες ως ασθενές φύλλο. Απλά, υπενθυμίζουμε ότι ο αγώνας για την πλήρη ισοτιμία είναι μακρύς».

Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη δήλωσε σχετικά: «Ο Πολιτισμός υπήρξε ανέκαθεν ένα προνομιακό πεδίο για τη γυναικεία δημιουργικότητα. Μέσα από την τέχνη, τις επιστήμες και τα γράμματα, ξεχωριστές γυναίκες, δυναμικές, φωτεινές άνοιξαν τον δρόμο για την χειραφέτηση και την κοινωνική ισότητα. Πάλεψαν με στερεότυπα και αγκυλώσεις, έσπασαν προκαταλήψεις και ενέπνευσαν διαχρονικά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας παράλληλα μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη. Χρόνια πολλά φίλες μου, χρόνια πολλά και αγωνιστικά. Γιατί μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε καταφέρει πολλά, όμως ο δρόμος μέχρι την κατάκτηση της πλήρους ισότητας είναι ακόμα μακρύς».

Ο τομεάρχης Πολιτισμού – εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, Χάρης Ρώμας, ανέφερε: «Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνός Μαρτίου. Θυμίζω ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή ημέρα της γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Πιστεύω ότι για άλλη μία φορά φωτίζεται η μεγάλη αντίθεση της θετικής και της αρνητικής όψης. Από τη μία χαιρετίζουμε το ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι γυναίκες. Από την άλλη, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας με θύματα κατά ποσοστό 90% γυναίκες. Όπως λέει και ο Περιφερειάρχης μας, ο αγώνας για την ισοτιμία και την αξιοπρέπεια είναι μακρύς! Ποιος θα διαφωνήσει;».

\

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 08 Μαρτίου 2021, στις 21:00

  • Η Φωτεινή Βελεσιώτη τραγουδάει τις μούσες του Ρεμπέτικου. Μαζί της η Ανατολή Μαργιόλα και η Μαριαλένα Ροζάκη. (Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου)

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, στις 21:00

  • «Για τις γυναίκες ζούμε όλοι..!» Συναυλία με τη Γλυκερία, τη Φωτεινή Δάρρα και τον Σταύρο Σαλαμπασόπουλο. (Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου)

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, στις 21:00

  • «Σερσέ λα φαμ» Συναυλία με τη Δήμητρα Σταθοπούλου, την Ελένη Καρακάση και την Επιστήμη Καμπούρογλου. (Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου)

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, στις 21:00

  • «Δικαίωμα» Μουσικό Αφιέρωμα στη σπουδαία στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου με το Μάριο Φραγκούλη και το Γιώργο Περρή. Μαζί τους η Μυρτώ Βασιλείου. (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά)

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, στις 21:00

  • Μουσικοθεατρική παράσταση από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με τίτλο «Η δική τους επανάσταση» (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου)

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, στις 18:00

  • Ημερίδα με θέμα «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά)

ΕΣΗΕΑ

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, από το δ.σ. της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τιμά και συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Από το 1909, που θεσμοθετήθηκε η «Ημέρα της Γυναίκας», πολλά έχουν αλλάξει, αλλά και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Σε πολλούς χώρους εργασίας, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για ομοειδείς εργασίες, πλήττονται σε μεγαλύτερα ποσοστά από την ανεργία, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με συνέπεια να πέφτουν συχνά θύματα εκβιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο επαγγελματικός ρόλος της γυναίκας ουδόλως την απαλλάσσει από το θεμελιώδη ρόλο της στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής και πως το άθροισμα των δύο αυτών ρόλων απορροφά κάθε λεπτό του χρήσιμου χρόνου της ημέρας της. Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πόσο δυσανάλογα έχουν πληγεί οι γυναίκες από την οικονομική και κοινωνική κρίση, που προκαλεί η επιδημιολογική κρίση, στις μέρες μας. Ακόμη, όμως, και στο οικογενειακό περιβάλλον, οι γυναίκες είναι τα συνήθη θύματα βίας και κακοποίησης, φαινόμενο που, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει οξυνθεί κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, στη χώρα μας, οι πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλική βία, που, ως χιονοστιβάδα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης, το οποίο ενώνεται με το διεθνές κίνημα κατά της αποσιώπησης και της μηδενικής ανοχής στα εγκλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας στους χώρους εργασίας, λόγω φύλου, το οποίο εξελίσσεται, στην Ελλάδα, σε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό κίνημα του 21ου αιώνα.

Για να επιτευχθούν, όμως, ουσιαστικές αλλαγές και για να εκριζωθούν τα κοινωνικά στερεότυπα προς την κατεύθυνση της πραγματικής ισότητας, απαιτείται συντονισμένη και πολυεπίπεδη  προσπάθεια, με τομές στον τομέα της Εκπαίδευσης, στο Οικογενειακό, το Εργατικό και το Διεθνές Δίκαιο.

Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει το αίτημα για την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (ΔΣΕ) 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας καθώς και της Σύστασης 206 που ψηφίστηκαν από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Η επικύρωσή της από τα Κράτη-Μέλη της ΔΟΕ δεν αποτελεί απλώς συμμόρφωση προς ένα διεθνές consensus, που επιτεύχθηκε με εντυπωσιακή πλειοψηφία, αλλά μία ευκαιρία για πραγμάτωση του διεθνούς κεκτημένου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025 παροτρύνει τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. προς τούτο. Η επικύρωση της ΔΣΕ 190 έχει καταστεί ακόμη πιο επίκαιρη και σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την ανάκαμψη από την κρίση.

Τέλος καλούμε τα μέλη μας να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και δράση. Το αίτημα για μηδενική ανοχή σε κάθε είδους βία είναι πάγιο και αδιαπραγμάτευτο. Παλεύουμε για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας των φύλων.

ΓΣΕΕ

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία είναι μάστιγα. Στα συνδικάτα αγωνιζόμαστε για την καταπολέμησή της.  Έλα έγκαιρα να μας πεις την καταγγελία σου να πάμε εμείς ή μαζί σου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σπάσε τη σιωπή. Στηρίξου στη δύναμή μας.

Λέμε όχι στον εργασιακό εκφοβισμό και την ψυχολογική εξουθένωση. Απαιτούμε σεβασμό στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την θρησκεία.  Λέμε όχι στις πολλαπλές διακρίσεις.  Ενώνουμε τη φωνή μας. Δεν φοβόμαστε.

Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης στα συνδικάτα. Απαιτούμε συμμετοχή στις τοπικές και περιφερειακές επιτροπές ισότητας. Μαζί μπορούμε περισσότερα.

Απαιτούμε ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος και τη διαφάνεια στους  όρους εργασίας.

Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Απαιτούμε αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των επαγγελματικών ειδικοτήτων.

Με φυσικό τρόπο, με υιοθεσία ή με αναδοχή, με αναπηρία ή όχι, τα παιδιά μας είναι η ζωή μας. Ζητάμε την ενσωμάτωση με κατάλληλα μέτρα εφαρμογής της Οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Η προσωπική μας ζωή μας ανήκει. Δεν αφορά τον εργοδότη.  Διεκδικούμε χωρίς φόβο την επαγγελματική μας αξία με ίσους όρους.  Απαιτούμε ισότητα ευκαιριών στο χώρο εργασίας.

Η προστασία από τις παράνομες διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία πρέπει να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική για όλες και όλους σε όλη τη χώρα, ηπειρωτική και νησιωτική, σε κάθε τομέα που παρέχεται εργασία και για κάθε μορφή εργασίας.  Ζητάμε την ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και Γραφεία Ισότητας μέσα σε αυτές σε όλη τη χώρα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με την Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.  Ζητάμε άμεση κύρωση με κατάλληλα εφαρμοστικά μέτρα της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για “την εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: