Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η πίεση του πληθωρισμού επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη στις περιοχές ΕΤΑΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 16/05/2023

Η EBRD μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη – Διψήφιος πληθωρισμός στα 3/4 των οικονομιών της ΕΤΑΑ    [ΠΙΝΑΚΑΣ]

|> Ο πληθωρισμός, που υποκινείται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην αναδυόμενη Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν, αναφέρει σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην τελευταία της πρόβλεψη για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές.

Η παραγωγή στις περιφέρειες της Τράπεζας , που εκτείνονται σε τρεις ηπείρους, προβλέπεται τώρα να αυξηθεί κατά 2,2 τοις εκατό το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,3 τοις εκατό που είχε προβλεφθεί στην ενημέρωση του Φεβρουαρίου .

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 3,4% το 2024 (από την πρόβλεψη 3,3% τον Φεβρουάριο) καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά υποχωρούν.

Οι οδηγοί της προς τα κάτω αναθεώρησης για το 2023 περιλαμβάνουν: τον οικονομικό αντίκτυπο των σεισμών του Φεβρουαρίου και την αναμενόμενη αυστηροποίηση των πιστωτικών όρων αργότερα μέσα στο έτος στην Τουρκία . καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στη νότια και ανατολική Μεσόγειο . και την επίδραση της υποτονικής ανάπτυξης στις προηγμένες οικονομίες, του επίμονου πληθωρισμού και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης στην κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Η ανάπτυξη το 2022 μειώθηκε στο 3,3%, από 7,2% το 2021 πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία . Και ένα δυνατό ξεκίνημα για το 2022, εν μέρει χάρη στην ανάκαμψη μετά την Covid, ακολουθήθηκε από δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής (τρίμηνο σε τρίμηνο) ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αυτή η τεχνική ύφεση είναι η τέταρτη που πλήττει τις περιοχές της ΕΤΑΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι άλλες είναι αυτές μετά την ασιατική και ρωσική οικονομική κρίση του 1997-98, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008-09 και την πανδημία Covid-19.

Ωστόσο, τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την τριμηνιαία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2022 εξακολουθούν να είναι προκαταρκτικά και ενδέχεται να υπόκεινται σε αναθεώρηση.

«Καλούμε τη νέα μας έκθεση Περιφερειακών Οικονομικών Προοπτικών Getting by », δήλωσε η Beata Javorcik , Επικεφαλής Οικονομολόγος της EBRD. «Ο πληθωρισμός μπορεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, αλλά εξακολουθεί να είναι διψήφιος σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χωρών όπου εργαζόμαστε. Βλέπουμε επίσης πολλές ενδείξεις ότι τα νοικοκυριά στις περιοχές της ΕΤΑΑ αισθάνονται το τσίμπημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν δύο υφέσεις, τη μία αμέσως μετά την άλλη».

Ο πληθωρισμός μπορεί να άρχισε να μειώνεται καθώς οι τιμές της ενέργειας μετριάστηκαν, αλλά τον Μάρτιο, ο μέσος όρος ήταν 14,3 τοις εκατό στις περιοχές της ΕΤΑΑ.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τον επόμενο γύρο της Έρευνας Life in Transition , μια αντιπροσωπευτική έρευνα για τα νοικοκυριά που διεξήγαγε η EBRD σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, δείχνουν ότι το 55 τοις εκατό των νοικοκυριών στις περιοχές της ΕΤΑΑ δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, καθώς ζουν από μισθό σε μισθό , ενώ το 10 τοις εκατό των ερωτηθέντων αναφέρει ότι τρέχουν χρέη.

Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν πολύ περιορισμένα αποθέματα ασφαλείας. Το 59 τοις εκατό των νοικοκυριών στις περιφέρειες της ΕΤΑΑ αναφέρουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα για περισσότερο από ένα μήνα από αποταμιεύσεις.

Περισσότερα στοιχεία από την Έρευνα Life in Transition θα δημοσιοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος, παράλληλα με την επόμενη Έκθεση Μετάβασης της EBRD .

Σε όλες τις περιφέρειες της ΕΤΑΑ

Η ανάπτυξη στην Κεντρική Ασία προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή, στο 5,2 τοις εκατό το 2023 (αναθεωρημένη από τον Φεβρουάριο) και 5,4 τοις εκατό το 2024. Η μετεγκατάσταση των ρωσικών επιχειρήσεων και οι αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου ενισχύουν την ανάπτυξη στο Καζακστάν, ενώ η Μογγολία επωφελείται από τη διευρυμένη εξορυκτική παραγωγή και την επαναλειτουργία της Κίνας .

Η παραγωγή στην κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% το 2023, αναθεωρημένη προς τα κάτω σε σχέση με τον Φεβρουάριο λόγω της βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες και του επίμονου πυρήνα πληθωρισμού. Ενώ η περιοχή αποδείχθηκε ανθεκτική το 2022, η ανάκαμψη μετά την Covid έχει ξεμείνει σε μεγάλο βαθμό από ατμό και η ανάπτυξη πρόσφατα έγινε αρνητική σε τριμηνιαίους όρους. Η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 2,9% το 2024.

Η ανάπτυξη αναμένεται επίσης να επιβραδυνθεί στην Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο (εξαιρουμένης της Ουκρανίας ) καθώς οι έκτακτοι παράγοντες που ενίσχυσαν την οικονομική δραστηριότητα το 2022 παρέχουν περιορισμένα πρόσθετα κίνητρα. Η περιοχή στο σύνολό της προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,9 τοις εκατό το 2023 και 3,3 τοις εκατό το 2024.

Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο μέτρια, κατά 1 τοις εκατό το 2023 και 3 τοις εκατό το 2024, καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις εμπόλεμες συνθήκες.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2023 έχουν αναθεωρηθεί για τις οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), υποστηριζόμενες από την προοπτική ένταξης στην ευρωζώνη που θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Βουλγαρία, τις υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις στη Ρουμανία και τη μεταφερόμενη επίδραση των ισχυρότερων αποδόσεων στην Ελλάδα . τα τελευταία τρίμηνα του 2022. Η περιοχή αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,3 τοις εκατό το 2023 και 3 τοις εκατό το 2024.

Η παραγωγή στη νότια και ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6 τοις εκατό το 2023 και 4,4 τοις εκατό το 2024. Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω για το 2023 αντικατοπτρίζουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, δευτερογενείς επιπτώσεις από την αδύναμη ανάπτυξη στην προηγμένη Ευρώπη και αυξημένες δημοσιονομικές και εξωτερικές ευπάθειες στην Αίγυπτος .

Η ανάπτυξη στην Τουρκία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5 τοις εκατό το 2023 και στο 3 τοις εκατό το 2024. Η αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2023 αντανακλά τον αντίκτυπο των σεισμών του Φεβρουαρίου του 2023, καθώς και την αναμενόμενη πιστωτική σύσφιξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η παραγωγή στα Δυτικά Βαλκάνια προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 2,2 τοις εκατό το 2023 εν μέσω αντίξοων ανέμων από πληθωριστικές πιέσεις και υποτονικών προοπτικών για τις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης, πριν ανέλθει στο 3,4 τοις εκατό το 2024. Με εξαίρεση την ανοδική αναθεώρηση για το Κοσσυφοπέδιο το 2023, οι προβλέψεις της Τράπεζας παραμένουν αμετάβλητες από τον Φεβρουάριο.

Αύξηση του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους

Πηγή: Εθνικές αρχές και ΕΤΑΑ. Σημειώσεις: Οι σταθμίσεις βασίζονται στις αξίες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2022 σε συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς. Εκτιμήσεις 2022 από τις εθνικές αρχές και την Refinitiv Eikon/Oxford Economics.

>>> Η EBRD είναι μια πολυμερής τράπεζα που προωθεί την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας σε 36 οικονομίες σε τρεις ηπείρους. Η Τράπεζα ανήκει σε 71 χώρες καθώς και στην ΕΕ και την ΕΤΕπ. Οι επενδύσεις της ΕΤΑΑ στοχεύουν στο να καταστήσουν τις οικονομίες στις περιφέρειές της ανταγωνιστικές , χωρίς αποκλεισμούς , εύρυθμες , πράσινες , ανθεκτικές και ολοκληρωμένες . Ακολουθήστε μας στο διαδίκτυο , στο Facebook , στο LinkedIn , στο Instagram , στο Twitter και στο YouTube .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: