Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δίκαιος, βιώσιμος και αλληλέγγυος ο τουρισμός στην Ελλάδα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 24/10/2018

Η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γαλλοφωνίας

|> Ολοκληρώθηκαν χθες στην Ανδόρα οι εργασίες της 31ης Περιφερειακής Ολομέλειας Ευρώπης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας, με την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Αφροδίτη Σταμπουλή (φωτό) και Μάριος Κάτσης.

Οι εργασίες άρχισαν προχθές με τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου η κα Σταμπουλή έκανε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος της Διάσκεψης που θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2019.

Η Αφροδίτη Σταμπουλή, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, τοποθετήθηκε στη θεματική ενότητα για τον δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο τουρισμό. Στην ομιλία της τόνισε ότι ο δίκαιος και βιώσιμος τουρισμός είναι η κύρια στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας, καθώς όλοι οι πολίτες, και οι οικονομικά πιο αδύναμοι, πρέπει να έχουν δικαίωμα στις διακοπές και να απολαμβάνουν το τουριστικό προϊόν. Αναφέρθηκε επίσης στον εναλλακτικό, πράσινο και θεματικό τουρισμό, που προωθείται στη Ελλάδα, ενώ τόνισε τα σημαντικά οφέλη των διακρατικών συνεργασιών, όπως του προγράμματος ΙNTERREG, καταθέτοντας το παράδειγμα των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, σε συνδυασμό με το μεσαιωνικό μνημείο στο Μπλαγκόεβγκραντ της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, ώστε να επισπευσθεί η επισκεψιμότητα και για τους δύο χώρους.

Ο Μάριος Κάτσης, από  την πλευρά του, παρενέβη στην ενότητα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση με στόχο τον βιώσιμο τουρισμό, τονίζοντας ότι η τουριστική εκπαίδευση οφείλει να στοχεύει στη διαμόρφωση συνείδησης προσανατολισμένης στην αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική υπευθυνότητα. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε συνοπτικά τα προγράμματα σπουδών που παρέχονται από τα δημόσια ΙΕΚ στη χώρα μας, κάνοντας ειδική αναφορά, ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής, στο ΙΕΚ Αναβύσσου, το οποίο ενέταξε στους εκπαιδευτικούς στόχους του τη διαμόρφωση υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς στην αγορά των ιχθύων και παράλληλα την ανάπτυξη στη Μεσόγειο αλιείας βιώσιμης από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πλευρά.

Τέλος, η κα Σταμπουλή, κατά τη συζήτηση του θέματος «Προκλήσεις και τάσεις στον τουρισμό στον ευρωπαϊκό γαλλόφωνο χώρο», επισήμανε ότι η αποκατάσταση της ειρήνης στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής θα διοχέτευε εκεί μέρος των τουριστικών ροών που επιβαρύνουν υπερβολικά κάποιες ευρωπαϊκές περιοχές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: