Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην ρισκάρουν την ανάπτυξη 

ΕU στις 17/10/2018

Η τριμερής διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες και οι προσδοκίες των ΜμΕ 

|> Από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και αντιπρόεδρο της UEAPME, Βασίλη Κορκίδη (φωτό), δημοσιοποιήθηκαν οι εξελίξεις στον χώρο των Ευρωπαίων μικρομεσαίων εμπόρων και επιχειρηματιών, όπως αυτές έγιναν γνωστές κατά την τριμερή διάσκεψη κορυφής που έγινε χθες στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα:

Στη τριμερή κοινωνική διάσκεψη κορυφής στις 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, η οποία ασχολείται με την «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της αειφόρου δημιουργίας θέσεων εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ΕΕ», οι Ευρωπαίοι ΜμΕ ζήτησαν διαβεβαιώσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η UEAPME αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι τρέχουσες πολιτικές αβεβαιότητες – όπως οι εμπορικές συγκρούσεις, ο προστατευτισμός, το Brexit και η έλλειψη δεξιοτήτων – έχουν άμεσο αντίκτυπο στις προσδοκίες των ΜμΕ για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Οι ΜμΕ πρέπει να διαβεβαιωθούν μέσω αποφασιστικών μέτρων, όπως η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, οι διευκρινίσεις για το Brexit και η διασφάλιση της πρόσβασης στις αγορές. Ως εκ τούτου, η UEAPME ζητά από τους αρχηγούς κρατών και το ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο για την έγκαιρη δράση τους προς αποφυγή της αυξανόμενης αβεβαιότητας πριν μετατραπεί σε οικονομική ύφεση.

Σχολιάζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης των ελλείψεων και των αναντιστοιχιών των δεξιοτήτων, η UEAPME δήλωσε: “Αυτό αποτελεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλα τα κράτη μέλη, υπάρχει πραγματική ανάγκη για επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ηλικιών με βασικές ικανότητες. Οι πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ιδίως για την ψηφιοποίηση. Αυτό θα πρέπει να προωθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ισχυρή δέσμευση των κοινωνικών εταίρων.

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, αναφέρθηκε στο «Ευρωβαρόμετρο των ΜμΕ» της UEAPME που επιβεβαιώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη, αλλά αναμένεται επιβράδυνση μέχρι το τέλος του χρόνου. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Brexit βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα, το επίπεδο εμπιστοσύνης των ΜμΕ από χώρες που επηρεάστηκαν άμεσα μειώθηκε. Ως εκ τούτου, ζητήθηκαν “σαφείς λύσεις για τις ΜμΕ σχετικά με το Brexit και ενθάρρυνση της απασχόλησης μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας για να διατηρηθεί η σημερινή οικονομική ανάκαμψη των ΜμΕ στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο επιχειρηματική κοινωνία με τη σωστή κοινωνική προσέγγιση. Η κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να είναι για όλους, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επιχειρηματίες, η οποία περιλαμβάνει πρόσβαση στην κοινωνική προστασία των αυτοαπασχολούμενων υπό δίκαιες συνθήκες. Σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, η υποστήριξη των ομαλών μεταβάσεων μεταξύ διαφορετικών εργασιακών καθεστώτων αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των λύσεων για την αντιμετώπιση όλων των ανωτέρω, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να στηρίξει τις επενδύσεις στις απαραίτητες υποδομές, στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση και στην ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων. Γι ‘αυτό η UEAPME ζητά μια ταχεία έγκριση του επόμενου ΠΔΠ, καθώς θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για επενδύσεις στην ΕΕ και στις ΜμΕ. Τέλος, τονίστηκε ότι «ως πηγή της πλειοψηφίας των θέσεων εργασίας, οι ΜμΕ δικαιούνται ιδιαίτερη προσοχή μέσω ενεργειών, όχι μόνο με λόγια, όπως συμβαίνει πολύ συχνά».

Η UEAPME είναι η οργάνωση των εργοδοτών που εκπροσωπεί τις ΜμΕ της ΕΕ και τις υπό προσχώρηση χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η UEAPME έχει 64 οργανώσεις μέλη που καλύπτουν περίπου 12 εκατομμύρια επιχειρήσεις με 55 εκατομμύρια εργαζομένους. Η UEAPME είναι ευρωπαϊκός κοινωνικός εταίρος και η φωνή των ΜμΕ στην Ευρώπη, στην οποία η ΕΣΕΕ είναι πλήρες μέλος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: