Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η χαλάρωση στα capital controls δεν σημαίνει και… βαθιές “ανάσες”!

Χωρίς κατηγορία στις 10/08/2016

Ανάκαμψη; Υπομονή!

papada k

|>Κυριακή* Παπαδά

|> Η Ελλάδα από τον περασμένο Ιούλιο ζει υπό το καθεστώς των κεφαλαιουχικών ελέγχων. Ορισμένοι μπορεί να είναι της άποψης πως στην καθημερινότητα του μισθωτού και συνταξιούχου δεν άλλαξαν βασικές συνήθειες. Πέραν του ότι στην αρχή επιβαλλόταν να περίμενε στις ατελείωτες ουρές των τραπεζικών ιδρυμάτων και αργότερα να υιοθετήσει στις καθημερινές του συναλλαγές την χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Όμως με μια γρήγορη ανάγνωση της τελευταίας ανάλυσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα διαπιστώσει πως οι αρνητικές συνέπειες των capital controls στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικές και δύσκολα διορθώσιμες.

Πολλοί οικονομολόγοι στις αναλύσεις τους για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και την οδήγηση της στην σταθεροποίηση και αργότερα στην ανάκαμψη, κάνουν σαφές πως σημαντικό ρόλο θα είχε η αύξηση του δείκτη των εξαγωγών και ο τουρισμός. Ο τελευταίος βάσει των τελευταίων στοιχείων δείχνει να βελτιώνεται, εν αντιθέσει με το δείκτη των εξαγωγών που κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο του 2014.

Οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τόσο στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στις χώρες εκτός αυτής. Η επιβολή των κεφαλαιουχικών ελέγχων σε συνδυασμό με το πρόσφατο BREXIT στην Βρετανία έχουν μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των ευρωπαϊκών αγορών στα οποία απευθύνονταν και καταναλώνονταν τα ελληνικά προϊόντα. Η απουσία της τραπεζικής χρηματοδότησης έχει δυσκολέψει τη λειτουργία των εξαγωγικών εταιρειών.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κας Χριστίνας Σακελλαρίδη: «Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας έναν και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. Η κατάσταση ασφαλώς δυσχεραίνει από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως, για παράδειγμα, στη Βρετανία, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας, η οποία αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα. Την ίδια ώρα ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο προκαλεί η συνεχής μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς τρίτες χώρες, απότοκο της έλλειψης ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και της αδυναμίας υλοποίησης επιθετικών εκστρατειών προώθησης προβολής ελληνικών προϊόντων σε δυναμικές αγορές» (Πηγή: Εφ. «Καθημερινή»).

Στην τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται πως ο δείκτης ανεργίας έχει μειωθεί χωρίς βέβαια να έχει αυξηθεί ο δείκτης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό το κατά αρκετούς παράδοξο είναι πως μειώθηκε η αδήλωτη- μαύρη εργασία και όχι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων. Με τους κεφαλαιουχικούς ελέγχους πολλές επιχειρήσεις, όπως τουριστικές, λιανικές και κατασκευαστικές, υποχρεώθηκαν για λόγους λειτουργίας και πληρωμής της μισθοδοσίας να δηλώσουν τους ανασφάλιστους, μέχρι πρότινος, εργαζομένους.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε νέο καθεστώς στους κεφαλαιουχικούς ελέγχους. Η απόφαση για χαλάρωση των capital controls όπου έχει τεθεί σε ισχύ από προχθές Δευτέρα (8/8). Οι σημαντικότερες αλλαγές θα σημειωθούν στη συνέχεια…

Δεν αλλάζει το ημερήσιο όριο των αναλήψεων (60 ευρώ) από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Μόνο που μπορεί πλέον να μεταφερθεί το εβδομαδιαίο συνολικό όριο αναλήψεων (420 ευρώ) που δικαιούται ο κάθε καταθέτης στην επόμενη εβδομάδα. Οπότε κάθε δεύτερη Παρασκευή να μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη 840 ευρώ. Πλέον κάθε δανειολήπτης θα μπορεί να εξοφλεί πρόωρα μερικώς ή ολικώς το δάνειο του. Επίσης στις νέες καταθέσεις- νέο χρήμα δεν θα ισχύουν οι όροι των κεφαλαιουχικών ελέγχων. Βάσει της τελευταίας αλλαγής, η διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος προβλέπει την αύξηση των καταθέσεων.

Η ελληνική οικονομία στο σύνολό της λειτουργεί με αργούς ρυθμούς. Η Ευρώπη δεν υλοποιεί ό,τι αρχικώς είχε δεσμευτεί, όπως τη σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται.

Τέλος, ο μέσος Έλληνας έχει να πληρώσει δυσβάστακτους φόρους και δάνεια με τη μείωση των μισθών που έχει υποστεί. Βέβαια αν αυτός ο συνδυασμός οδηγήσει σε θετική τροχιά και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας… Σίγουρα δεν θα βρίσκεται σε καμία οικονομική ανάλυση, έρευνα και πρόταση.

(*) Η Κυριακή Παπαδά, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: