Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νίκος Μπελαβίλας: Δώδεκα θεματικές για τον Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 10/12/2018

Θεωρεί πως ενδεδειγμένη  λύση είναι η πλήρης αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης Πειραιά

|> Ατζέντα 12 θεματικών για τον Πειραιά αναπτύσσει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Μπελαβίλας, με στόχο να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν την πόλη. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Η αρχή έγινε με την Πειραϊκή, «την πιο όμορφη αστική ακτή της χώρας, έναν από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους με το Κονώνειο τείχος, και τον αγαπημένο περίπατο των Πειραιωτών» όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης.

Τα κεφάλαια που τίθενται προς συζήτηση και προγραμματισμό:

  • Επέκταση προβλήτας κρουαζιέρας
  • Αποχωμάτωση των μπάζων του Σκυλίτση
  • Άλσος Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
  • Ιστορικό Σύμπλεγμα Υπηρεσίας Φάρων και Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου
  • Ιστορικό Σύμπλεγμα Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου
  • Ακτή κολύμβησης Τερψιχόρη.
  • Καταστήματα αναψυχής.
  • Μονοδρομήσεις, κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών.
  • Εσωτερική λειτουργία της πόλης (σχολεία, νοσοκομεία, πλατείες και πάρκα).

Το δεύτερο θέμα που ανοίγει σήμερα αναφέρεται στο κυκλοφοριακό.

Ο Νίκος Μπελαβίλας παρουσιάζει βίντεο εξηγώντας πως «αυτό κυκλοφόρησε παραμονές εκλογών του 2014 για να διαφημίσει τις μονοδρομήσεις. Πόσο έγκυρο είναι το διαπιστώσαμε τα επόμενα χρόνια. Την παραμονή των μονοδρομήσεων, ανεβήκαμε στο Δημαρχείο ανήσυχοι. Είπαμε στην τότε δημοτική αρχή πως οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες και κάποιες εξ αυτών πιθανόν θα οδηγούσαν σε κυκλοφοριακό έμφραγμα. Προτείναμε να υπάρξει δοκιμαστική περίοδος και μετά να ακολουθήσει πλήρης εφαρμογή. Αφού βλέπαμε τα λάθη. Αυτό δεν έγινε δεκτό. Το έμφραγμα όμως ήλθε γρήγορα! Οι ταχύτητες σήμερα στην πόλη είναι χαμηλότερες από πριν στη Λαμπράκη και στην αρχή Πολυτεχνείου. Είναι επικίνδυνα υψηλότερες στην παραλιακή και στο τέλος της Πολυτεχνείου στο Βρυώνη. Ο Πειραιάς ασφυκτιά κυκλοφοριακά. Η Μεραρχίας και η Βενιζέλου ακινητοποιούνται ενώ η Γεωργίου είναι άδεια».

Ποιός έκανε το λάθος; To Τραμ και το Μετρό; Η Πολυτεχνείου δεν έχει Τραμ και φρακάρει. Όπως και η Μεραρχίας. Ενώ η Γεωργίου έχει Τραμ αλλά κινείται άνετα. Η Μουτσοπούλου δεν έχει τίποτα από όλα αυτά και οι πεζοί κινδυνεύουν να σκοτωθούν. Οι επισκέπτες του Πειραιά δεν μπορούν να βρουν που είναι η Πειραϊκή και χάνονται. Και… άπειρα άλλα που τα γνωρίζετε καλά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, τα κύρια λάθη είναι δύο:

Πρώτο λάθος. Επάλληλοι δήμαρχοι άλλαζαν τα σχέδια, οι μελετητές αμείβονταν για τις επάλληλες αλλαγές και όλα μια χαρά, αλλά το κυκλοφοριακό τελικά έγινε κουβάρι. Χαρακτηριστική περίπτωση η οδός Βενιζέλου. Κεντρική είσοδος της πόλης, πραγματικού πλάτους 4 μέτρων. Ή η Λαμπράκη που ξεκινά από τέσσερεις λωρίδες, μειώνεται σε τρεις, μετά σε δύο, μπαίνουν τα διπλοπαρκαρισμένα και τελικά κινείται σημειωτόν. Μα η Λαμπράκη έχασε μόλις μία λωρίδα από το Τραμ, οι άλλες τρεις έχουν χαθεί από έναν κακό σχεδιασμό. Πριν το Τραμ είχε δύο λωρίδες εξόδου, σήμερα έχει θεωρητικά τρεις, στην πραγματικότητα μόλις μία.

Δεύτερο λάθος. Η διαρκής ανοχή στην παράνομη στάθμευση. Το πλήρες χάος συμβαίνει κάτω από το Μέγαρο της Τροχαίας και το Δημαρχιακό Μέγαρο. Η δραματική εικόνα φαίνεται από τα παράθυρα των υπευθύνων και όμως όλοι μαζί παριστάνουν ότι δεν το βλέπουν. Οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας χάνονται αφού καταλαμβάνονται από εκατοντάδες ΙΧ που παρκάρουν και ξεπαρκάρουν, εμποδίζοντας και αυτή τη μοναδική τέταρτη που λειτουργεί.

Η λύση είναι μία: Πλήρης αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης Πειραιά. Μάθαμε από τα λάθη, είδαμε τα προβλήματα καιρός είναι να πάρουμε τη γενναία απόφαση. Αυτό το σύστημα δεν δουλεύει. Με την ολοκλήρωση των έργων του Τραμ, ξέρουμε πόσο χώρο έχουμε. Έχει πολύ μεγάλο κόστος πολιτικό το να πεις «αποτύχαμε». Πρέπει να το ξαναστήσουμε από την αρχή. Όμως αυτή είναι η τίμια απόφαση για όσους θέλουν να βλέπουν την πόλη να ζει και να κινείται καλά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: