Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια από τις πυρκαγιές της Εύβοιας

Χωρίς κατηγορία στις 11/08/2021

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται από την Περιφέρεια, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες μικρών και μεγάλων που έχουν υπαίθρια δραστηριότητα

|> Σχετική επιβάρυνση καταγράφηκε και χθες Τρίτη στην ατμόσφαιρα της Αττικής ως προς τις συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 παρά την βελτίωση που είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο 24ωρο, από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), με τους ειδικούς επιστήμονες να αποδίδουν τα φαινόμενο στο λεκανοπέδιο στην μεταφορά σωματιδίων, πλέον, με προέλευση από την περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τρίτης παρατηρείται εκ νέου επιβάρυνση (> 50 μg m-3), ιδιαίτερα στον Βόρειο, Δυτικό και Κεντρικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αν και  χαρακτηρίζεται μετριασμένη, συνέχισε να καταγράφεται  έως και τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης 10/8.

Με βάση τις επίσημες συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών, τα επίπεδα των  συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (> 50 μg m-3), υπαγορεύουν την προσοχή των πολιτών στην εκτεταμένη εξωτερική δραστηριότητα εντός του αστικού ιστού και στο ύπαιθρο, και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων ενηλίκων, υπερηλίκων και παιδιών, και την χρήση μάσκας όταν τα άτομα διαπιστώνουν δυσχέρεια στην αναπνοή κατά την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους σε σημεία του λεκανοπεδίου που κρίνονται  επιβαρυμένα.

Ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά σε όσους πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, συνιστάται κατά τις βράδυνες ώρες που τα επίπεδα συγκέντρωσης των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάζουν περισσότερο κοντά στο έδαφος.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις διακυμάνσεις της ποιότητας του αέρα στο λεκανοπέδιο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μετά την επιβάρυνση των τελευταίων ημερών από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής και την εκ νέου επιβάρυνση που παρατηρείται σήμερα από τις φωτιές στην Εύβοια. Με την συνδρομή των έγκριτων Ελλήνων επιστημόνων και τις επίσημες οδηγίες των διεθνών οργανισμών θα εξακολουθήσουμε αδιαλείπτως να  ενημερώνουμε τους πολίτες, τους τουρίστες και τους επισκέπτες της Αττικής για την ασφάλεια της υγείας τους».

Είναι αξιοσημείωτο ότι την Δευτέρα, η επιβάρυνση από τις φωτιές της Αττικής είχε αρχίσει να υποχωρεί ( κατά την 6η ημέρα  μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Βορειοδυτικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής ). Η ανάλυση από Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών του ιστορικού της διαδρομής των αερίων μαζών που φθάνουν στο Λεκανοπέδιο στο εν λόγω διάστημα, υποδεικνύει μεταφορά σωματιδίων με προέλευση από την περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας.

Αναλυτικότερα,

  • με βάση τις ημερήσιες μετρήσεις, κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 9 Αυγούστου παρατηρήθηκε τάση επαναφοράς στα φυσιολογικά επίπεδα με την Μέση Ωριαία Συγκέντρωση των PM5 αιωρουμένων σωματιδίων να χαρακτηρίζεται στις περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου ικανοποιητική και καλή

Αλλά και κατά το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, 4η και 5η ημέρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Βορειοδυτικό τομέα, είχε αρχίσει να παρατηρείται γενικότερη βελτίωση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης σε όλο το Λεκανοπέδιο

  • Μικρή σε διάρκεια επιβάρυνση καταγράφηκε κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (με μέγιστες τιμές μεταξύ 50 και 100 μg m-3), σε όλους τομείς πλην του Νότιου.
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες τις Κυριακής υπήρξε παροδική αύξηση των επιπέδων σε θέσεις του Βόρειου και Κεντρικού τομέα, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Αχαρνών, όπου οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τα 100 μg m-3, για μικρό χρονικό διάστημα.

Τα επίπεδα της σωματιδιακής ρύπανσης μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την κατεύθυνση και ένταση των ανέμων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την χωρική εξέλιξη των πυρκαγιών.

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να ενημερώνει το γενικό πληθυσμό και τους τουρίστες της Αττικής αναφορικά με τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου, στα πλαίσια της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε οποιαδήποτε αξιόλογη μεταβολή της κατάστασης, κυρίως αναφορικά με την πυρκαγιά στην Εύβοια που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

>>> Ενημέρωση σε ωριαία βάση παρέχεται από την πλατφόρμα της Εθνικής Υποδομής PANACEA (https://air-quality.gr/)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: