Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αλέκο, ήθελες το 600άρι και σου βούτηξαν και το χαλάκι;

FLASH στις 24/09/2020

Ιδιοκτήτες, μεσίτες, ενοικιαστές: Το τρίπτυχο ενός προβλήματος που παραμένει… προβληματικό

Παντελής Π. Ξανθίδης |> Το θέμα της κατοικίας είναι ένα χρόνιο ζήτημα για την Ελλάδα και αν μιλάμε συγκεκριμένα για την ενοικίαση κατοικιών και εμπορικών χώρων, τότε το ζήτημα είναι αρκετά προβληματικό.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν γίνεται αναφορά στο κατά πόσο το κράτος ακολουθεί ή όχι κοινωνική πολιτική, αλλά το θέμα αντιμετωπίζεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, που είναι ο νόμος-δόγμα της «ελεύθερης οικονομίας».

Έτσι, στην περίπτωσή μας λειτουργεί η προσφορά και η ζήτηση; Δηλαδή όταν π.χ. ένα διαμέρισμα 100 μ2 σε μέση περιοχή της Αθήνας, νοικιάζεται 700 ευρώ, αυτή η τιμή βασίζεται στη ζήτηση ή μόνον στην προσφορά; Γιατί άμα βασίζεται στη ζήτηση, τότε δεν θα έχουμε να μιλάμε για μία Ελλάδα σε οικονομική κρίση, ούτε θα γίνεται λόγος περί κορωνοϊού με την ανεργία στα ύψη, με λουκέτα στα καταστήματα και να μην «κουνάει φύλλο» στην αγορά! Αλλά θα μιλάμε για μία Ελλάδα, με μισθούς άνω των 2000-3000 ευρώ, με ανθηρά αγοραστική κίνηση και με καταναλωτές χαρούμενους κα ωραίους!

Ποιος διαθέτει σήμερα 700 ευρώ τον μήνα, όταν ο «καλός» μισθός δεν φτάνει το χιλιάρικο και όταν η ανεργία με τις αναδουλειές πάνε αγκαζέ; Και οι εργαζόμενοι να κάνουν… τάματα, μην τυχόν απολυθούν!

Πού βασίζεται ο αιτούμενος το 700άρι; Μήπως ψάχνει να βρει κάποιον «φεσαδώρο» ή μήπως κανέναν… Σαουδάραβα που του περίσσευαν κάποιες από το χαρέμι του; Τι είδους ενοικιαστή θέλει να βρει;

Κάποιοι ιδιοκτήτες ζουν «αλλού» και κάπου κοντά στην… κοσμάρα κάποιων μεσιτών. Το τι δημοσιεύεται χώρους αγγελιών, είναι να τρελαίνεται ακόμη και ο πιο «ακατοίκητος»!

Κάποιοι, νομίζουν ότι ζούμε στην εποχή που υπήρχε εκείνη η δήθεν οικονομική άνεση με τα δανεικά, τότε δηλαδή που άρχισε να ακούγεται η… προσφιλής λέξη «λαμόγια»!

Τελικά αυτοί οι «τρέντυ» μεσίτες, τι ρόλο παίζουν; Γιατί δεν «προσγειώνουν» τους ιδιοκτήτες για να μην δημιουργείται αυτή η «φούσκα»;  Ως υπεύθυνοι επαγγελματίες, δεν πήραν χαμπάρι πώς προκλήθηκε η κρίση στην αγοραπωλησία ακινήτων; Δεν αντιλαμβάνονται πώς «αναπνέει» η αγορά σήμερα;

Άραγε τι ύψους ενοίκια μπορούν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους; Τους ρώτησαν ποτέ;

Το επάγγελμα μεσίτης, είναι ένα εξ αυτών που βρίσκονται πολύ κοντά στην οικονομική πραγματικότητα μιας χώρας, όπως το ίδιο είναι οι μπακάληδες και τα «κορίτσια»! Όχι, δεν είναι «μπηχτή».

Όταν πηγαίνει ένας απεσταλμένος σε μία ξένη χώρα, για την οποία δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθεί, αυτό που κάνει για να έχει μία πρώτη εικόνα από τον άγνωστο τόπο, είναι να επισκεφθεί δυό ειδών επιχειρήσεις για να κρίνει την εκεί κοινωνική κατάσταση, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβει.

Αυτές οι δύο επιχειρήσεις είναι «πρώτης ανάγκης» και οι πελάτες πηγαίνουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά! Είναι τα σούπερ μάρκετ και οι… οίκοι ανοχής! Πάνε καλά οι δουλειές τους; Ο τόπος πάει μια χαρά! Δεν πάνε καλά; Τότε υπάρχει πρόβλημα…

Αλήθεια, οι μεσίτες, πώς βλέπουν να τα πηγαίνει η Ελλάδα;

Δεν θα ξεχάσω κάτι που είχε συμβεί με έναν φίλο εκδότη.

Είχε πάει σε υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου, για να δει μία αίθουσα που νοικιαζόταν. Σχετικά ευρύχωρη με θέα ένα σουβλατζίδικο και μία μπουτίκ…

Ρωτάει τον ιδιοκτήτη «πόσο το νοικιάζετε;» κι εκείνος του απαγγέλλει ένα «τρελό» ποσόν! Τότε εκείνος, αρχίζει να μετράει με το μάτι το δάπεδο και ακούγεται να λέει με χαρά: «Δεκαπέντε! Συμφωνώ κύριέ μου!».

Ο ιδιοκτήτης εκπλήσσεται με το «δεκαπέντε» του εκδότη και τον ρώτησε απορημένος «τι σημαίνει αυτός ο αριθμός;».

Ο επιχειρηματίας τού απαντά πως είναι τα… κρεβάτια που θα τοποθετηθούν και με μειλίχιο λόγο του εξηγεί: «Ξέρετε, με το ενοίκιο που ζητάτε, μόνον μία ροζ επιχείρηση μπορεί να τα βγάλει πέρα!». Ο ιδιοκτήτης έμεινε «κόκκαλο» και… καλά να πάθει!

Για να τελειώνουμε, μία «προσγείωση» αμφοτέρων των παραγόντων (μεσιτών και ιδιοκτητών) είναι απαραίτητη για να μην… αυτοδουλευόμαστε.

Ας προσέχουν οι μεσίτες τι συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες και οι ιδιοκτήτες να αποφεύγουν τους «χουβαρντάδες» ενοικιαστές, μην την «πατήσουν» σαν τον φίλο μου τον Αλέκο. Έδιωξε με… τρόπο μία οικογένεια από το τριάρι που έχει στα Κ. Πετράλωνα και έπαιρνε κάθε μήνα και χωρίς καθυστέρηση 380 ευρώ, προκειμένου να το νοικιάσει σε ζευγάρι έναντι 600 ευρώ! Αποτέλεσμα; Του έμεινε η προκαταβολή, πέντε νοίκια «φέσι» κι ο «χουβαρντάς» πήρε την καλή του, βούτηξε το κλιματιστικό και το χαλάκι τής εξώπορτας! Την πόρτα την άφησε…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: