Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κεφαλονιά πατρίδα λαβωμένη και «όρσε δέκα» σε κάποιους

ΕΛΛΑΔΑ στις 12/08/2019

Κάποιοι χτικιασμένοι φοίνικες δείχνουν να αντικαθιστούν τα εμβληματικά δέντρα της πόλης…

Αλ. Αρδαβάνης |> Μέσα στη λάβρα του Αυγούστου ξεκίνησα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Έπεσα σε ένα βροντερό STOP, όπως τόσα χρόνια τώρα -πρόσχημα οι επισκευές των ζημιών από τον σεισμό. Προχώρησα πεισμωμένος προς το Μαϊστράτο στην άκρη της πόλης, εκεί που είχα δει φευγαλέα μια πινακίδα για κάποιο μουσείο Τεχνολογίας -κάτι…
Αλλά με τσάκισε η διαδρομή από τον άλλοτε υπέροχο «δρόμο με τους φοίνικες». Μέτρησα είκοσι τόσους πελώριους κορμούς κατά γης και το κολόβωμά τους να στέκει λυπημένο. Κάποιοι άλλοι χτικιασμένοι φοίνικες φαινόταν να αντικαθιστούν σταδιακά τα εμβληματικά δέντρα της πόλης.

Έφτασα κάθιδρος στην πόρτα του «Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας». Μπήκα και όλη η ταλαιπωρία εξανεμίστηκε -και δεν ήταν από τη δροσιά του κλιματισμού. Ένα υπέροχο θεματικό μουσείο από κάποιον μερακλή ευπατρίδη Κοτσανά, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη που παρακμάζει ιστορικά -και- λόγω της «τουριστικής ανάπτυξης».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Έτσι πάντα όμως στη Φύση και την ανθρώπινη Ιστορία: ό,τι πεθαίνει, αντικαθίσταται· τίποτε δε χάνεται, μόνο αλλάζει μορφή. Η Φύση απεχθάνεται το Κενό! Εν προκειμένω, το Ιδιωτικό μεράκι στήνει μικρές οάσεις Μνήμης εκεί που ο -λεγόμενος- Δημόσιος Χώρος μαραίνεται και πεθαίνει. Όπως τα ιστορικά δέντρα του Αργοστολίου που αντικαθίστανται ως αξιοθέατα από αλλεπάλληλες καφετέριες, grill-houses και πιτσαρίες. Και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι η -υπαρκτή- επιδημία των σκουληκιών του φοίνικα που τα σκοτώνει αλλά η επιδημία του εύκολου κέρδους που ισοπεδώνει κάθε τι μη χειροπιαστό ή μετρήσιμο.

Ας είναι! Έτσι πάει η Ιστορία και η εξάλειψή της -«Κεφαλονιά τριαντάφυλλο / στα χοντροδάχτυλα του κέρδους», όπως τη θρήνησε ο Λυκιαρδόπουλος πριν αρκετά χρόνια.

Όσοι επισκεφθείτε τον οιονεί τόπο καταγωγής μου, μην αμελήσετε να δείτε αυτό το μικρό διαμάντι και να περάσετε από το κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο για ένα «όρσε δέκα» προς τους υπευθύνους του μαρασμού της Ιστορικής Συνείδησης -όποιοι κι αν ήταν, είναι και θα μείνουν.

(*Ο κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: