Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κάπως… αλμυρό είναι το κόστος για το εφετινό πασχαλινό τραπέζι… (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 01/05/2024

Τι διαπιστώνει από τιμοληψίες και συνεντεύξεις το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ

|> Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2024 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 & 2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους (σε € και σε %) πασχαλινού τραπεζιού 2024 & 2023

2024 2023 Μεταβολή 2024/2023

(%)

Ενδεικτικά προϊόντα Κόστος/ μονάδα (€) Ποσότητα Συνολικό κόστος (€) Συνολικό κόστος (€)
Αρνί

 

11,50 5 κιλά 57,50

ή

62,50

ή

21,50

49,95 15,1%
Κατσίκι

 

12,50 5 κιλά 49,95 25,1%
Κοτόπουλο

 

4,30 5 κιλά 17,45 23,2%
Κρεμμύδια ξερά 1,19 1 κιλό 1,19 0,97 22,7%
Πατάτες 1,15 3 κιλά 3,45 2,91 18,6%
Παντζάρι 1,39 1 κιλό 1,39 1,24 12,1%
Καρότα 1,00 1 κιλό 1,00 0,88 13,6%
Μαρούλι 0,55 4 τεμάχια 2,20 2,40 -12,0%
Λάχανο 0,85 1 κιλό 0,85 0,73 16,4%
Ντομάτες 1,85 2 κιλά 3,70 2,84 30,3%
Σπανάκι 1,89 1 κιλό 1,89 1,50 26,0%
Αγγούρια 0,55 3 τεμάχια 1,65 1,60 3,1%
Μήλα 1,46 2 κιλά 2,92 2,24 30,4%
Πορτοκάλια 0,92 2 κιλά 1,84 1,44 27,8%
Μουστάρδα (250 gr) 2,20 1 τεμάχιο 2,20 2,06 6,8%
Τσουρέκι (450 gr) 3,95 2 τεμάχια 7,90 7,66 3,1%
Βαμμένα αυγά (12άδα) 5,85 Μία 12άδα 5,85 5,78 1,2%
Φέτα σε άλμη (400 gr) 6,24 1 τεμάχιο 6,24 5,17 20,7%
Παρθένο ελαιόλαδο 9,83 1 λίτρο 9,83 6,77 45,2%
Αναψυκτικά (1,5 lt) 1,37 2 φιάλες 2,74 2,64 3,8%
Μπύρες (500 ml) 2,14 5 φιάλες 10,70 10,25 4,4%
Συνολική Μεταβολή (σε € και σε %) Από 89,04 έως 130,04 Από 76,53 έως 109,03 Από 16,3% έως 19,3%

 

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών (σε €) προϊόντων πασχαλινού τραπεζιού, 2024

Είδη Βαρβάκειος Αγορά

(από – έως)

Super-Markets

(από – έως)

Ειδικευμένα καταστήματα

(από-έως)

Αρνί 9,99 – 11,99 8,90 – 10,99 13,05 – 16,90
Κατσίκι 11,99 – 13,99 9,90 – 11,90 13,48 – 18,70
Κοτόπουλο 4,89 – 5,49 3,49 – 5,10 5,00 – 7,80
Κρεμμύδια ξερά 1,09 -1,19 1,15 – 1,54 1,20 – 1,90
Πατάτες 1,49 – 1,79 0,99 – 1,59 1,29 – 2,49
Παντζάρι 1,35 – 1,49 1,35 – 1,99 1,39 – 2,89
Καρότα 1,39 – 1,59 1,14 – 1,86 0,99 – 2,69
Μαρούλι 0,45 – 0,55 0,50 – 0,83 0,30 – 0,82
Λάχανο 0,89 – 1,09 0,51 – 0,96 0,99 – 2,20
Ντομάτες 1,79 – 1,99 1,98 – 2,49 1,50 – 3,80
Σπανάκι 1,89 – 2,04 1,55 – 2,05 1,79 – 3,89
Αγγούρια 0,38 – 0,58 0,38 – 1,03 0,38 – 0,92
Μήλα 1,09 – 1,19 1,42 – 2,86 1,50 – 3,55
Πορτοκάλια 0,99 – 1,19 0,79 – 1,50 1,10 – 2,75
Μουστάρδα (250 gr) 0,89 – 3,65 3,50 – 7,15
Τσουρέκι (450 gr) 2,25 – 5,85 5,50 – 11,50
Βαμμένα αυγά (12άδα) 2,48 – 12,29 6,50 – 13,00
Φέτα σε άλμη (400 gr) 6,24 – 8,58 7, 50 – 18,00
Παρθένο ελαιόλαδο 8,06 – 24,72 8,50 – 14,00
Αναψυκτικά (1.5 lt) 0,99 – 1,71 1,50 -2,75
Μπύρες 1,74 – 3,90 3,00 – 6,25

Μεθοδολογικό Σημείωμα

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 26-29 Απριλίου 2024, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι, δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος και ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: