Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταγγελία από Μπελαβίλα για τις βυθοκορήσεις

Χωρίς κατηγορία στις 18/05/2020

Κατάθεση δήλωσης με στοιχεία που μαρτυρούν ότι το έργο δεν διαθέτει τη σχετική άδεια!

|>Ενημερωτικό σημείωμα προς το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά και το κοινοτικό συμβούλιο της Α’ δημοτικής κοινότητας (Πειραϊκή), κατέθεσε ο Νίκος Μπελαβίλας – επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για Όλους” – σχετικά με το έργο των βυθοκορήσεων, καταγγέλλοντας ότι δεν διαθέτει σχετική άδεια! Επίσης κατέθεσε επίσημα έγγραφα αλληλογραφίας.

Συγκεκριμένα η δήλωση-ενημέρωση του Νίκου Μπελαβίλα, αναφέρει:

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης και βεβαίως ο ΟΛΠ, γνωρίζουν από τις 10 Απριλίου 2020, ότι το Έργο των βυθοκορήσεων και το έργο επέκτασης Νότιου Προβλήτα δεν είναι αδειοδοτημένο.

Τότε τους ενημέρωσε εγγράφως ο σύμβουλος τους, Ανεξάρτητος Μηχανικός παρακολούθησης των έργων ΟΛΠ “Hill International” και τους προειδοποίησε για το πρόβλημα και τις καθυστερήσεις που θα προκύψουν.
Αντί να ληφθούν υπ’όψη αυτά, ο μεν ΟΛΠ επέλεξε να ξεκινήσει το έργο εν μέσω πανδημίας χωρίς τις εγκρίσεις και να εκδίδει ανακοινώσεις ότι αυτό είναι καθόλα νόμιμο, ο δε Υπουργός ακολούθησε τη γραμμή του ΟΛΠ επιβεβαιώνοντας τη δήθεν νομιμότητα. Δυστυχώς για αυτούς και οι δύο διαψεύδονται όχι από εμάς, αλλά από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό και σύμβουλό τους, την “Hill International”.
Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Πειραιά κύριο Γιάννη Μώραλη και του ζήτησε να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποσυρθούν από την Πειραϊκή οι μαούνες των βυθοκορήσεων εντός της ημέρας.
Καλούνται επίσης οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να κινηθούν ταχύτατα προκειμένου να «σφραγίσουν» το εργοτάξιο του ΟΛΠ και να επιβάλλουν τα απαραίτητα πρόστιμα.

Ειδικότερα οι λεπτομέρειες της υπόθεσης:

Η επιστολή με το διαβιβαστικό προς Περιφερειάρχη, ΟΛΠ, COSCO, ΡΑΛ με όλους τους παραλήπτες:

Θέμα: Επιστολή Ανεξάρτητου Μηχανικού (Hill International), αρ.πρωτ. Let-570:
“Διεκπεραίωση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Οργανισμού Λιμένα
Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ)”
Ημερομηνία:Fri, 10 Apr 2020 10:22:38 +0000
Από:Kollias, Anastasios <AnastasiosKollias@hillintl.com> Προς:gpera@pa.gov.gr<gpera@pa.gov.gr> Κοινοποίηση:P.P.A. S.A. / Yu Zenggang <yu@olp.gr>, P.P.A. S.A. / Ruan Guo Liang <ruan.guoliang@olp.gr>, P.P.A. S.A. / Athanasios Liagkos <liagkosa@olp.gr>, christos.gerakarakis@olp.gr<christos.gerakarakis@olp.gr>, Sigalas, Emmanouil <EmmanouilSigalas@hillintl.com>, OLP Independent Engineer <IEOLP@hillintl.com>, ‘P.P.A. S.A. / General Protocol’ <olp@olp.gr>, ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΙΜΕΝΩΝ <info@raports.gr>

Η επιστολή έχει ημερομηνία 10.04.2020, απευθύνεται στον Περιφερειάρχη, στον ΟΛΠ, στην Cosco και στη Ρυθμιστική Λιμένων, συντάσσεται από την “Hill International” ως Ανεξάρτητου Μηχανικού για τις Υποχρεωτικές Επενδύσεις της ΟΛΠ Α.Ε., σύμφωνα με τον Ν.4404/2016 και γράφει ότι
προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την έγκαιρη υλοποίηση των Υ.Ε., σας ενημερώνουμε για την αναγκαιότητα για τις άμεσες ενέργειες σας για την εξασφάλιση της έγκαιρης διεκπεραίωσης & άμεσης αξιολόγησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ από το Περιφερειακό Συμβούλιo.

H ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της ΜΠΕ είναι άμεσης προτεραιότητας, καθώς για το έργο 2) Υ.Ε.7: «Βυθοκόρηση Κεντρικού Λιμένα» απαιτούνται αδειοδοτήσεις.
(σημείωση: το έργο Υ.Ε.7 είναι ενιαίο με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ και αφορά τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές βυθοκορήσεις του λιμένα).
Συγκεκριμένα ο Ανεξάρτητος Μηχανικός αναφέρει ότι δεν δύναται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης του συγκεκριμένου έργου χωρίς την έκδοση της σχετικής Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τέλος επισημαίνει ότι οι βυθοκορήσεις είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν ως τα τέλη Ιουλίου 2020 προκειμένου να μην επηρεαστεί η απρόσκοπτη πρόοδος των εργασιών για την Υ.Ε.01: «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα (Νότια Ζώνη, Φάση Α)». Με βάση το τελευταίο, προκύπτει αμφισβήτηση της νομιμότητας και ολόκληρης της Νότιας Επέκτασης. Αντ αυτού ο ΟΛΠ ξεκίνησε αγνοώντας τους πάντες!

Εν ολίγοις:
1. Το έργο των βυθοκορήσεων αλλά και της Επέκτασης του Νότιου Προβλήτα δεν είναι αδειοδοτημένο αφού δεν έχει εγκριθεί η ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο (αξιολόγηση) και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων).
2. Ο “Ανεξάρτητος Μηχανικός” Hill International ενημερώνει για αυτό τον Περιφερειάρχη, τον ΟΛΠ και τη ΡΑΛ από τις 10 Απριλίου και τους ζητά να επιταχύνουν προκειμένου να ξεκινήσει έγκαιρα το έργο (των βυθοκορήσεων) ως τις 20 Ιουλίου 2020 για να προλάβουν τις προθεσμίες.
3. Αντί για αυτό, ο ΟΛΠ ξεκινά την ίδια στιγμή το έργο των βυθοκορήσεων χωρίς την έγκριση της ΜΠΕ και της νέας ΑΕΠΟ.
4. Ο ΟΛΠ και ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης εμπαίζουν επί ενάμιση μήνα τον Δήμαρχο προσωπικά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει στείλει δύο ψηφίσματα και ένα κατεπείγον ερώτημα για τη νομιμότητα του έργου, απαντώντας ότι είναι νόμιμο. Ο κύριος Δήμαρχος ας επανεκτιμήσει αυτή την βαθιά υποτίμηση του από την κυβέρνηση και τον ΟΛΠ.

>>>ΕΔΩ τα επίσημα έγγραφα της αλληλογραφίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: