Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Καταληστεύεται” η ΕΕ από τις “μπόμπες” (ποτά-κρασί)

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 31/07/2016

Προκαλούν βλάβες στην υγεία και δημιουργούν και στρατιές ανέργων

Η παραγωγή παραποιημένων οινοπνευματωδών ποτών και κρασιών κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα του Γραφείου Εναρμόνισης  της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO) που ανακοινώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Η έρευνα δείχνει ότι το 4,4% των νόμιμων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και το 2,3% των νόμιμων πωλήσεων κρασιού χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της αντιγραφής ή της παραποίησης.

Το ύψος των εσόδων που χάνονται από τους δύο αυτούς τομείς, μεταφράζεται και σε 4.800 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν άμεσα σε όλους τους τομείς οινοπνευματωδών ποτών και οίνου στην ΕΕ, με αποτέλεσμα οι νόμιμες επιχειρήσεις να απασχολούν λιγότερους υπαλλήλους από ό, τι θα μπορούσαν, σε περίπτωση απουσίας της αντιγραφής.

Όταν λαμβάνονται υπ΄όψιν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της παραποίησης ή της απομίμησης κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στην αγορά, 18.500 πρόσθετες θέσεις εργασίας χάνονται στην οικονομία της ΕΕ, από τις οποίες οι 8.600 θέσεις εργασίας είναι στον τομέα της γεωργίας και 1.300 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία τροφίμων.

Η συνολική ετήσια απώλεια κρατικών εσόδων, στην ΕΕ των 28, ως αποτέλεσμα των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στους εν λόγω τομείς, από την άποψη των οικιακών φόρων εισοδήματος, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του το EUIPO, António Campinos δήλωσε:

«Ο τομέας των οινοπνευματωδών ποτών και του κρασιού, αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία στην ΕΕ από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μέσο όρο 10 εργαζόμενους ανά επιχείρηση. Αυτή η Έρευνα εμφανίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε αυτή τη βιομηχανία, καθώς και τις συνέπειές τους για την οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της. Τα ευρήματά μας έχουν στόχο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της παραποίησης και αντιγραφής σε αυτόν τον καίριας σημασίας οικονομικό τομέα».

Αυτή η έρευνα είναι η 8η από μία σειρά μελετών που εκδίδει ο EUIPO, μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ.

Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν προηγουμένως αφορούσαν στους τομείς της μουσικής βιομηχανίας, των ρολογιών και των κοσμημάτων, των τσαντών και των αποσκευών, των παιχνιδιών και των video games, των αθλητικών ειδών, των ενδυμάτων, των υποδημάτων και των αξεσουάρ και των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας.

krasi

Τέλος, σχετικά με τον ΟΒΙ), λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο υπουργείο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: