Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεμένα στους κάβους τα καράβια, στο λιμάνι του Πειραιά

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 24/10/2022

Κηρύχθηκε για αύριο Τρίτη, 24ωρη απεργία από τα ναυτεργατικά σωματεία για όλες τις κατηγορίες πλοίων

|> Μπουνάτσα… αύριο Τρίτη 25/10 στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς πραγματοποιείται 24ωρη απεργία των εργαζομένων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Συγκεκριμένα, από τα ναυτεργατικά σωματεία απαιτείται η απόσυρση του αναθεωρημένου Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου {ΚΙΝΔ) και η ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με αυξήσεις στους μισθούς.

Πρόκειται για τα σωματεία των ναυτικών της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων Θαλαμηπόλων(ΠΕΑΘΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού (Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ)*.

Επίσης στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και το Συνδικάτο Μετάλλου, το σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και το σωματείο των λιμενεργατών (ΕΝΕΔΕΠ) στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά.

Σημειώνεται ότι τα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν αύριο προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό.

(*) Η επιστολή των απεργών

«Οι Συλλογικές Συμβάσεις αποτελούν το αναντικατάστατο εργαλείο ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν συγκροτημένα δικαιώματα, στους μισθούς, τα εργασιακά τους δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση και στην ίδια την συνδικαλιστική τους συγκρότηση.

Οι ΣΣΕ αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αρχή, αξία και θεσμό για όλα τα συνδικάτα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας μας», προστίθεται στην επιστολή.

Και η ανοικτή επιστολή συνεχίζει: «Η απεργία και οι αγώνες μας είναι το μέσον να εμποδίσουμε, να ακυρώσουμε και να ανατρέψουμε την επίθεση αυτή σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Η ευθύνη για την απόφαση της απεργίας μας στις 25/10 ανήκει αποκλειστικά σε κυβέρνηση- εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν βάλει πλώρη να ξεθεμελιώσουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ότι κερδήθηκε και κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες άλλων δεκαετιών.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης μας απευθυνόμαστε στους επιβάτες, στους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά και σε όλους τους φορείς των νησιών και τους ζητάμε όχι μόνο την κατανόηση τους αλλά την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα μας!

Η αλληλεγγύη αυτή στον αγώνα μας θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα Κοινωνικής συμπόρευσης στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν όλους τους εργαζόμενους και τους λαϊκούς φορείς των νησιών μας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: