Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κλειστά τα λιμάνια λόγω της απεργίας των λιμενεργατών – Πορεία στο Ναυτιλίας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 22/10/2015

Τα αιτήματα

Για τις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, των απεργών λιμενεργατών που συνεχίζουν τις κινητοποίησεις τους κατά της πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Τα αιτήματά τους είναι:
– Αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.
– Κατοχύρωση θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων με ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις σε όλα τα λιμάνια.
– Στελέχωση των λιμανιών με προσωπικό πλήρους και σταθερής απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
– Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και συντάξεις αξιοπρέπειας.
– Να δομηθούν θεσμικές και αρμονικές σχέσεις με τις επιλιμένιες πόλεις και να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος των Λιμανιών.
– Να προωθηθεί η αναπτυξιακή προοπτική των Λιμανιών με αξιοποίηση των ιδίων κεφαλαίων, των δανειακών δυνατοτήτων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε αρχικά μεγάλα χαμόγελα για τις εξελίξεις στα λιμάνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα γενικότερα θέματα, όπως το θέμα της ΣΣΕ, οι εργασιακές σχέσεις κ.ά. Πολύ σύντομα, όμως, οι προσδοκίες και οι ελπίδες διαψεύστηκαν». Και: «Η εισπρακτική πολιτική πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ συνεχίζεται με το ίδιο αρχικό σχέδιο, οι ΣΣΕ ασφυκτιούν στο ίδιο περιοριστικό πλαίσιο και η απαξίωση των λιμανιών συνεχίζεται χωρίς να γίνονται προσλήψεις».

Σε κινητοποιήσεις βρίσκεται και ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και σήμερα θα παραμείνουν κλειστές, όλες οι υπηρεσίες του. Έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 11 πμ έξω από το δημαρχείο, στην πλατεία Κύπρου, και στη συνέχειαπορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία θα ενωθεί με εκείνη των λιμενεργατών.

Η ΓΣΕΕ

Εν τω μεταξύ, από την ΓΣΕΕ ανακοινώθηκε πως η Συνομοσπονδία “εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ-ΟΛΘ και συνολικά των λιμανιών της χώρας και βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η οποία πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη Πανλιμενική απεργία, συγκέντρωση  και πορεία διαμαρτυρίας“. Και επίσης ότι:

Η κυβέρνηση αντί να σχεδιάζει το ξεπούλημα των λιμανιών θα έπρεπε να θεμελιώσει  το δημόσιο χαρακτήρα τους, με θέσεις πλήρους και  σταθερής απασχόλησης, να ενδυναμώσει τον κοινωνικό ρόλο των λιμανιών και να προωθήσει την αναπτυξιακή προοπτική τους. Η ΓΣΕΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε προσπάθεια πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ, να δώσει οριστικό τέλος στην απαξίωση των λιμανιών  και να αντικαταστήσει τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησής τους μ’ ένα δημιουργικό διάλογο με τους  εργαζόμενους που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας, στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους αλλά και των θέσεων εργασίας“.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: