Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα οφέλη των ηλεκτρονικών τιμολογίων και βιβλίων

Χωρίς κατηγορία στις 02/08/2019

Κορκίδης: Τα επιμελητήρια πρέπει να βοηθήσουν ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά και γρήγορα

|> Τα οφέλη των ηλεκτρονικών τιμολογίων και βιβλίων για τις επιχειρήσεις, καταγράφει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης, αναφέροντας:

Ο θεσμός των ηλεκτρονικών βιβλίων, που μπήκε σε εφαρμογή από το ΥΠΟΙΚ, χθες 1/8/19, συνιστά μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και μια τεχνολογική αλλαγή για τις επιχειρήσεις, με την οποία επιδιώκονται πολλοί και σημαντικοί στόχοι, όπως:

  • Η τυποποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, την ανάλυση και την παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.
  • Η μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.
  • Η αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
  • Η κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.
  • Η καλύτερη στόχευση των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
  • Η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως απαιτούν τη τεχνολογική αναβάθμιση των λειτουργιών του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να ενταχθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων.

Ζητούμενο είναι η ουσιαστική βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ Κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η μείωση του λειτουργικού κόστους, Δημοσίου, νομικών και φυσικών προσώπων. Αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και η δίκαιη διανομή του προϊόντος της.

Ο Β. Κορκίδης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης και επισημαίνει ότι αποτελεί χρόνιο αίτημα της επιχειρηματικότητας η απλούστευση της υφιστάμενης δαιδαλώδους λογιστικής διαδικασίας. Τα Επιμελητήρια πρέπει να βοηθήσουν ώστε η δύσκολη αυτή μετάβαση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνει ομαλά και γρήγορα!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: