Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Λιγότεροι 100 τόνοι χασίς στις πιάτσες της Μεσογείου, με… ευθύνη και του ΛΣ-ΕΛΚΑΤ

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 13/10/2016

Από επιχείρηση της Europol 

Ένα ακόμη πλήγμα κατά των δικτύων του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος τα οποία δραστηριοποιούνται στη μεγάλης κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών και σε άλλες σοβαρές μορφές εγκληματικότητας στη Μεσόγειο Θάλασσα, επέφεραν οι ευρωπαϊκές αρχές υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Europol.

Η τελευταία αυτή επιτυχία σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες της κοινής επιχειρησιακής ομάδας «Rose of the Winds», στο πλαίσιο λειτουργίας της οποίας, πολλές διεθνείς έρευνες ξεκίνησαν μεταξύ 2013 και 2015 από την ιταλική Guardia di Finanza και τη D.C.S.A. (Direzione Centrale per I Servizi Antidroga), την ισπανική Guardia Civil, το γαλλικό OCRTIS (Office Central pour la Répression du Trafic Illicite des Stupéfiants) και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Οι Αρχές Επιβολής του Νόμου ένωσαν τις δυνάμεις τους και έτυχαν της πλήρους συνδρομής των εξειδικευμένων υπηρεσιών της ομάδας ναρκωτικών της Europol, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας έντονα και τα τέσσερα κράτη μέλη σε μια σειρά από τομείς. Εκτός από την χρηματοδότηση 20 επιχειρησιακών συναντήσεων που έφερε τους ερευνητές στο ίδιο τραπέζι, παρασχέθηκε onthespot στήριξη σε αρκετές από τις επιχειρήσεις, εξαγωγή και ανάλυση ηλεκτρονικών δεδομένων από τις πολυάριθμες κατασχεθείσες συσκευές και επιπρόσθετα, προϊόντα ανάλυσης σχετικά με τα εμπλεκόμενα στις πράξεις αυτές εγκληματικά δίκτυα.

Αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας ήταν η κατάσχεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τεσσάρων φορτηγών πλοίων που μετέφεραν πάνω από 61 τόνους ρητίνης κάνναβης και τη σύλληψη 46 συνολικά μελών πληρώματος, με πιο πρόσφατη εκείνη της 23ης Σεπτεμβρίου 2016, όπου η Ισπανική Guardia Civil κατέσχεσε φορτηγό πλοίο υπό σημαία Παναμά που έπλεε με προορισμό τη Λιβύη. Η ενδελεχής έρευνα του εμπορικού πλοίου αποκάλυψε ποσότητα 19,6 περίπου τόνων χασίς και οδήγησε στη σύλληψη του 12μελούς πληρώματός του, το οποίο αποτελούνταν από 11 Ουκρανούς και 1 υπήκοο Ουζμπεκιστάν.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή υιοθετώντας τη δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Europol, Rob Wainwright, εντείνει τις προσπάθειές του στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί και από τα υπόλοιπα μέλη της επιχειρησιακής ομάδας, υποστηρίζοντας τις κοινές δράσεις για την αποδόμηση διεθνών εγκληματικών δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή στην αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο, συνεχάρη τον αρχηγό και τα στελέχη του, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση, υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι στο σύγχρονο περιβάλλον οι συνεργασίες και η δέσμευση στον κοινό σκοπό αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: