Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά Επέτειος μνήμης!

ΕΛΛΑΔΑ στις 28/10/2022

Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και μαθητικές παρελάσεις σε Αθήνα, Πειραιά και σε ολόκληρη την Ελλάδα!                      Φ Ω Τ Ο Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

Τ/Π |> Με επίκεντρο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου τη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα “θυμήθηκε” εκείνη την ιστορική ημέρα του 1940 και τους αγώνες του λαού και του στρατού της για την αντίσταση και την αποτίναξη του ναζιστικού ζυγού.

Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου και επίσημοι με επικεφαλής την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εντυπωσίασαν, στην παρθενική τους εμφάνιση, τα μαχητικά αεροσκάφη “Rafale” της 332 Μοίρας Παντός Καιρού, όπως και τα τεθωρακισμένα οχήματα Μάχης Marder-1A3 και οχήματα Ασφαλείας Μ-1117 Guardian.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση και στην εξέδρα της πλατείας Συντάγματος ήταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κ.ά. Στο μήνυμά του ο Γ. Πατούλης, αναφέρει:

«Η 28η Οκτωβρίου ως κορυφαίος σταθμός της ιστορίας του έθνους, μας υπενθυμίζει το διαχρονικό καθήκον μας να σταθούμε ενωμένοι μπροστά σε κάθε κίνδυνο. Η 28η Οκτωβρίου θα μας θυμίζει πάντα το λαμπρό παρελθόν, αλλά κυρίως θα μας φωτίζει την πορεία μας στο μέλλον. Τιμάμε τη μνήμη των ηρώων μας, που με μοναδικό εφόδιο την πίστη τους  στην ελευθερία ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις φασιστικές στρατιές. Μάλιστα αυτό το έπραξαν  σε μια εποχή που ακόμα και για τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής ο εχθρός φάνταζε αήττητος. Η κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες μας θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά του ελληνικού λαού. Σήμερα, το παράδειγμα τους στέκει ολοζώντανο μπροστά στα μάτια μας, δείχνοντας το υψηλό μας καθήκον που δεν είναι άλλο από το να σταθούμε ενωμένοι μπροστά σε κάθε κίνδυνο που απειλεί την ακεραιότητα της χώρας μας και να μη διστάσουμε να προβούμε σε κάθε απαραίτητη θυσία για να ζήσουμε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς, όπως αρμόζει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Η 28η Οκτωβρίου 1940, αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού και της συλλογικής μας μνήμης. Παραμερίζοντας τις διαφορές, σε μια εποχή βαθιάς πόλωσης και διχασμού, οι Έλληνες ενωμένοι βροντοφώναξαν ΟΧΙ σε αυτούς που επιβουλεύθηκαν την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Με τον ηρωικό τους αγώνα και τις λαμπρές νίκες τους αναπτέρωσαν τις ελπίδες των λαών της Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο, για μια ακόμα φορά στην ένδοξη ιστορία μας,  στον αγώνα για τις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Χρόνια Πολλά Έλληνες! Ζήτω το Έθνος!»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στον Πειραιά, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, πραγ,ατοποιήθηκαν με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, με κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ακολούθως με την παρέλαση στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου και πολιτικοί, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Τα μηνύματα της Εθνικής Επετείου είναι για μια ακόμη χρονιά επίκαιρα. Έννοιες και λέξεις, όπως η ενότητα, η ομοψυχία, η ανεξαρτησία, η δημοκρατία και η ειρήνη, δυστυχώς, παραμένουν ακόμη επίκαιρες διότι έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχουμε κι έναν γείτονα, ο οποίος οξύνει συνεχώς το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ας έχουμε στον νου μας κάθε ημέρα και  όχι μόνο στις Εθνικές μας Επετείους,  ότι αυτές οι λέξεις έχουν νόημα. Πρέπει όχι μόνο να τις επικαλούμαστε, αλλά να τις πιστεύουμε και να αποτελούν οδηγό μας, κυρίως όσων  ηγούνται της χώρας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά σε όλους τους Πειραιώτες».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εξ άλλου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις και την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο Λασίθι και τη Σητεία. Και δήλωσε:

«Η Ελλάδα γιορτάζει μια από τις πιο ένδοξες στιγμές στη μακρόχρονη ιστορία της. Την άρνησή της να υποταχτεί στον φασισμό.
Η τιμή που αποδίδουμε  σε όσους αγωνίστηκαν στα πεδία των μαχών, σε όσες και όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία, πρέπει να συνοδεύεται από τη δέσμευση ότι πέρα από τη μάχη ενάντια στον φασισμό και σε αντιλήψεις και νοοτροπίες που τον αναπαράγουν, θα καταβάλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για ενότητα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας μας με στήριξη της κοινωνίας, αλληλεγγύη και  συνοχή».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: