Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πολιτεία Καινοτομίας και Ερευνών ο χώρος της ΧΡΩΠΕΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 12/11/2020

Μετά από σαράντα χρόνια το ελληνικό κράτος “θυμήθηκε” για να εκμεταλλευτεί τον πλέον ιστορικό χώρο των Σοφιανόπουλων

Τ/Π |> Σε Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να μετατραπεί ο χώρος της ΧΡΩΠΕΙ που για πάνω από σαράντα χρόνια είναι “στοιχειωμένος”. Κι αυτό εάν αυτή τη φορά ευοδωθούν τα σχετικά σχέδια και δεν έχουν την τύχη κάποιων άλλων σχεδίων που είχαν γίνει πριν μία δεκαετία…

Βέβαια, οι δημιουργοί της ΧΡΩΠΕΙ και τότε “απουσίαζαν”, πόσο μάλλον τώρα που δεν βρίσκονται στη ζωή οι Σοφιανόπουλοι – ο Σπήλιος και ο Σωτήρης – που είχαν δημιουργήσει μία προχωρημένη βιομηχανία, η οποία εκτός από το παγκοσμίου φήμης “Αλγκόν”, ήταν και ένα κέντρο καινοτομιών, το οποίο ίσως και να στάθηκε η κυρίως αιτία του λουκέτου στη ΧΡΩΠΕΙ και την οικονομική καταστροφή των αδελφών Σοφιανόπουλων.

Το γεγονός ότι τα τωρινά σχέδια αναφέρονται σε Πολιτεία Καινοτομιών και όχι σε εμπορικό κέντρο όπως τα προηγούμενα, είναι κάτι το θετικό για την ιστορία του χώρου και τη μνήμη της οικογένειας Σοφιανόπουλου…

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε και ανατέθηκε η τοπογραφική αποτύπωση του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ και του περιβάλλοντος χώρου επί της οδού Πειραιώς (Νέο Φάληρο), στην εταιρεία “ANK Technical Consultants”.

Το αντικείμενο της μελέτης είναι:

  • Η αποτύπωση οικοπέδου “ΧΡΩΠΕΙ”, εμβαδού 20 στρεμμάτων, περίπου, σε κλίμακα 1:200 και οι όψεις του υπόλοιπου Οικοδομικού Τετραγώνου 63 καθώς και των ομόρων, αυτού, σε κλίμακα 1:500.
  • Η διεξαγωγή έρευνας στην αρμόδια υπηρεσία Δόμησης για πολεοδομικά στοιχεία, ΦΕΚ και Διατάγματα, που διέπουν το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο και τους οδούς που το περικλείουν. Με τα στοιχεία που θα συλλεχθούν, θα συνταχθεί τοπογραφικό διάγραμμα που θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα για έκδοση άδειας δόμησης.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιος Κυριαζής, η αμοιβή για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται στο ποσόν των 6.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και θα βαρύνει τα κονδύλια “Αποδόσεις Κεφαλαίων του ν. 2216/1994 του Ειδικού Λογαριασμού της ΓΓΕΤ”.

Σημειώνεται, ότι το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ (17,893 τ.μ.), πρόκειται να μετατραπεί σε Πολιτεία Καινοτομίας, η οποία θα φιλοξενεί Ερευνητικά Κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών. Σκοπός η ενίσχυση συνεργειών εντός του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: