Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τά ‘χουμε χάσει με τα εμβόλια – Ποιο ΔΕΝ είναι επικίνδυνο;

FLASH στις 17/04/2021

Μετά τα “εμπάργκο” για τα εμβόλια της Astra Zeneca και του Johnson & Johnson, κυριαρχεί φοβία ακόμη και στους πλέον ψύχραιμους

Δημήτρης Κωνσταντάρας |> Ο Πόλεμος των Εμβολίων- κυρίως η φημολογούμενη παγκόσμια σύγκρουση εμπορικών συμφερόντων γύρω από την Πανδημία, συνεχίζεται και οξύνεται ενώ οι φοβισμένοι άνθρωποι, φοβούνται ακόμη περισσότερο. Και στην Ελλάδα πλέον, όχι μόνο στο εξωτερικό.

Και το ΠΟΛΥ κακό είναι ότι εκατοντάδες εκατομμύρια απλοί πολίτες παγκοσμίως δεν έχουν γνώσεις και τρόπο να ελέγξουν αυτά που γράφονται και λέγονται και δεν ξέρουν τι να κάνουν, εφ όσον έχουν αποφασίσει να κάνουν το εμβόλιο. Μπορούν να ρωτήσουν; Θα τους απαντήσουν; Θα τους πουν αλήθεια; Υπάρχει τρόπος να κάνει έλεγχο ένας απλός πολίτης; Ποιος λέει αλήθεια; Ποιος λέει του “κεφαλιού του”; Ποιος λέει ψέματα;

Πάντως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένεται να ζητήσουν τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσιακού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε έξι γυναίκες.

Οι δύο ομοσπονδιακές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J σε ομοσπονδιακές υπηρεσίας και θα παροτρύνουν τις Αρχές των πολιτειών να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση, αναφέρουν οι “New York Times”.

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση. Οι έξι γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο και ανέπτυξαν θρόμβους ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών κατέληξε και μια δεύτερη νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα. Σύμφωνα με το CDC άλλες εννέα εκατομμύρια δόσεις έχουν σταλεί για διανομή στις Πολιτείες.

Η “κατάσταση αμφισβήτησης” των εμβολίων έχει αρχίσει εδώ και καιρό με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Τώρα, αμφισβητείται και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Και το “ρεπορτάζ” – εξίσου αμφισβητήσιμο πλέον κι αυτό- αναφέρει ότι σε κοινή τους δήλωση CDC και FDA -πολύ συζητήσιμη και αυτή η δήλωση- αναφέρουν ότι συνιστούν προληπτικά την παύση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου & σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί. Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις”.

Η πραγματικότητα είναι μία: Όσοι κάναμε και τις δυο δόσεις– ή έστω τη μία- δεν μπορούμε να… αλλάξουμε γνώμη. Όσοι ΔΕΝ τα έκαναν;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: