Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιοι αποθηκεύουν τη συγκομιδή; Βρες τους!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 23/05/2020

Μετά τη μπόρα και την πλημμύρα* οι υπήκοοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους και τα στενά

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |> Τα νερά κατεβαίνουν σιγά σιγά. Φαίνονται οι πρώτες, οι πιο ψηλές οικοδομές· ακολουθούν τα διώροφα, τέλος οι παράγκες. Το έδαφος λάσπη. Ακούγονται τώρα, μέσα στη σιγή οι πρώτοι μεταλλικοί ήχοι. Κάποιοι ακονίζουν, άλλοι σφυροκοπούν, άλλοι τρίβουν μανιασμένα.

Αρχίζουν και οι πρώτες ανθρώπινες φωνές· σκληρές όπως βέργα ατσάλινη που ταλαντώνεται ελευθερωμένη μετά από ακραία κάμψη. Είναι μιλιές εμπόρων· ετοιμάζουν να βγάλουν στη γύρα την πραμάτεια, σφυρηλατημένη στα χαλκεία της μπόρας, στα υποβρύχια της πλημμυρισμένης πόλης· όσο οι υπήκοοι κοίταζαν τρομαγμένοι τον ουρανό να ρίχνει στα κεφάλια τους τόνους βροχής.

Υπήκοοι· άλλως και πολίτες -αυτοαποκαλούμενοι. Ήσυχοι μετά τη μπόρα και την πλημμύρα, ήσυχοι που αυτοί, το σπιτικό τους, η οικογένειά τους γλιτώσανε έστω και μουλιασμένοι. Βγαίνουν ξανά στους δρόμους και τα στενά, αρχίζουν να συζητούν για τον άστατο καιρό, τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Ψωνίζουν από τα νέα προϊόντα, αυτά που άντεξαν στη λάσπη. Τα παλιά πάνε τέλειωσαν, ήρθε η νέα εποχή, όλα θα είναι αλλιώτικα πια, πιο φωτεινά, πιο χαρούμενα, τέλειωσαν οι σκοτεινές ημέρες. Θα υπάρχουν για όλους αγαθά, αρκεί να είναι υπάκουοι και πειθαρχημένοι στον Ουρανό.

  • Ποιος στέλνει τις μπόρες; Ο θεός.
  • Ποιοι ποτίζονται από αυτές; Οι εκπρόσωποί του.
  • Ποιοι σκάβουν, λιπαίνουν, κλαδεύουν, τρυγούν; Βρες τους.
  • Ποιοι αποθηκεύουν στα κελάρια τη συγκομιδή; Βρες τους.
  • Ποιοι θα τιμωρηθούν όταν κακή η σοδειά; Βρες τους.

Όταν όλα εξελιχθούν, έλα να με βρεις. Θα κοιμάμαι αγκαλιά με την αρχαία Λύπη· τη μόνη μου αφοσιωμένη.

*Το βρήκα σε κάποιο παλιό βιβλίο -σκηνικά επαναλαμβανόμενα…

> Από τη συλλογή “Κοβιντιανές Ημέρες”

(*Ο δρ. Αλ. Αρδαβάνης είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: