Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μετρήσεις και συγκρίσεις, δείχνουν πόσο “απλησίαστο” είναι το πασχαλινό τραπέζι

Χωρίς κατηγορία στις 27/04/2016

Του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ 

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), όπως κάθε χρόνο, προέβη στην καθιερωμένη διερεύνηση του κόστους του φετινού πασχαλινού τραπεζιού. Με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν, το κόστος αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα, σε σύγκριση με  την αντίστοιχη περυσινή περίοδο επίπεδα, κατά 1,02%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η μέση συγκριτική μεταβολή των κρεατικών είναι ανοδική και  κυμαίνεται στο 7,51%. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μεταβολή προέρχεται από την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής του κοτόπουλου (21,05%) και της χοιρινής μπριζόλας (4,65%) και πολύ λιγότερο από την αύξηση της τιμής του ντόπιου αρνιού (1,54%) και κατσικιού (2,82%).

Η σημαντική, όμως, υποχώρηση των τιμών στα λαχανικά και στα φρούτα αποτέλεσε την κυριότερη παράμετρο συγκράτησης της ανοδικής πορείας του κόστους του φετινού τραπεζιού. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα είναι της τάξεως του 18,79%, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να αφορούν τα κολοκυθάκια (48,65%), το μαρούλι (46,15%) και το λάχανο (42,31%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κυμάνθηκαν οι τιμές στα κρεμμύδια (12,00%) και στα μήλα (4,76%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος των τιμών της τάξεως του 8,25%, μία εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί ως αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς τη μετάταξη αρκετών προϊόντων Σούπερ Μάρκετ από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουλίου. Τούτων δοθέντων, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά (23,7%) και του πασχαλινού τσουρεκιού (18,37%) συνιστούν τις βασικότερες μεταβολές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προαναφερθέντα στοιχεία, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό κατά 1,06 ευρώ. Για μία εξαμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 105,28 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (104,22 ευρώ) κατά 1,02%. Οι τιμές των κρεατικών (2,21%) και των προϊόντων Σούπερ Μάρκετ (11,62%) κινούνται αυξητικά σε αντίθεση με τις αντίστοιχες των λαχανικών-φρούτων (-13,29%).

Επισήμανση: Εάν υποθέσουμε πως πραγματοποιείται μετάταξη προϊόντων από το 23% ΦΠΑ στο 24% ΦΠΑ, τότε η επιπλέον επιβάρυνση είναι της τάξεως των 0,21€ ή 0,20% σε σχέση με το υπολογισθέν πασχαλινό τραπέζι του 2016. Κι αυτό γιατί θα αυξηθεί το κόστος για τα 2 πασχαλινά τσουρέκια κατά 0,05 €, το κόστος για αναψυκτικά κατά 0,02 €, το κόστος για το συσκευασμένο ελαιόλαδο κατά 0,04 €, το κόστος για τα συσκευασμένα (επεξεργασμένα) αυγά 0,03 και το κόστος για μπύρες κατά 0,07 €: σύνολο 0,21 €.

Τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού (που έχουν επιλεγεί από το ΙΝ.ΕΜ.Υ.) για μία εξαμελή οικογένεια υπόκεινται σε ΦΠΑ 13%.

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22 με 26 Απριλίου 2016 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεατικών.

ΠΙΝΑΚΕΣ

Πίνακας 1: Σύγκριση πασχαλινού τραπεζιού 2016/2015
Λαχανικά – Φρούτα  (Τιμές σε ευρώ)   Κρεατικά (Τιμές σε ευρώ)
Προϊόντα 2016 2015 Μεταβολή

2016/2015

(%)

Προϊόντα 2016 2015 Μεταβολή

2016/2015

(%)

Κρεμμύδι ξερό (κιλό) 0,84 0,75 12,00% Αρνί  (κιλό) 6,60 6,50 1,54%
Πατάτα (κιλό) 0,70 0,75 -6,67% Κατσίκι (κιλό) 7,30 7,10 2,82%
Ραδίκι  Ιταλίας (κιλό) 1,05 1,15 -8,70% Κοτόπουλο (κιλό) 2,30 1,90 21,05%
Πατζάρι (κιλό) 0,90 1,07 -15,89% Χοιρινό κρέας 4,50 4,30 4,65%
Καρότο (κιλό) 0,69 0,71 -2,82% Μ.Ο. μεταβολής κρεατικών

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος)

7,51%
Μαρούλι  (τεμάχιο) 0,35 0,65 -46,15% Λοιπά είδη Supermarket

 (Τιμές σε ευρώ)

Λεμόνια (κιλό) 0,87 0,97 -10,31% Προϊόντα 2016 2015 Μεταβολή

2016/2015

(%)

Λάχανο  (κιλό) 0,45 0,78 -42,31% Μουστάρδα 2,38 2,28 4,39%
Ντομάτα (κιλό) 1,40 1,46 -4,11% Αυγά (6 τεμ.) 1,35 1,28 5,47%
Σπανάκι (κιλό) 0,89 1,40 -36,43% Πασχαλινό Τσουρέκι (400 γρ.) 2,90 2,45 18,37%
Αγγούρι (τεμάχιο) 0,30 0,41 -26,83% Βαφή αυγών 1,94 1,78 8,99%
Κολοκυθάκια (κιλό) 0,95 1,85 -48,65% Φέτα χύμα (400 γρ.) 4,98 4,74 5,06%
Πράσσο (κιλό) 0,99 1,31 -24,43% Αναψυκτικό (1,5 lt) 1,32 1,33 -0,75%
Πιπεριά μακριά (τεμάχιο) 1,68 2,28 -26,32% Μπύρα (μπουκάλι 500 ml) 1,36 1,35  0,74%
Μήλα (κιλό) 1,10 1,05 4,76% Ελαιόλαδο (1 lt) 5,48 4,43 23,70%
Πορτοκάλια  (κιλό) 0,46 0,56 -17,86% Μ.Ο. μεταβολής σε είδη Σούπερ Μάρκετ 8,25%
Μ.Ο. μεταβολής  λαχανικών και φρούτων σε Σούπερ Μάρκετ -18,79% Πηγή:  Σούπερ Μάρκετ & Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος)

 

Πίνακας 2: Προϊόντα Σούπερ Μάρκετ με πιθανή αύξηση συντελεστή 23% σε 24%

 (Τιμές σε ευρώ)

Προϊόντα 2016 Μετάταξη προϊόντων ΦΠΑ από 23% σε 24% Μεταβολή

2016/2015

(%)

Μουστάρδα 2,38 2,39 + 0,01 €
Πασχαλινό Τσουρέκι (400 γρ.) 2,90 2,93 + 0,03 €
Αυγά (συσκευασμένα, 6 τεμ.) 1,35 1,36    + 0,01 €
Βαφή αυγών 1,94 1,96 + 0,02 €
Αναψυκτικό (1,5 lt) 1,32 1,33 + 0,01 €
Μπύρα (μπουκάλι 500 ml) 1,36 1,38 + 0,02 €
Ελαιόλαδο (συσκευασμένο,1 lt) 5,48 5,53 + 0,05 €

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική αύξηση σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 9,42%. Ειδικότερα, οι τιμές των θαλασσινών καταγράφουν ανοδική πορεία εν συγκρίσει με το 2015 (7,04%), ενώ  όσον αφορά στις τιμές των  λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν μόνο οι ελιές (-0,74%), με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται για το τουρσί (21,49%). Όπως επισημάνθηκε και προηγουμένως η  επίδραση από τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα από το 13% σε 23% προκάλεσε επιβαρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό.

Πίνακας 3: Σύγκριση τιμών νηστίσιμων εδεσμάτων  2016/2015
Προϊόντα Ποσότητα 2016 2015

(τιμές σε €)

Μεταβολή     2016/2015
Καλαμάρια φρέσκα Κιλό 14,00 – 17,00 13,00 – 16,00 6,90%
Χταπόδι φρέσκο Κιλό 12,00 – 15,00 12,50 – 13,00 5,88%
Γαρίδες μεσαίες Κιλό 8,00 – 18,00 8,00 – 16,00 8,33%
Ταραμοσαλάτα (συσκευασία) Μισό κιλό 2,88 2,65 8,68%
Ελιές Καλαμών Κιλό 4,00 4,03 -0,74%
Τουρσί (συσκευασία) 300 γρ. 2,77 2,28 21,49%
Φακές ψιλές Μισό κιλό 1,52 1,34 13,43%
Ντολμαδάκια κονσέρβα 250-300 γρ. 2,34 2,10 11,43%
Μ.Ο. μεταβολής νηστίσιμων εδεσμάτων για την Μεγάλη Εβδομάδα 9,42%
Πηγή:  Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών (για τα θαλασσινά) και Σούπερ Μάρκετ

 

Πίνακας 4: Μετάταξη συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% σε νηστίσιμα εδέσματα
Προϊόντα Ποσότητα 2016 Μετάταξη συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% Μεταβολή    
Ταραμοσαλάτα (συσκευασία) Μισό κιλό 2,88 € 2,90 € + 0,02 €
Τουρσί (συσκευασία) 300 γρ. 2,77 € 2,79 € + 0,02 €
Ντολμαδάκια κονσέρβα 250-300 γρ. 2,34 € 2,36 € + 0,02 €
Ελιές συσκευασμένες Κιλό 4,00 € 4,03 € + 0,03 €
Φακές ψιλές συσκευασμένες Μισό κιλό 1,52 € 1,54 € + 0,02 €
Σύνολο + 0,11 €

Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την πασχαλινή αγορά:

«Παρά το γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά είναι παρήγορο ότι σε γενικές γραμμές οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σταθερές παρά τις μετατάξεις πολλών αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ο οποίος σύντομα ενδέχεται να αυξηθεί στο 24%. Η κίνηση στη πασχαλινή αγορά είναι υποτονική και διακατέχεται από ένα κλίμα αβεβαιότητας, πληρώνοντας ακριβά το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Οι καταναλωτές, παρά την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ συγκρατημένοι και φοβισμένοι από τις νέες αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών και της Κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες θα συμβιβαστούμε με τον εορτασμό του Πάσχα της Ορθοδοξίας και την Ανάσταση του Κυρίου, αφού η οικονομική ανάσταση της αγοράς θα αργήσει να έρθει πολύ ακόμα».

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: