Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με… ίδια γεύση με το 2017 η κρουαζιέρα κατά το 2018

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 04/01/2019

Η χρονιά που πέρασε κατέγραψε ίδιες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων αλλά και επισκεπτών

Από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος, ανακοινώθηκαν σήμερα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της κρουαζιέρας στη χώρα μας, όπως τηρείται από την ΕΛΙΜΕ η θεσμική αυτή διαδικασία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Παρακάτω επισημαίνονται τα σχόλια, που προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση του τελικού καταλόγου:

Τα στοιχεία της κρουαζιέρας αντιστοιχούν σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (εκτός ημερόπλοιων) και επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στους 43 καταγεγραμμένους προορισμούς (χερσαίους και νησιωτικούς) στο σύνολο της χώρας μας.

Τα στοιχεία παρέδωσαν στην ΕΛΙΜΕ τα μέλη της (25 Οργανισμοί Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία), μετά από την καταγραφή και επεξεργασία που έκαναν τα στελέχη τους. Στα Ελληνικά Λιμάνια, που δεν υπάρχουν μέλη της ΕΛΙΜΕ, τα στοιχεία δόθηκαν από τις κατά τόπους αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, τις οποίες ευχαριστούμε για την συνεργασία τους.

Έτσι, το έτος 2018, καταγράφηκαν στο σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας της χώρας μας 3.410 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (έναντι 3.415 το 2017) και 4.788.642 επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας ( έναντι 4.625.363 το 2017). Η πρώτη δεκάδα των προορισμών διατηρείται η ίδια τα τελευταία οκτώ χρόνια (παρά τις μικρές ανακατατάξεις).

Συμπερασματικά, διατηρείται η ίδια εικόνα με το 2017 καταγράφοντας ίδιο αριθμό αφίξεων πλοίων και μία ελαφρά άνοδο στις επισκέψεις επιβατών της τάξης του 3,5% περίπου, που αποδεικνύει ότι παρά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική κρουαζιέρα διατηρεί την δυναμική της, έχοντας υποστεί μικρή διαφοροποίηση από τα υψηλά επίπεδα του 2015/2016.

Η δε μικρή αύξηση του 2018 φαίνεται να αποτελεί την βάση για μεγαλύτερη άνοδο τον χρόνο που αρχίσαμε να διανύουμε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και τις προκρατήσεις που σημειώνονται.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: