Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με ανοιχτά διόδια η διέλευση από τις εθνικές οδούς, για να… γεμίσουν οι άδεις κάλπες – Τα παραβάν χωρίς στυλό!

ΕΛΛΑΔΑ στις 24/06/2023

Εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, με λίστα, χωρίς σταυρούς και νέα ψηφοδέλτια – Ποια τα ‘’δώρα’’ του πρώτου κόμματος – Πότε τα τελικά αποτελέσματα

|> Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εντολή για δωρεάν διελεύσεις επιβατικών Ι.Χ. και δικύκλων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους λόγω διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών (αναλυτικά παρακάτω).

Εν τω μεταξύ, σε κάποιες ώρες θα έχουμε Κυριακή 25 Ιουνίου, όπου ψηφίζουμε για την εκλογή της νέας κυβέρνησης του τόπου.

Αυτές οι εθνικές εκλογές παρουσιάζουν δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με εκείνες του περασμένου Μαΐου καθώς θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα υποψηφίων αντί σταυρών προτίμησης.

Το νέο εκλογικό σύστημα αντικαθιστά την απλή αναλογική και εισάγει το κλιμακωτό μπόνους εδρών που δίνει έξτρα έως και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, αρκεί να πιάσει ποσοστό περίπου 40%.

Συγκεκριμένα, το πρώτο κόμμα λαμβάνει απευθείας «δώρο» 25 εδρών εφ’ όσον πιάσει ποσοστό 25%, ενώ για κάθε μισή μονάδα επιπλέον παίρνει έξτρα μια ακόμα έδρα.

Παράλληλα, οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Και τα παραβάν των εκλογικών κέντρων δεν θα διαθέτουν στυλό!

Σημειώνεται ότι η διαδικασία θα γίνει με νέα ψηφοδέλτια και εκείνα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 (θα) είναι άκυρα!

Τα αποτελέσματα

Τέλος, με βάση την εμπειρία της πρόσφατης αναμέτρησης του Μαΐου η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τους υπεύθυνους του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic, περίπου μια με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ έως τις 10 το βράδυ θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των ψήφων.

 Ανοιχτά διόδια

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εντολή για δωρεάν διελεύσεις επιβατικών Ι.Χ. και δικύκλων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους λόγω διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Αναλυτικές οδηγίες για την κυκλοφορία

  • Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα θα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια θα είναι σε λειτουργία. Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με τις συνήθεις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να εκτελέσει την συναλλαγή με μηδενική χρέωση.
  • Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοικτές, επίσης χωρίς χρέωση. Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά τους προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.
  • Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση θα γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.
  • Οι οδηγοί θα ενημερώνονται, επίσης, μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS), όπου αυτές είναι διαθέσιμες, ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: