Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για την αποχώρηση του ΣΚ  

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 07/11/2021

Με επιστολή της στον Τ/Π η Οι.Ομ.Κω.  απαντά στις κατηγορίες τού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (ΕΔΩ) και εκθέτει τις θέσεις της

|> Στις 4 Νοεμβρίου στον Τ/Π δημοσιεύτηκε ένα θέμα με τίτλο “Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έφυγε από την Ομοσπονδία” και “Η απόφαση ελήφθη από την Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΚ, όπου εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο – Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου και σε τι κατηγορείται η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών” και χθες ελήφθη η παρακάτω επιστολή από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του δ.σ. Νικόλαο Ουζούνογλου και τον γεν. γραμματέα Νικόλαο Αναγνωστόπουλο. Η επιστολή γράφει:

Αξιότιμοι κύριοι,
Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας της “Ανακοίνωσης περί αποχώρησης του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (ΣΚ) από την Ομοσπονδία” δεν μας προκαλεί εντύπωση και δεν αποτελεί είδηση, διότι:

1-Τα τελευταία έξι (6) χρόνια, και κατά παράβαση του Καταστατικού του ίδιου του σωματείου τους –αλλά και της Οι.Ομ.Κω–, τα μέλη των Δ.Σ. του αναφερόμενου σωματείου δεν διενέργησαν εκλογές αντιπροσώπων χωρίς την έγκριση της Γ.Σ. των μελών τους. Η εκλογή αντιπροσώπων των μελών σωματείων της Οι.Ομ.Κω. αποτελεί βασική υποχρέωση τους.

2-Απείχαν δε αδικαιολογήτως σε πάνω από πέντε (5) γενικές συνελεύσεις της Οι.Ομ.Κω, και σε αντίθεση με όλα τα άλλα σωματεία που είναι μέλη της Οι.Ομ.Κω.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ μέλη του συγκεκριμένου σωματείου, δηλαδή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, εκλέχθηκαν δυο φορές στο Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω, μετά από ένα χρονικό διάστημα παραιτήθηκαν, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας.

Επιπλέον, τα μέλη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών που παραμένουν οι ίδιοι εναλλασσόμενοι σε θέσεις στο Δ.Σ. του σωματείου τους, έχουν αποστασιοποιηθεί όλα τα τελευταία 12 χρόνια, από τις συλλογικές προσπάθειες της Οι.Ομ.Κω., οι οποίες υλοποιούνται με τη στενή συνεργασία όλων των υπολοίπων μελών σωματείων της, όπως:

α) την Κοινωνική Αλληλεγγύη προς μεγάλο αριθμό υποστηριζόμενων,

β) τις κοινές πολιτιστικές δράσεις όπως π.χ. τα Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών,

γ) τις τριμηνίες συναντήσεις αλληλοενημέρωσης,

δ) τις διαδικασίες αναθεώρησης του Καταστατικού της Οι.Ομ.Κω. και το κυριότερο,

στ) τη διεκδίκηση του δικαιώματος για αποκατάσταση και θεραπεία των αδικιών που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης.

Παρόλο που τα μόνιμα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών δεν έχουν υποβάλει ανοικτά και επισήμως για εισαγωγή θεσμικά προς συζήτηση την πρότασή τους προς την Γενική Συνέλευση της Οι.Ομ.Κω., στο χρονικό διάστημα 2016-2019 τα μέλη αυτά – υποστηρίζοντας ότι πρόκειται περί πρεσβυγενούς συλλόγου (που δεν ισχύει αφού ο Σύλλογος Μέγα Ρεύματος είναι αρχαιότερος), έχουν προσπαθήσει μέσω «παρασυναγωγών» να επιβάλλουν –εις βάρος των άλλων σωματείων της Οι.Ομ.Κω–, την καθιέρωση διορισμού σε μόνιμη θέση έξι (6) μελών του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στο δεκαπενταμελές Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω.

– Δεν σχολιάζουμε τέτοιες νοοτροπίες που καταστρατηγούν τις δημοκρατικές αρχές.

Θεωρούμε πως οι αναγνώστες σας πρέπει να ενημερωθούν ότι η απόφαση της αποχώρησης του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών από την Οι.Ομ.Κω. ελήφθη κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του Συλλόγου τους, όπου τα συμμετέχοντα μέλη δεν υπερέβησαν το διπλάσιο των μελών του Δ.Σ. του σωματείου.

Οι τρεις λόγοι αποχώρησης τους οποίους επικαλείται ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών είναι, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, αόριστοι και εντελώς ανυπόστατοι.

Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών έχουν την υποχρέωση να σεβαστούν το άρθρο 10 του Καταστατικού της Οι.Ομ.Κω., σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς για την αποχώρησή τους την Οι.Ομ.Κω. και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως μέλη.

Η εμπειρία δείχνει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθενωτική στάση των κάποιων, ελάχιστων, μελών του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών θα συνεχιστεί και ότι θα προσπαθήσουν να προξενήσουν ζημιά στην ενωτική πορεία των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών. Θα πρέπει, όμως, όλοι να είναι σίγουροι ότι αυτές οι μελλοντικές προσπάθειές τους θα αποτύχουν και πάλι, όπως και όλες αυτές των τελευταίων ετών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: