Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρώτο στην Ευρώπη το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa για τους πολίτες των τρίτων χωρών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 31/05/2017

Ανεμπόδιστες επενδύσεις

|> Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ενημερωτικής εκδήλωσης για το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa Program) που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Investment Migration Council. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 350 στελέχη της αγοράς ακινήτων, του τραπεζικού και ευρύτερου επιχειρηματικού τομέα, καθώς και εκπρόσωποι νομικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στο Πρόγραμμα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν με εναρκτήριες ομιλίες τους ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας (φωτό) και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής  Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Απευθυνόμενος στο κοινό, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα για τη χώρα και εκφράζει όπως και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα την ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη μια κοινωνία ανοιχτή και ταυτισμένη με το πάντοτε υψηλό επίπεδο ασφάλειας και δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε την αναπτυξιακή προοπτική του προγράμματος και τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει για αύξηση του επιπέδου των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στη χώρα. Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι προσανατολισμένο στη λήψη γρήγορων αποφάσεων και διαδικασιών ώστε να διευκολύνονται οι επενδυτές και να αποφεύγονται διοικητικές καθυστερήσεις.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Mark Stannard, managing director της εταιρείας Hudson Troy, o οποίος προχώρησε σε μια αναλυτική επισκόπηση και συγκριτική ανάλυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Golden Visa. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα της Λετονίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Κύπρου, της Μάλτας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστρίας. Όσον αφορά την Ελλάδα, το στοιχείο που προέκυψε είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μαζί με εκείνο της Λετονίας, προσφέροντας το πιο ανταγωνιστικό κόστος εισόδου (250.000 ευρώ).

Ακολούθως, η  Nadine Goldfoot, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Investment Migration Council αναφέρθηκε στα διαφορετικά μοντέλα προγραμμάτων που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς επισημαίνοντας ότι η απλότητα συμβάλλει καθοριστικά στην ελκυστικότητα ενός προγράμματος.

Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο dr. Juerg Stefen, group chief Operating Officer της Henley & Partners, προσδιόρισε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία ενός προγράμματος Golden Visa, εστιάζοντας στις προσφερόμενες επενδυτικές επιλογές, στα παρεχόμενα κίνητρα προς τους διεθνείς agents, στη διεθνή θέση της εκάστοτε χώρας και την ελκυστικότητά της ως προορισμός.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης, υπό το συντονισμό του Bruno L’ecuyer, διευθύνοντος συμβούλου του Investment Migration Council. Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο δρ. Αθανάσιος Βιτσεντζάτος, Rapporteur/Legal Migration Expert του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η δρ. Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια Επενδύσεων του Οργανισμού Enterprise Greece.

Στα πλεονεκτήματα του ελληνικού προγράμματος Golden Visa αναφέρθηκε ο κ. Βιτσεντζάτος, στα οποία κατατάσσονται η δυνατότητα μη υποχρεωτικής παρουσίας του επενδυτή στη χώρα, ο μόνιμος χαρακτήρας της άδειας με μοναδική προϋπόθεση την κατοχή του ακινήτου, η επέκταση του προγράμματος στους ανιόντες και κατιόντες του επενδυτή-ιδιοκτήτη, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης επιπλέον επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και η ένταξη στο σκέλος του προγράμματος που αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα.

Τέλος, η κυρία Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις προώθησης που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ο Οργανισμός Enterprise Greece για το πρόγραμμα από την έναρξή του. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η παρουσία σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις σε χώρες-στόχους, η διενέργεια επενδυτικών σεμιναρίων με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των παροχών του, η διαμόρφωση ενημερωτικού-προωθητικού υλικού σε διάφορες γλώσσες και  η υποστήριξη υφιστάμενων και υποψήφιων επενδυτών σε διαδικαστικής φύσης θέματα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: