Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με ομιλία του Garcia-Mila άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου της ESPO

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 21/05/2015

Άρχισαν οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) (21-22 Μαΐου) με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων λιμανιών της Ευρώπης και εκπροσώπων φορέων της λιμενικής βιομηχανίας.

Στην πρωινή εναρκτήρια συνεδρίαση απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της ESPO Santiago GarciaMila, η γ.γ. της ESPO Isabelle Ryckbost, ο δήμαρχος Πειραιά  Ι. Μώραλης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» Πέτρος Κόκκαλης. ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ενώ εκ μέρους του ΥNA παρέστη o γ.γ. Λιμένων Αθ. Χριστόπουλος και ο πρόεδρος της ΡΑΛ Κ. Μουτζούρης.

Ο δήμαρχος Πειραιά στον χαιρετισμό του είπε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,
Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές του  12ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Λιμένων 2015 για την πρόσκληση και χαιρετίζω από την πλευρά μου αλλά και του Δήμου Πειραιά όλους τους παρευρισκόμενους και συμμετέχοντες σε αυτό.  Τους επικεφαλής, τα στελέχη και τους επαγγελματίες των λιμένων, της Ευρώπης. Τους εύχομαι μια ευχάριστη παραμονή στην Ελλάδα, στην Αθήνα και φυσικά στον Πειραιά.

Το 2015 είναι σημαντική χρονιά για τον Πειραιά τόσο ως πόλη-λιμάνι όσο και ως οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, ως Δήμος.

Για τον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, και για εμάς ως νέα δημοτική αρχή, το 2015 είναι σημαντικό γιατί σηματοδοτεί την έναρξη τη παραγωγικής περιόδου της

θητείας μας. Την περίοδο που ασκούμε πολιτική σε τοπικό επίπεδο, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας την 1η Σεπτεμβρίου.

Για τον Πειραιά ως πόλη – λιμάνι, το 2015 είναι σημαντικό για τα σπουδαία γεγονότα που φιλοξενεί, συμμετέχει και διοργανώνει όπως το συνέδριο  που ξεκινά σήμερα, όπως αυτά που θα λάβουν χώρα στον Πειραιά την ερχόμενη εβδομάδα 28-31 Μαΐου, στις Ημέρες Θάλασσας με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.  Γεγονός που φέρνει τον Πειραιά ως πόλη-λιμάνι στο επίκεντρο της Ευρώπης.

Με τιμή και χαρά απευθύνουμε πρόσκληση στον κόσμο του Πειραιά, της Αττικής, της Ελλάδας και της Ευρώπης, φιλοδοξώντας στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας να αναδείξουμε σε μόλις 4 ημέρες και με 60 παράλληλες εκδηλώσεις την ιστορία, τον πολιτισμό, την τεχνογνωσία που κρύβεται στο «μεγάλο λιμάνι». Ήρθε η εποχή της εξωστρέφειας για τον Πειραιά, και δεν θα υπήρχε καλύτερη αφορμή να την σηματοδοτήσει.

Το 2015 είναι επίσης σημαντικό γιατί σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στην οποία φαίνεται να εισέρχεται το Λιμάνι του Πειραιά. Η συζήτηση για την αξιοποίησή του, αποτελεί πηγή διαμόρφωσης ιδεών & προτάσεων, κοινωνικών & πολιτικών ζυμώσεων που όλοι προσδοκούμε να οδηγήσουν στην βέλτιστη λύση για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης, ως Διεθνές Ναυτιλιακό & Εμπορικό Κέντρο, ανταγωνιστικό των μεγαλύτερων λιμανιών παγκοσμίως.

Οι νέες τάσεις & στρατηγικές που αναπτύσσονται διεθνώς αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο ως προς το αναπτυξιακό μοντέλο της «τεχνολογικής επανάστασης» που συντελείται, στις μεταφορές & δίκτυα, στη θαλάσσια πολιτική,

στην ενέργεια, στην έξυπνη εξειδίκευση, στον τουρισμό είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση και περεταίρω ανάπτυξη του λιμανιού.

Ο Δήμος Πειραιά δηλώνει παρών σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία με συγκεκριμένη στόχευση και επιδιώξεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία, με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης-λιμάνι. Η πρόταση για ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως εγκρίθηκε με την από 14-10-2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι κατά την άποψή μας μία εύλογη, ορθολογική, βιώσιμη πρόταση για την διαχείριση και μετεξέλιξη του επιβατικού λιμένα Πειραιά, αλλά δεν είναι η στιγμή να πούμε τώρα περισσότερα.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Τα λιμάνια της Ευρώπης, είναι υποδομές μοναδικές & πολύτιμες ως πυλώνες τοπικής, εθνικής και ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ως μοχλοί άσκησης πολιτικής, ενεργειακής ή άλλης.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και ελπίζω να κλέψετε λίγο από τον χρόνο σας ώστε να ξεναγηθείτε στην πόλη μας, στον όμορφο Πειραιά».

K

Αύριο, δεύτερη μέρα, αναμένεται να μιλήσουν ο αν. υπουργός Ναυτιλίας  Θ. Δρίτσας, ο γεν. δ/ντης της DG Move Φώτης Καραμίτσος, ο δ/ντής της δ/νσης Λιμένων της DG Move Δημήτρης Θεολογίτης, οι ευρωβουλευτές Knut Fleckenstein, Eλ. Βόζενμπεργκ, Έυα  Καϊλή και Μιλτιάδης Κύρκος, και οι εκπρόσωποι των λιμένων Βρέμης, Δουβλίνου, Μπρίντιζι, Βρετανίας, Δανίας, Αλγκεσίρας, Λισαβώνας και Λιβόρνο, Ρότερνταμ, Μασσαλίας, Βαρκελώνης, Αλγκεσίρας, Αμβούργου, Βαλτικής, Κωνστάντζας, Γκντάνσκ, Μίλφορντ και Αλγκάρβε.

Το μεσημέρι οι σύνεδροι θα επισκεφθούν το λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΛΠ Α.Ε. ενώ την τρίτη μέρα (Σάββατο) θα επισκεφθούν τον Πόρο και την Ύδρα,  όπου θα τους υποδεχθούν οι τοπικές αρχές.

 

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: