Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εορτασμός του Έπους του ‘40 στο υπουργείο Ναυτιλίας

ΕΛΛΑΔΑ στις 25/10/2019

Με πλήρη επισημότητα και την παρουσία του Μητροπολίτη και εκπροσώπων Βουλής, Δήμου κ.ά.

|> Χοροστατούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου π. Καλλίνικου Γεωργιάδη εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, και παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Κλιάρη Θεόδωρου, του Α’ Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Πουλή Κωνσταντίνου και του Β’ Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Θεοφανόπουλου Αλέξανδρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον αίθριο χώρο του κτιρίου του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., η εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Α΄ Πειραιώς κ. Χριστόφορος Εμμανουήλ Μπουτσικάκης και κ. Ιωάννης Μελάς, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, εκπρόσωποι των Εφοπλιστικών Ενώσεων και των Ναυτεργατικών Σωματείων, εκπρόσωποι των δικαστικών και στρατιωτικών αρχών του Πειραιά, προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείο καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων Λ.Σ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Τσίκλος Δημήτριος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο κ. Υπουργός στον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής:

«Τιμούμε και φέτος την 28η Οκτωβρίου, την επέτειο του θρυλικού «ΟΧΙ» που ο ελληνικός λαός αντέταξε απέναντι στην φασιστική πρόκληση. Καλούμε στην μνήμη μας όσους αντιστάθηκαν απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού δίνοντας χωρίς κανένα δισταγμό ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια την ζωή τους. Έχουν περάσει 79 χρόνια από εκείνο το ξημέρωμα που μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα ακολούθησε τον μοναδικό δρόμο που ξέρει αιώνες τώρα. Να ορθώνει το ανάστημα της απέναντι σε όσους επιδιώκουν να της στερήσουν την ελευθερία.  Η προθυμία, η αποφασιστικότητα και η αυταπάρνηση με την οποία ο Ελληνικός λαός έσπευσε να στηρίξει αυτό το «ΟΧΙ».

Από τους δρόμους της Αθήνας και το Αλβανικό Μέτωπο, στα βουνά της Ελλάδας, στην Κρήτη, στην Μέση Ανατολή, και στις θάλασσες όλου του κόσμου οι Έλληνες δεν απαρνήθηκαν ούτε για μια στιγμή την ιστορία τους.  Όρθωσαν το ανάστημα τους και πολέμησαν παντού, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο, αντιμετωπίζοντας υπέρτερους εχθρούς και αντιπάλους. Γιατί; Γιατί, όπως λέει ο Αισχύλος : «Επειδή μόνο εμείς, αντίθετα προς τους βαρβάρους, ποτέ δεν μετρήσαμε τον εχθρό στη μάχη».  Αυτό το μεγαλειώδες κατόρθωμα  του ελληνικού λαού δεν ήταν ασφαλώς χωρίς το ανάλογο βαρύ τίμημα. 

Οι νεκροί μας σε μάχες, εκτελέσεις και κακουχίες ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Το ελληνικό αίμα για μια ακόμα φορά πότισε το δέντρο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Βαρύτατο ήταν και το τίμημα που πλήρωσε και η ναυτιλία μας.  Το Ελληνικό εμπορικό ναυτικό θρήνησε πάνω από 2.000 νεκρούς και άλλους τόσους ανθρώπους ψυχολογικά φαντάσματα του εαυτού τους από τις κακουχίες αυτής της άνισης μάχης στους ωκεανούς.  Το 60% των εμπορικών πλοίων των Ελλήνων που αντιστοιχούσε στο 14% σχεδόν του συμμαχικού εμπορικού στόλου, καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα σε 4 μόλις χρόνια, από το 1941 μέχρι το 1945. 

Το Λιμενικό Σώμα, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της ιστορίας του, θρήνησε και αυτό τους δικούς του νεκρούς στον βωμό της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας του τόπου σε μια ξεχωριστή μάχη καθώς τα στελέχη του, από τον πρώτο ως τον τελευταίο ανέλαβαν με θάρρος και χωρίς δεύτερη σκέψη την αποστολή να προστατεύσουν τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους, να εξασφαλίσουν τις θαλάσσιες στρατιωτικές μεταφορές, να προφυλάξουν και να φυγαδεύσουν στην Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο και Έλληνες και ξένους αγωνιστές. 

Κυρίες και κύριοι, 

Οι λαοί κρίνονται από τις επιλογές που κάνουν στα σταυροδρόμια της πορείας τους μέσα στον χρόνο. Κρίνονται από τα μεγάλα ΝΑΙ ή τα μεγάλα ΟΧΙ.  Επιλογές που δεν μας κάνουν μόνο περήφανους, αλλά μας ωθούν να αναλάβουμε μια μεγάλη ευθύνη.  Ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές των Ελλήνων να τους παραδώσουμε μια πατρίδα ελεύθερη και δυνατή, ικανή να στέκεται στα πόδια της, αντάξια των προσδοκιών τους.  Μια πατρίδα σύγχρονη, εξελιγμένη, ελεύθερη και δημοκρατική.  Μια πατρίδα με ένδοξο παρελθόν, αλλά και με ένα σπουδαίο μέλλον.  Μια πατρίδα στην οποία δεν θα περισσεύει κανείς και όλοι θα είναι χρήσιμοι, ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Μόνον τότε θα έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες των προγόνων μας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: