Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με τίποτα δεν κόβεται η… βουκολική νοοτροπία εκεί στην κρατική Τηλεόραση

Χωρίς κατηγορία στις 08/02/2016

Ο Άγιος Βουκόλος και οι άσχετοι!

kapranos_rect

Του Δημήτρη Καπράνου

Όχι πως έχω καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση στην ελληνική κομματική κρατική τηλεόραση. Με εξαίρεση, ίσως κάποια περίοδο επί Χορν και Χατζιδάκι, στο μακρινά πρώτα χρόνια του Κων. Καραμανλή και κάποιες μικρές αναλαμπές κατά περιόδους, η ΕΡΤ (κυρίως στον ειδησεογραφικό-ενημερωτικό τομέα) παρέμεινε και παραμένει εξαρτημένη από την κάθε κυβέρνηση και τους κάποιους μικρόνοες, κομματικούς και περιορισμένης εμβέλειας και ικανότητας δημοσιογράφους, οι οποίοι επί δεκαετίες τώρα, “βολεύονται” με δημόσιο χρήμα και “έχουν γλώσσα μόνο για να γλείφουν“, που λέει κι ο Σαββόπουλος.

Για τη σημερινή περίοδο, οι “Ειδήσεις” μιλούν πλέον από μόνες τους, ενώ οι “ενημερωτικές εκπομπές” παρουσίασαν ακόμη και το φαινόμενο ώστε μια κυρία, βουλευτής, ακτινολόγος από την Άρτα, που διορίσθηκε κυβερνητική εκπρόσωπος, να επιπλήττει πεπειραμένη δημοσιογράφο “για την ποιότητα των ερωτήσεών” της!

Βεβαίως, σε μια πολιτισμένη χώρα, η δημοσιογράφος θα είχε πετάξει το μικρόφωνο και θα είχε αποχωρήσει, αλλά στην Ελλάδα της ΕΡΤ, μην τα περιμένετε αυτά.

Χθες, λοιπόν, το μεσημέρι, η “αριστερή” ΕΡΤ, η “δημόσια τηλεόραση” των “προοδευτικών” και των “ανοιχτών μυαλών”, των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μάθει και αποδέχονται να “μπαίνουν στο ψυγείο” (και να πληρώνονται, φυσικά) και να εμφανίζονται όταν κυβερνούν “οι δικοί τους”, μετέδωσε την είδηση της Πατριαρχικής Λειτουργίας στον Ιερό ναό του Αγίου Βουκόλου, του Πολιούχου της Σμύρνης –για πρώτη φορά έπειτα από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922– μεταξύ της είδησης μιας χιονοστιβάδας κάπου στην Αυστρία και μιας άλλης, που δεν θυμάμαι τώρα, πάλι μικροτέρου για την Ελλάδα ενδιαφέροντος, κοντά στο τέλος του μεσημβρινού δελτίου!

Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ναός του Πολιούχου της μαρτυρικής Σμύρνης, ο μοναδικός από τους δεκαέξι που δεν καταστράφηκε από τη μανία των βαρβάρων, αλλά ανακαινίσθηκε (οι Τούρκοι δεν επιτρέπουν ακόμη τη λειτουργία του παρά μόνον ως πολιτιστικού κέντρου) αλλά και το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε μέσα στην ιστορική εκκλησιά, δεν ήταν για την “αριστερή” ΕΡΤ τόσο σημαντική είδηση!

Μα, περιμένεις από κομματικά όργανα, από ανθρώπους που ασκούν τη δημοσιογραφία μέσα από κομματικά εγχειρίδια, να έχουν τέτοιες ευαισθησίες ή να γνωρίζουν τί σημαίνει για τον Ελληνισμό της Σμύρνης ο Άγιος Βουκόλος;“, θα πείτε. Ναι, το περιμένω!

Όταν είσαι πρόεδρος, γενικός διευθυντής, διευθυντής ειδήσεων, αρχισυντάκτης ή παρουσιαστής στη δημόσια τηλεόραση, οφείλεις να γνωρίζεις! Οφείλεις να έχεις μελετήσει, να γνωρίζεις την Ιστορία της χώρας, της οποίας την περιουσία (την ΕΡΤ δηλαδή) διαχειρίζεσαι!

Αμφιβάλλω, βεβαίως, αν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι ο Άγιος Βουκόλος είναι ο πολιούχος της Σμύρνης. Αλλά, πώς να το κάνουμε; Είναι!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: