Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το σχέδιο Χαραγκιώνη για το μεγάλο mall στον Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 15/05/2020

Με το “καθολικό restart” του ομίλου του και την «επιστροφή» του στα μεγάλα projects, είναι και ένα mega mall δίπλα στο “Καραϊσκάκη”!

The Objective.gr |> To come back ενός από τους μεγαλύτερους και πιο παραδοσιακούς developer της ελληνικής αγοράς, σηματοδοτεί εξελίξεις σε όλα τα «μέτωπα»: σε νέα projects, αλλά και σε… παλαιότερα. Σε κάποια, δηλαδή, τα οποία είχαν μπει στον «πάγο» για λόγους «ανωτέρας βίας».

Ο πολύπειρος Θεόδωρος Χαραγκιώνης (ένθετη φωτό) μετά από το προ ετών «ναυάγιο» (λόγω διαφόρων προβλημάτων εκ μέρους της πολιτείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) στην υπόθεση της δημιουργίας ενός mall στα Ολυμπιακά Ακίνητα του Γαλατσίου με συνεταίρους τους Πορτογάλους της Sonae Sierra, για την οποία βρίσκεται, ακόμα, σε αναμονή αποζημιώσεων, φιλοδοξεί πλέον να συνδυάσει το «καθολικό restart» του ομίλου του με την «επιστροφή» του στα μεγάλα projects των εμπορικών ακινήτων, αυτή τη φορά με κατεύθυνση προς Πειραιά!

Είναι αλήθεια, ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στερείται ενός mall αντάξιου αυτών τα οποία υπάρχουν σε άλλα σημεία της Αθήνας, αν και στο παρελθόν όσες προσπάθειες προηγήθηκαν σταμάτησαν πριν καλά, καλά …ξεκινήσουν, για διαφόρους λόγους. Για πολεοδομικούς π.χ., ή λόγω αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο…

Η πρόσφατη συμφωνία του με την αμερικάνικη επενδυτική Fortress και τις ελληνικές τράπεζες για την ρύθμιση των δανείων του ομίλου Χαραγκιώνη του δίνει, ήδη, μια «άλλη ώθηση» και μαζί την δυνατότητα να «τρέξει» τα νέα του πλάνα. Μέσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται, όπως μπορεί να γνωρίζει το The Objective.gr από καλά ενημερωμένη πηγή και αυτό της πολύ πιθανής της κατασκευής ενός mega mall στο ιδιαίτερα προνομιακό οικόπεδο των 45 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του, στο οποίο χτίζονται ως 136.000 τ.μ. , σε θέση δίπλα στο στάδιο Καραϊσκάκη!

Ένα έργο, το οποίο μετά από καθυστερήσεις και εμπλοκές πολλών ετών, παραμένει σήμερα ενεργό. Για να γίνουν, ωστόσο, τα «επόμενα βήματα» υπάρχουν δυο πρώτοι παράμετροι, ουσιαστικά, για την ηγεσία του Charagionis Group (ιδιοκτήτη, ανάμεσα σε άλλα, του Μουσείου Αυτοκινήτου και επιβλητικού Athens Capitol mall στην συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, όπου θα φιλοξενηθεί και η αμερικάνικη Sitel):

Πρώτον, περιμένει να αποσαφηνισθεί πλήρως το σημερινό πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου (άρα, προφανώς, θα επιδιώξει να συμβεί αυτό σε άμεσο χρονικό διάστημα) και δεύτερον θα πρέπει να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις και ο ίδιος ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει το οικόπεδο, σε συνεννόηση με τους άλλους συνιδιοκτήτες του, καθώς το έχει συνεταιρικά με Πορτογάλους (Sonae Sierra) και Βρετανούς (Grosvenor funds): 50% ο ελληνικός όμιλος και από 25% οι άλλες δυο πλευρές.

ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ… ΜΙΑ «ΕΝΣΤΑΣΗ»

Σε διάφορες συζητήσεις, ο ίδιος ο επιχειρηματίας παραδέχεται ότι θα χρειασθεί μια διετία, ίσως, αν «τρέξουν» τα πράγματα με τους… ρυθμούς που συνηθίζεται στην Ελλάδα για προκειμένου να βγουν οι σχετικές άδειες για την κατασκευή του mall στον Πειραιά και άλλη μια διετία για να ολοκληρωθεί.

Προς την επιλογή της λύσης της ανέγερσης ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου συντείνουν 3  λόγοι:

Ενα, είναι το γεγονός ότι ως leader επί σειρά ετών στον κλάδο του real estate και των κατασκευών ο Όμιλος Χαραγκιώνη διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προχωρήσει ένα τέτοιο project. Το δεύτερο, ότι η Sonae Sierra αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην δημιουργία εμπορικών κέντρων, κάτι που αυτομάτως εξασφαλίζει πολλά ατού στην συνεργασία τους και το τρίτο ότι ο Πειραιάς παραμένει «γυμνός» από malls και το έχει ανάγκη…

Βέβαια, υπάρχει και… μια «ένσταση», από όσους ξέρουν πώς κινείται και πώς αποφασίζει ο έμπειρος (και ιδιαίτερα ευέλικτος) Έλληνας developer:

Ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης δεν θεωρεί εκ των πραγμάτων εαυτόν «ταγμένο» στο λιανεμπόριο (σ.σ. γιατί ένα mall, αυτονόητα απευθύνεται σε καταστηματάρχες και καταναλωτές της λιανικής) και εύλογα «ρίχνει» στο «τραπέζι των συζητήσεων» και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση του πολύτιμου asset του χαρτοφυλακίου του στο Φάληρο, πλησίον του σταδίου Καραϊσκάκη και έδρας του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Όπως, η δημιουργία ενός κτηρίου γραφείων ή ακόμα και κατοικιών και κάποια «τρίτη» λύση-έκπληξη!

Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΤΑ 300 ΕΚΑΤ. ΚΑΙ ΤΟ… 1999

Για την ιστορία: η έκταση των 45.000 τ.μ. αγοράστηκε το 1999 από την κοινοπραξία Sierra Charagionis, με τον αρχικό σχεδιασμό να αναφέρεται στην ανάπτυξη ενός πρότυπου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου, με την επωνυμία Aegean Park, με επένδυση η οποία υπολογιζόταν ότι θα έφθανε τα 300 εκατ. ευρώ.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που ξέσπασε αργότερα, έφερε «πίσω» το project, όπως και πολλά άλλα στην χώρα την ίδια περίοδο και τώρα ενέσκηψε ο COVID-19.

Με την ελπίδα και την ευχή όλων ότι θα ξεπερασθεί σύντομα η σοβαρή υγειονομική κρίση στον πλανήτη και δεν θα αργήσει να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην αγορά και την επιχειρηματικότητα, στις οικονομίες γενικώς, αναμένεται ότι με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων (σ.σ. τα στεγασμένα malls παραμένουν κλειστά αυτές τις μέρες στην Ελλάδα), θα δοθεί και η δυνατότητα να «ξεπαγώσουν» αυτό και άλλα projects…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: