Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

«American pie»: Η μέρα που “πέθανε” η μουσική…

FLASH στις 11/02/2019

Μνήμες από εκείνη την 3η Φεβρουαρίου του 1959, που το ροκ έπεφτε από ψηλά…

|>Δημήτρης Καπράνος

|> Εκείνα τα χρόνια, που κάθε τί που αναστάτωνε την ζωή μας ερχόταν από μακρυά, είχαμε όλοι ένα μεγάλο πρόβλημα. Την γλώσσα! Ελάχιστοι γνώριζαν αγγλικά αλλά και όσοι μάθαιναν, δεν ήταν εύκολο (πριν προχωρήσουν λιγάκι) να πιάσουν τους στίχους των ξένων τραγουδιών και να βγάλουν το νόημά τους.

Στα γαλλικά, λόγω σχολείου, τα καταφέρναμε καλύτερα. Τότε στα γυμνάσια διδασκόμασταν μόνο γαλλικά κι έτσι μας ήταν πιο εύκολο να καταλάβουμε τον Τζόνυ, την Συλβί Βαρτάν, τον Αζναβούρ, τον Μπεκώ.

Στα εγγλέζικα είχαμε (σχεδόν όλοι) πρόβλημα. Η αφεντιά μου, επειδή τα αδέλφια μου βρίσκονταν ήδη στην Αγγλία, είχα το αβαντάζ του practice και τα κατάφερνα καλύτερα.  Αλλά κάτι αμερικάνικα κομμάτια, με προφορές περίεργες, δύσκολα τα έβγαζα. Με το ζόρι…

Θα μου πείτε, οι πιο πολλοί δεν ενδιαφέρονταν για τον στίχο, τους άρεσε η μουσική, ο ρυθμός, ο χορός. Αλλά σιγά-σιγά, το ενδιαφέρον για το τί έλεγαν τα τραγούδια που μας αναστάτωναν μεγάλωσε και πλήθυναν τα “Ινστιτούτα της Αγγλικής Γλώσσης”…

Το 1971, κυκλοφόρησε το τραγούδι “American pie“, μια ρυθμική μπαλάντα με τον Don Mc Lean, που εκτοξεύθηκε αμέσως στο Νο 1 του αμερικάνικου τοπ. Φυσικά, έγινε Νο1 και στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μπερδεύονταν, καθώς το κομμάτι δεν ήταν “χορευτικό”…

Το “American pie” είναι ένας αποχαιρετισμός σε τρεις σπουδαίους αστέρες του αμερικάνικου ροκ, που έχασαν την ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα στις 3 Φεβρουαρίου του 1959. Στον Buddy Holly 23 ετών, τον Richie Valens 18 ετών και τον Big Bopper, 29 ετών.

Στους στίχους του τραγουδιού, ξεχώριζε η φράση “The day the music died” (“Την ημέρα που πέθανε η μουσική“)!
Πράγματι, για πολλούς, εκείνη την ημέρα “πέθανε” το ροκ. Για να αναστηθεί, βεβαίως, σχεδόν αμέσως…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1959, λοιπόν, στη 1.30 τα ξημερώματα, το μικρό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν τα τρία αστέρια, που βρίσκονταν σε περιοδεία άφησαν την τελευταία τους πνοή , μαζί με τον πιλότο Roger Peterson, στο Clear Lake της Αϊόβα.

Οι τρεις διάσημοι εκείνη την εποχή καλλιτέχνες, πραγματοποιούσαν την περιοδεία με την ονομασία “Winter Dance Party”, που γνώριζε τεράστια επιτυχία.

Ο Buddy Holly, ένας προικισμένος ρόκερ από το Τέξας είχε ήδη σαρώσει τα “τσαρτς” με κομμάτια όπως το “That will be the day”, “Peggy Sue”(έγινε και ταινία με τον ίδιο τίτλο στα 90’s), “Oh ,boy”, “Maybe baby”, “Everyday” ,”It’s So Easy”(με αυτό το κομμάτι έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα οι Juniors ενώ το τραγούδησε η σπουδαία Linda Ronstadt.), “Not Fade Away” (το έκαναν το 1965 τεράστια επιτυχία οι Rolling Stones).

Το “λουκ” του (μεγάλος κοκάλινος σκελετός γυαλιών και καλοχτενισμένο μαλλί) είχε στηριχθεί στον Clark Kent τον ντροπαλό δημοσιογράφο που ήταν ο… Σούπερμαν!

Πρότυπό του ήταν ήταν ο Elvis Presley . Η σύζυγός του, Μαρία Ελένα, ήταν έγκυος και απέβαλε όταν άκουσε το θλιβερό νέο στην τηλεόραση! Τότε ήταν που το αμερικανικό κράτος απαγόρευσε να ανακοινώνονται στην τηλεόραση τα ονόματα των θυμάτων πριν ενημερωθούν οι συγγενείς.

Ο Richie Valens είχε κάνει ήδη τεράστια επιτυχία με το θρυλικό “La Bamba” (η ζωή του έγινε προ ετών ταινία με τίτλο το συγκεκριμένο τραγούδι) και ο Big Bopper είχε τεράστια επιτυχία με το (κλασσικό σήμερα) “Chantilly Lace”.

Στην περιοδεία τους, οι τρεις σταρ μετακινούνταν με λεωφορείο, αλλά, μέσα στο καταχείμωνο, με θερμοκρασίες πολικές, χωρίς θέρμανση (τότε τα αυτοκίνητα δεν είχαν τα σημερινά κομφόρ), υπέφεραν! Έτσι, όταν σταμάτησαν στο Lear Lake για μια “εξτρά” εμφάνιση, ο Holly πρότεινε να μετακινηθούν στην επόμενη πόλη με ένα τετραθέσιο μονοκινητήριο, το οποίο θα νοίκιαζε ο ίδιος.

Ο μπασίστας του σχήματος Waylon Jennings (αργότερα διάσημος τραγουδιστής της country) προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στο Big Bopper, που ήταν κρυωμένος! “Ελπίζω να ξεπαγιάσεις στο λεωφορείο!” του είπε ο Holly αστειευόμενος . “Ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου!” του είπε επίσης για χαβαλέ ο μπασίστας. Και η φράση τον κυνηγούσε μια ζωή!

Ο Ritchie Valens “κέρδισε” την θέση στο μοιραίο αεροσκάφος παίζοντας “κορώνα – γράμματα” με τον κιθαρίστα Tommy Allsup ! Φοβόταν τα αεροπλάνα αλλά η ταλαιπωρία του λεωφορείου και η γρήγορη μετάβαση στον προορισμό, ήταν μεγάλο δέλεαρ.

Το μικρό αεροσκάφος έπεσε σε χιονοθύελλα και έπειτα από μισή ώρα πτήσης -και ενώ επέστρεφε στο σημείο απ’ όπου είχε απογειωθεί- συνετρίβη. Τα άψυχα σώματα βρέθηκαν δέκα ώρες αργότερα, μέσα στο χιόνι…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: