Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Καθαρά Δευτέρα, ο μπάρμπα-Σπύρος κι η Δόμνα Σαμίου

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 02/03/2020

Μ’ ένα πίνακα κι ένα τραγούδι ο κάτοικος Ελλάδας του μέλλοντος θα μαθαίνει πώς περνούσαν οι Έλληνες τις Απόκριες, έως το 2019…

|> Θα ήθελα να έρθω στη θέση του χρονογράφου του μακρινού μέλλοντος, που θα ήθελε να κάνει αναφορά στις εν Ελλάδι απόκριες του 2020. Έτσι, μόνον για μια στιγμή, διότι έτσι και το ταξίδι στο μέλλον διαρκέσει, πάνω από δύο λεπτά, σίγουρα θα φλιπάρω!

Εάν κάποιος του τότε, δεν γνώριζε το τι είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2020 και έπαιρνε κάτι το αυτί του, επόμενο είναι να παραξενευτεί με όσα είχαν συμβεί και ή να γύριζε σελίδα ή να άρχιζε να το ψάχνει.

Π. Π. Ξανθίδης

Να μπαίνει στο Internet, να ρωτάει ιστορικούς κι όταν τρελαθεί με τα όσα έμαθε και άκουσε, να αράξει για να δει κανένα “πρωϊνάδικο” ή “μεσημεριάτικο”, ανάλογα με την ώρα. Δεν μπορεί, θα υπάρχουν και τότε τηλεοπτικά υποπροϊόντα και “μασκαριλίκια”, γιατί σε κάθε ελληνική εποχή επιπλέουν “φελλοί”, “μουμπούκια” και “αστρεπελέκια”. Δεν έχουμε μόνον εμείς, τώρα, αυτή την αποκλειστικότητα!

Απόκριες, με μασκαράδες χωρίς μουτσούνες, με εισβολή μεταναστών και προσφύγων, που είσαι ρατσιστής όταν τους κλείσεις την πόρτα κι από την άλλη η “επίσκεψη” του κορωνοϊού και η κρίση… στην ανάπτυξη.

Τι να έγραφε ο συνάδελφος και ποιόν να πίστευε π.χ. για το πώς περνούσαν οι Έλληνες τις απόκριες μέχρι το 2019; Ποιόν; Ας διατηρήσουμε όσα έχουν διασωθεί…

Σπύρος Βασιλείου (Γαλαξίδι 1903 − Αθήνα 1985)

Υ/Γ Εκεί που βρισκόμουν σε αδιέξοδο για τον επίλογο, ένα μήνυμα του φίλου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Γραμματικού, ήρθε να δώσει χρώμα, σε αυτά τα “γκρίζα” που αναφέρθηκαν! Ο Γιώργος μου “έστειλε” δύο μεγάλους και αξέχαστους καλλιτέχνες, που ο καθένας με την Τέχνη του, “φωτογράφισε” τις απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα. Η μεν Δόμνα Σαμίου με τα “Αποκριάτικά” της και ο δε Μπάρμπα Σπύρος Βασιλείου με την “Καθαρή Δευτέρα” του. Και ο Γραμματικός σημειώνει: “Οι αναφορές για τον Σπύρο Βασιλείου και τη Δόμνα Σαμίου είναι μια μικρή προσπάθεια να διατηρούμε την ελληνικότητά μας μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμα της πατρίδας μας”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: