Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στην ενημέρωση να λένε ακριβή αριθμό εμβολιασμένων και μη!

FLASH στις 13/08/2021

Να μην ανακοινώνονται συνολικά: κρούσματα, ΜΕΘ, θάνατοι, αλλά να δηλώνεται πόσοι είχαν εμβολιαστεί και πόσοι ήταν ανεμβολίαστοι

Παντελής Ξανθίδης |> Καθημερινώς μας ενημερώνουν πόσα νέα κρούσματα είχαμε, πόσοι είναι οι διασωληνωμένοι, πόσοι κατέληξαν… Και “χτυπούν το καμπανάκι” για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, όπως και για την επικινδυνότητα της παραλλαγής “Δέλτα”.

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη, 3.605 νέα κρούσματα, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 240 και 20 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην Αττική  τα νέα κρούσματα ήταν 938, στη Θεσσαλονίκη 298, ενώ  ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Κρήτη με 506 νέες μολύνσεις.

Αυτό οπωσδήποτε γίνεται για την ενημέρωση του λαού και να βλέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος πού “παίζουν” τα νούμερα, πότε έχουμε λιγότερα κρούσματα για να χαρούμε και πότε αυξάνονται οι διασωληνωμένοι για να αρχίζουμε τα σενάρια…

Χθες ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος (φωτό), είπε για την παραλλαγή “Δέλτα” ότι πολύ σύντομα θα επικρατήσει πλήρως και θα φτάσει το 90%, ενώ για τις εισαγωγές ασθενών παρατήρησε ότι το τελευταίο 20ήμερο διπλασιάστηκαν! Και τόνισε ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται ασθενείς οι οποίοι κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι!

Με δεδομένη την αντίδραση τόσων πολιτών κατά του εμβολίου, η ενημέρωση με τα νούμερα, δεν προσφέρει τίποτε σχετικά με την αύξηση των εμβολιασθέντων. Αντίθετα μία ενημέρωση με αναφορά ποσοστών, όπως το παραπάνω “99% είναι ανεμβολίαστοι” που δήλωσε ο κ. Γώγος, είναι κάτι που κάπως αποδίδει. Πόσω μάλλον εάν αντί του ποσοστού έδινε αριθμούς ο πανεπιστημιακός καθηγητής. Δηλ. τόσοι είναι οι εμβολιασμένοι και τόσοι οι ανεμβολίαστοι!

Εάν οι ιθύνοντες –κυρίως όσοι της επιστημονικής κοινότητας– μαζί με τους αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, έδιναν και τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ή μη, τότε ίσως να είχε μεγαλύτερη απόδοση η ανακοίνωση. Και ας έχουν υπ’ όψιν ότι η ανακοίνωση, όπως γίνεται σήμερα δημιουργεί “παρεξηγήσεις”, σε σημείο που να ισχυρίζονται οι “αρνητές” ότι “επίτηδες δεν ανακοινώνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων“!

Επειδή δεν νομίζω πως ο νόμος περί “προσωπικών δεδομένων” να καλύπτει και… αριθμούς, γι’ αυτό εκφράζεται αυτή η γνώμη. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται διχασμένη. Οι “αρνητές” δεν είναι μόνον “ψεκ” και θύματα συνομωσιολογίας, αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως βασίζονται σε εθνικούς και διεθνείς νόμους, καθώς και σε επιστημονικές απόψεις.

Όσο ο καιρός περνάει και όσο δεν εξελίσσεται ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών, τόσο και θα αυξάνονται τα κρούσματα, θα γεμίζουν οι ΜΕΘ, θα κλαίμε αδικοχαμένους ανθρώπους και ίσως να “κυνηγάμε την ουρά μας”…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: