Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όταν ξεσπά μια φωτιά, εμείς θα… κυνηγάμε τα πουλιά;

FLASH στις 08/06/2022

Ξέρω μόνο ότι τα τόσα παθήματα από τις φωτιές, ΔΕΝ μας έχουν γίνει μαθήματα – αυτή τη φορά ευτυχώς δεν είχαμε 3-4 άλλες πυρκαγιές

Δημ. Κωνσταντάρας |> Θυμίζω δυο τετράστιχα ενός παλιού τραγουδιού σε στίχους Αλέξη Αλεξόπουλου που είχε γίνει μεγάλη επιτυχία με τον Γιάννη Βογιατζή και τη Τζένη Βάνου τη δεκαετία του ΄60:

«Πέταξε ένα πουλί κι ήρθε και φώλιασε στην καρδιά,
κι έφερε ένα φιλί απ’ τη στεριά την αντικρινή
Πέταξαν δυο πουλιά κι ήρθαν και χτίσανε μια αγκαλιά,
και μες στο δειλινό τραγούδι σκόρπισαν σιγανό»…

Παραφράζω τους στίχους:

«Πέταξε ένα πουλί κι ήρθε και έφερε πυρκαγιά,
και πάνω στα φτερά του μας μετέφερε τη φωτιά
Πέταξαν δυο πουλιά και κουτσουλίσανε το βουνό,
κι από τις κουτσουλιές τους δημιουργήθηκε το κακό»…

Τα ζήσαμε λες και ήμασταν όλοι μέσα στη φωτιά λόγω των συνεχών ζωντανών συνδέσεων των τηλεοπτικών σταθμών με τις φλεγόμενες περιοχές στο Πανόραμα της Βούλας, ακούγαμε για τον αέρα, βλέπαμε τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και περιμέναμε να μάθουμε πώς έγινε αυτό που μας γύρισε πίσω το χρόνο στις τραγωδίες του 2021 στην Αττική, τη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, την Αχαΐα, τα Γρεβενά, τη Σαλαμίνα, τη Φωκίδα, τη Ρόδο, τον Έβρο και τη Ζάκυνθο.

Για όλες τις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει την Ελλάδα, έχουμε ακούσει ποικίλες αιτιολογήσεις, δικαιολογίες, αίτια, πληροφορίες. Αλλά αυτό που ακούσαμε για την παρ’ ολίγον τεράστια πυρκαγιά στο Πανόραμα της Βούλας από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ που κατηγόρησε για τη φωτιά στη Γλυφάδα ένα… πουλί , ξεπερνά κάθε φαντασία.

Τι είπε στην ΕΡΤ; Ότι «Λόγω της γνώσης που έχουμε σαν τεχνικοί πάνω στο ρεύμα, γιατί η φωτιά που δημιουργήθηκε, αν δημιουργήθηκε από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, είναι από εξωγενή παράγοντα. Οι πληροφορίες λένε, η πυροσβεστική τα έχει πάρει όλα αυτά τα στοιχεία, ότι υπήρχε ένα πουλί, που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα στον υποσταθμό, που πήρε φωτιά και μεταφέρθηκε έξω από τον υποσταθμό».

Στην ίδια εκπομπή, εκτός από τα… ανοιχτά στόματα των δημοσιογράφων και των προσκαλεσμένων από τον ισχυρισμό του προέδρου των εργαζομένων, ακούστηκαν και άλλα πολλά, με αποκορύφωμα το «ξέσπασμα» ενός Δημάρχου που είπε: «Αν το σενάριο με το πουλί που λέτε ευσταθεί, ποιος θα το σβήσει το πουλί; Ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν πρέπει να το σβήσει το πουλί; Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν πρέπει να έχει λάβει υπόψη του ότι μπορεί να έρθει ένα πουλί και να καεί;».

Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος των εργαζομένων μιλούσε σοβαρά όταν απέδιδε τις ευθύνες στο… πουλί, δεν ξέρω αν ο Δήμαρχος εννοούσε αυτό που είπε, δηλαδή το «Ποιος έχει ευθύνη για να πάει να σβήσει το πουλί;», είμαι σίγουρος ότι ο δημοσιογράφος ειρωνευόταν όταν έλεγε: «Να το πάμε φυλακή το πουλί» αλλά όλα αυτά ακούστηκαν ζωντανά στην τηλεόραση σε μια ενημερωτική εκπομπή για το τι συνέβαινε και γιατί στο Πανόραμα της Βούλας την ώρα που η φωτιά δεν είχε σβήσει ακόμα, οι ιδιοκτήτες σπιτιών που είχαν καεί δεν ήξεραν τι να κάνουν κι έτρεχαν πάνω-κάτω για να «σώσουν» ό,τι μπορούσαν από τα σπίτια τους ενώ οι υπεύθυνοι τους απαγόρευαν να πλησιάσουν για λόγους ασφαλείας.

Ξέρω μόνο ότι τα τόσα παθήματα από τις φωτιές, ΔΕΝ μας έχουν γίνει μαθήματα. Να υποσημειώσω ότι αυτή τη φορά, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης «σηκώθηκαν» γρήγορα και πήγαν στον τόπο της φωτιάς μόνο και μόνο γιατί την ίδια ώρα δεν υπήρχαν άλλες 3-4 πυρκαγιές να καίνε σε άλλα μέρη, όπως συνέβη άλλες φορές. Αλλά να μην ακούω τον αρμόδιο υπουργό Στυλιανίδη να λέει ότι «Ο στόχος μας ως υπουργείο είναι να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα». Γιατί στο μυαλό μου βάζω αμέσως εικόνες ανθρώπων , την ώρα της φωτιάς, να κυνηγάνε πουλιά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: