Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

‘’Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία’’: Εφαρμογή για αντιμετώπιση περιστατικών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 24/01/2023

Πολύτιμο εργαλείο με βάση διεθνή πρότυπα – Xρήσιμες συμβουλές/πληροφορίες – Διατίθεται δωρεάν  

|> Η γενική γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα τον ‘’Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία’’, μία νέα εφαρμογή που παρέχει καθοδήγηση για τον ορθό τρόπο αλληλεπίδρασης με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία, δίνοντας χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές.

Ο ‘’Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία’’ έχει αναπτυχθεί στη βάση διεθνών προτύπων, είναι διαθέσιμος σε περισσότερες από 12 γλώσσες και διατίθεται δωρεάν. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που παρέχει πληροφορίες και συμβουλές για το «τι να κάνει», «τι να πει» και «τι να αποφύγει» οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

Η ελληνική έκδοση του Οδηγού που παρουσιάστηκε, απευθύνεται για πρώτη φορά σε όλους, επαγγελματίες (εξειδικευμένους και μη), αλλά και στο ευρύ κοινό. Μπορεί, δε, να χρησιμοποιηθεί είτε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, είτε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες για το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ που υποστηρίζει σε όλη την επικράτεια γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχει η ΓΓΔΟΠΙΦ δωρεάν είναι η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

Η παρουσίαση του ‘’Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη Βία’’ πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας της ΓΓΔΟΠΙΦ παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρίας Συρεγγέλα και της γενικής γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψούς Γούλα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης δεκάδες μέλη Μη Κυβερνητικών Γυναικείων Οργανώσεων.

Με αφορμή την παρουσίαση της εφαρμογής, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα δήλωσε:

«Η σημερινή κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνουμε καθημερινά ένα δύσκολο αγώνα για την εξάλειψη των κακοποιητικών συμπεριφορών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία μιας κουλτούρας ενάντια στη βία, ενώ ενθαρρύνουμε όλες και όλους να σπάνε τη σιωπή τους, να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από το Δίκτυο Δομών μας».

Η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα, ανέφερε:

«Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προσαρμόστηκε στα ελληνικά ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» με στόχο την ενημέρωση όλων μας για τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης βίας. Η έμφυλη βία είναι ανάμεσά μας κάθε στιγμή και με διάφορα πρόσωπα και με τον ‘’Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία’’ πετυχαίνουμε την άμεση ενημέρωση και καθοδήγησή μας στην αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας».

Από την πλευρά τής UNICEF, η ειδική Παιδικής Προστασίας, Αντιγόνη Αγγελάκη, δήλωσε:

«Mε μεγάλη χαρά παρουσιάσαμε σήμερα από κοινού με τη ΓΓΔΟΠΙΦ τον ‘’Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία’’, ένα εργαλείο που απώτερο σκοπό έχει την αποτελεσματικότερη υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει έμφυλη βία. Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει βιώσει έμφυλη βία και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε σε τέτοιες καταστάσεις».

Την αξία της εφαρμογής σχολίασε και η ειδική ψυχολόγος δρ Λίζα Βάρβογλη, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά και τη χρησιμότητά της στους επαγγελματίες του πεδίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: