Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οικονομικά στοιχεία της ΕΣΕΕ για το κόστος των εργοδοτικών εισφορών

Χωρίς κατηγορία στις 29/10/2015

Όχι στην αύξηση

Είναι σαφές ότι, η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του μη μισθολογικού κόστους εντός του 2015 βρίσκει αντίθετο τον εμπορικό κόσμο. Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει αντίστοιχα ισοδύναμα αποτελέσματα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το κόστος εφαρμογής του μέτρου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αύξηση των απολύσεων, της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ και στη συνέχεια αναφέρεται:

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα, το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δις είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δις οι εργοδοτικές εισφορές. Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μηνιαία βάση, είναι 1,85 δις ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δις και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκ. ευρώ.

Το κόστος του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση, ως γνωστό, είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το Φ.Μ.Υ. Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου, παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση.

Η εξοικονόμηση που είχαν οι επιχειρήσεις από την πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2014 ήταν μία ωφέλεια που επέφερε την ανάσχεση της ανεργίας και ίσως μια μικρή αύξηση της απασχόλησης στο εμπόριο +1,6%. Η μείωση διαμόρφωσε το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας, από τα 33,09 δις, χαμηλότερα στα 32,26 δις ευρώ, τις δε εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δις στα 6,3 δις ευρώ. Το όφελος για τους εργοδότες υπολογίζεται ετησίως, περίπου σε 800 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν διατίθενται είτε στην αγορά για οικονομικές εκκρεμότητες, είτε για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές με αντίστοιχα οφέλη αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων επιστρέφεται στα δημόσια ταμεία. Τέλος, έδωσε σε πολλές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μεταφέρουν την ωφέλεια της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα τους καθαρούς μισθούς και κυρίως να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: