Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Από σήμερα αρχίζουν ουσιαστικά οι θερινές εκπτώσεις

Χωρίς κατηγορία στις 15/07/2019

Οι εκλογές με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού “σαμποτάρισαν” την αγορά… – Έμποροι “Άλλη μία Κυριακή χωρίς ουσία…”

|> Μπορεί οι θερινές εκπτώσεις να άρχισαν τυπικά την περασμένη Δευτέρα 8/7 αλλά ουσιαστικά κάνουν έναρξη σήμερα Δευτέρα 15/7 (θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 231 Αυγούστου), καθώς οι εκλογές και γενικά η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, όσο νά ‘ναι δεν αποτέλεσαν και ευνοϊκή καταναλωτική περίοδο…

Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων, ας θυμηθούμε τις τρεις βασικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουν καταναλωτές και επιχειρηματίες, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης, που είναι:

  1. Στις εκπτώσεις επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
  2. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  3. Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο, ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών, και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο, για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.  Εφ’ όσον το σχετικό πρόστιμο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο ως προς την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, τότε αυτομάτως αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:

  • Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
  • Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
  • Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
  • Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.
  • Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.

Άλλη μία Κυριακή χωρίς ουσία…

Εν τω μεταξύ από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων χθες Κυριακή. Η ανακοίνωση, με τίτλο “Άλλη μία Κυριακή χωρίς ουσία...”,  αναφέρει:

Κατά την χθεσινή  Κυριακή, όπου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων, στον Πειραιά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 70% επέλεξε να είναι κλειστά, ενώ για τα καταστήματα που λειτούργησαν αποδείχτηκε και πάλι ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, καθώς δεν σημειώθηκε θετική αλλαγή στις πωλήσεις τους.

Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή δεν επηρεάζει θετικά το συνολικό τζίρο της καλοκαιρινής εκπτωτικής περιόδου, ούτε συνεισφέρει στην προσπάθεια για ενίσχυση της απασχόλησης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: