Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι παράπλευρες απώλειες της ελληνικής κοινωνίας…

FLASH στις 17/01/2021

Οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, οι κίνδυνοι για απομόνωση του ατόμου και ο Νώε Χαράρι…

Παντελής Π. Ξανθίδης |> Η ελληνική κοινωνία καλείται σε μία συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση, όχι τόσο της μάστιγας του κορωνοϊού, όσο των «προϊόντων» της, που δεν είναι άλλες από τις παράπλευρες απώλειες που προκαλούνται. Από τη μια να γίνονται προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού και από την άλλη να γεννώνται άλλου είδους μεγάλα προβλήματα, που έχουν σχέση με την ψυχολογία του ατόμου.

Επ’ αυτού, μπορεί να γίνει αναχαίτιση όταν μία υπεύθυνη και σύγχρονη κυβέρνηση προσφέρει πεδίο για την απρόσκοπτη συνεργασία παραγόντων της Υγείας και της Οικονομίας με βιωματική γνώση της κοινωνίας,

Πέραν της λήψης περιοριστικών μέτρων και συμβουλών προστασίας από τον κορωνοϊό, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που πρέπει να απασχολεί την Επιστήμη, η οποία έχει σχέση με δύο τινά: ή πώς να μην μεταλλαχθούν οι πολίτες σε άβουλα όντα ή πώς να μη πηδήξουν από τα μπαλκόνια!

Το «πώς» μπορεί να συμβεί αυτό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιστημονική εξειδίκευση, ούτε να ανατρέξει κανείς σε τρόπους μετάλλαξης προσωπικοτήτων. Η μετάλλαξη επιτυγχάνεται με δύο απλές κινήσεις: αφαίρεση δραστηριοτήτων και κλείσιμο στο σπίτι! Βέβαια, υπάρχει και μία τρίτη κίνηση που είναι το σκοτάδι. Ε, αυτό θα προκύψει όταν μείνει απλήρωτος ο λογαριασμός…

Ο διάσημος ιστορικός Γουβάλ Νώε Χαράρι, είχε γράψει κάποτε: «Στον 20ό αιώνα οι μάζες εξεγέρθηκαν ενάντια στην εκμετάλλευση, ενώ σήμερα αισθάνονται μάλλον άσχετες με ό,τι συμβαίνει γύρω τους».

Δεν μας είπε και κάτι νέο ο κ Χαράρι, αφού η μουδιασμένη κατάσταση στην Ελλάδα «λάμπει» φαντασμαγορικά! Ό,τι και αν γίνει ο λαός δεν αντιδρά, ό,τι και αν συμβεί το αντιμετωπίζουμε… ψύχραιμα κι ό,τι κι αν μας πουν και δεν μας αρέσει, το σιγοβρίζουμε!

Είμαστε μία κοινωνία έτοιμη και διαθέσιμη για τα πάντα! Αλλά υπάρχει ένα «όμως»…

Ποιά κοινωνία θέλουμε; Τι είδους καθεστηκυία τάξη επιζητούμε να κυβερνά των τόπο; Των χορτασμένων κρατικοδίαιτων, των άπληστων επιδειξιομανών, των λιγούρηδων αρχοντοχωριατών ή ατόμων με γνώσεις, θέληση και αξιοπρέπεια; Δηλαδή ανθρώπων που αντιλαμβάνονται το σήμερα, ανησυχούν για το αύριο και κατανοούν εκείνο που κάποτε είχε διαπιστώσει ο Γουβάλ Νώε Χαράρι, ότι:

«Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία ευνοούν πια, αντιδημοκρατικές επιλογές. Οι δύο αυτές τεχνολογίες από κοινού θα προκαλέσουν άνευ προηγουμένου αναστατώσεις στην ανθρώπινη κοινωνία, σε σημείο που η δημοκρατία και η ελεύθερη αγορά μπορεί να χάσουν το νόημά τους».

Αρχίσαμε να μιλάμε περί ψυχολογίας του ατόμου εν Ελλάδι και φτάσαμε στον Χαράρι, στην ανθρώπινη κοινωνία και την λειτουργία της Δημοκρατίας…

Όλα από κάπου αρχίζουν, από κάποιους μικρούς περιορισμούς, από κάποιες αντικοινωνικές αποφάσεις, από κάποια περίεργα δίωρα για ψώνια…

Υ/Γ: Ένα ανησυχητικό δείγμα αποτελέσματος της κλεισούρας, είναι ότι ενώ διαθέτουμε τον χρόνο να συζητάμε στο τηλέφωνο με φίλους, όμως δεν σηκώνουμε το ρημάδι και προτιμάμε την τηλεόραση ή το διαδίκτυο. Δηλαδή την ψυχαγωγία του ενός…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: