Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παστέλι χωρίς ζάχαρη: για πίεση, τριγλυκερίδια, θυρεοειδή κ.ά.

FLASH στις 16/08/2022

Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πηγή Πρωτεϊνών και αποτελούν δομικά συστατικά πολλών ιστών και ουσιών, από τον μυϊκό ιστό έως τις ορμόνες

|> Μέσω μιας είδησης για το παστέλι, ξεπρόβαλε η δραστηριότητα μιας εξωστρεφούς εταιρείας -της FoodsCross*– η οποία, όπως θα δούμε παρακάτω, λειτουργεί πάνω σε πλατφόρμες που αναδεικνύουν ουσιαστικά τα προϊόντα της.

Ένα από αυτά είναι το παραδοσιακό παστέλι, αλλά χωρίς ζάχαρη –  ένα νόστιμο και σωστός θησαυρός από υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία!

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει:

Τρεις κουταλιές της σούπας ή 30γρ σουσάμι παρέχουν το 12% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για καλή πεπτική υγεία.

Η συστηματική κατανάλωσή του μειώνει τα λιπίδια του αίματος (κακή ή LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια. Και αυτό γιατί περιέχει ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά και δύο είδη φυτοχημικών ουσιών (λιγνάνες και φυτικές στερόλες) που ασκούν αντιχοληστερολημική δράση.

Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες αποτελούν δομικά συστατικά πολλών ιστών και ουσιών, από τον μυϊκό ιστό μέχρι τις ορμόνες.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση γιατί είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Οι σπόροι του σουσαμιού με τη φλούδα είναι πολύ πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για γερά οστά. Αυτά είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.

Είναι καλή πηγή ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες έχουν καθοριστική σημασία για την λειτουργία των κυττάρων και τον μεταβολισμό. Οι βιταμίνες αυτές είναι:

  • Η θειαμίνη (βιταμίνη Β1)
  • Η νιασίνη (βιταμίνη Β3)
  • Η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6)

Το σουσάμι περιέχει ορισμένες φυτοχημικές ουσίες (π.χ. λιγνάνες) και βιταμίνη Ε, που ασκούν αντιοξειδωτική δράση.

Είναι καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να λειτουργεί ομαλά, όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, η βιταμίνη Β6 και η Ε.

Το σουσάμι είναι καλή πηγή συστατικών που υποστηρίζουν και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και η βιταμίνη Β6. Τα ιχνοστοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την σύνθεση και τον μεταβολισμό των ορμονών του θυρεοειδούς.

(*) Η FoodsCross

Η FoodsCross επινοήθηκε και ιδρύθηκε από μια μικρή ομάδα φίλων ελληνικής καταγωγής με ανησυχίες ερευνητικού χαρακτήρα γύρω από την τροφή ως ανάγκη και απόλαυση σχετική τόσο με το σώμα όσο και με το πνεύμα.

Οι άνθρωποι της επένδυσαν στην ίδια την ειλικρινή περιέργεια, το προσωπικό και σταθερό ενδιαφέρον τους για τροφές αληθινές, νόστιμες και υγιεινές.

Πού βρίσκονται, πώς διακρίνονται, με ποιους τρόπους μπορούν να επιλεγούν και φτάσουν στο κοινό οι ιδιαίτερες αυτές τροφές; Ποιος μπορεί να είναι ο κόμβος όπου θα συγκεντρώνεται η πληροφορία και θα αναπτύσσονται συνέργειες ώστε μοναδικά προϊόντα να γίνονται γνωστά, η τροφή να εκτιμάται για την ιστορία της και να απολαμβάνεται ως ξεχωριστή εμπειρία αφού διανεμηθεί με ήθος και φροντίδα; Το σταυροδρόμι της FoodsCross είναι ο τόπος όπου όλοι είναι παραγωγοί της απάντησης στα ερωτήματα αυτά και συνδημιουργοί ενός ουσιαστικού αποτελέσματος. Οι ιδρυτές αλλά και το κοινό της είναι η διευρυμένη οικογένεια ανιχνευτών, τροφοσυλλεκτών, γαστριμαργικών περιηγητών η οποία εντοπίζει, ελέγχει και μοιράζεται τη διατροφική πληροφορία ώστε να δοκιμαστεί και να γίνει γνώση.

Όπως οι ιστορικοί οδοιπόροι που κατέγραφαν με αίσθημα ευθύνης και ικανοποίησης τις εμπειρίες τους, εντόπιζαν στοιχεία τα οποία ήταν σπάνια ή ξέφευγαν από την κοινή παρατήρηση, σχεδίαζαν αντικείμενα, οικοδομήματα και εργασίες, συνέθεταν καταλόγους και δημιουργούσαν αρχεία πολύτιμα για τη συγκρότηση μιας πληρέστερης ιστορίας του πολιτισμού, οι άνθρωποι της Foodscross είναι όσοι συμμερίζονται, θεωρητικά και πρακτικά, αυτή την έννοια της φροντίδας για την τροφή και την κατανάλωσή της.

Η προσοχή αυτή έχει δημιουργικά χαρακτηριστικά και μακροπρόθεσμη στόχευση: σημασία έχουν τόσο τα ίδια τα τρόφιμα, η προέλευση, η καλλιέργεια, η ποσότητα και η διαδικασία συγκομιδής τους όσο και ο κατάλληλος “καιρός” για το καθένα. Η ωρίμανσή τους δηλαδή με τους τρόπους και τους χρόνους της φύσης και η ενημέρωση του κοινού για αυτούς. Πρόκειται για ένα στοιχειώδες είδος σοφίας στην καταναλωτική σκέψη και πρακτική η οποία πρέπει να ανακτηθεί και να γίνει αναπόσπαστο τμήμα της ίδιας της απόλαυσης της τροφής.

Η συσκευασία των προϊόντων της Foodscross είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντίληψης για την αξία των τροφών και το κοινό όφελος.

Εμβληματική αλλά απλή, με τη συνεργασία χαρισματικών ειδικών του ντιζάιν, με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με χειροποίητες επεμβάσεις και λεπτομέρειες που εισαγάγουν ακόμη και τον ήχο στο τελετουργικό της διατροφής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: