Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο “Άνθρωπος” και ο “Άλλος”, ως κρούσμα… κλοπής λογότυπου

FLASH στις 11/02/2024

Από τον Τάκη της πλατείας Προσκόπων σε κάποια άλλα μαγειρέματα…

Ζωζώ Λιδωρίκη* |> Ήταν τη δεκαετία του ‘ 70 , όταν ακόμα η πλατεία μας, η πλατεία Προσκόπων, είχε μόνο τον ‘’Μαγεμένο Αυλό’’ και απέναντί του στη γωνία έναν, παλαιάς κοπής, καφενέ χωρίς όνομα, εκεί που σήμερα είναι το ‘’Αερόστατο’’. Στην οδό Αρχελάου , που τώρα είναι γεμάτη με μπαράκια, καφέ και εστιατόρια, τότε εστίαση μηδέν!

Εκεί λοιπόν τότε, σε μια παλαιά μονοκατοικία, ανοίγει μια ψαροταβέρνα “Ο Άνθρωπος”. Ο Τάκης ένα νέο ευγενικό παιδί, με γνώσεις ψαρικές και πάθος για το ολόφρεσκο ψάρι, δεν αργεί να κάνει το λιτό μαγαζί του γνωστό και αγαπητό στους Αθηναίους.

Ο Αλέκος (σ.σ. Λιδωρίκης), δηλωμένος ψαροφαγάς, κι εγώ μαζί του, περνάμε πολλά βράδια στον “Άνθρωπο” με φίλους από τον δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο. Αξέχαστες βραδιές με Αλέκο Φιλιππόπουλο, Σεραφείμ Φυντανίδη, Φρέντυ Γερμανό, Σπύρο Βοβολίνη, Δημήτρη Χατζή, Δημήτρη Χορν, Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, Ηλία Ηλιού, αλλά και με νεότερους δημοσιογράφους, Ελένη Σπανοπούλου, Παντελή Ξανθίδη, Γιώργο Λεονταρίτη, με ηθοποιούς, συγγραφείς, κινηματογραφιστές και άλλους.

Φτάνει όμως η ώρα της κατεδάφισης της μονοκατοικίας. Ο “Άνθρωπος” κλείνει και μεταφέρει το στέκι του κάπου στους Αμπελοκήπους με το όνομα “Ο Άλλος Άνθρωπος “. Τον χάνει η γειτονιά μας, τον χάνουμε κι εμείς… Αραιώνουν οι επισκέψεις μας στον ” Άλλο Άνθρωπο”… Ανοίγουν άλλα στέκια γύρω μας . Κανένα όμως μέχρι σήμερα με αποκλειστικά φρέσκο ψάρι!

Κι έπειτα ήρθε… ο καρκίνος . Ο Τάκης έφυγε από την ζωή και μαζί του και “Ο Άλλος Άνθρωπος “, όνομα και ιδέα δική του!

Και ξαφνικά, το 2011, ξεκίνησε ένας άλλος ‘’ Άλλος Άνθρωπος’’ για να ταΐζει με κοινωνική κουζίνα και περιτύλιγμα φιλανθρωπίας όσους πραγματικά (?) είχαν ανάγκη. Άλλες κουζίνες, άλλα μαγειρέματα . Τί κρίμα που ο Κ.Π. που τώρα διώκεται για οικονομικές ατασθαλίες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης να μην είναι πραγματικά ένας άλλος άνθρωπος . Τί απογοήτευση να πιστεύουμε πως κάθε φιλάλληλη δράση είναι κάλπικη και κρύβει πίσω της ένα πονηρό κίνητρο.

Δεν ψάχνουμε την Ηθική Τελειότητα… Γνωρίζουμε πως είναι Δύσκολοι Καιροί για Αγίους και Ανθρώπους! Όμως…

 (*) Η κα Ζωζώ Αλ. Λιδωρίκη είναι πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: