Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το μήνυμα Μακρόν έχει και άλλες αναγνώσεις…

ΕU στις 24/07/2020

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε το “παρών” του και “χτύπησε το καμπανάκι” και προς άλλους…

Τ/Π |> Άργησε, αλλά τελικά έγινε αντιληπτό στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ότι η Γαλλία πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και μην αφήνει τον ρόλο αυτό σε χώρες με οπισθοδρομικά καθεστώτα.

Το γραμμένο στα ελληνικά κείμενο του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, έχει και άλλες “αναγνώσεις” και δεν γράφτηκε, μόνον για τονιστεί το “Ελλάς-Γαλλία συμμαχία”. Η κάθε λέξη και η κάθε φράση του κ. Μακρόν, αποτελεί απάντηση-καταπέλτη στον “σουλτάνο” της συμφοράς και ίσως μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Γαλλία είναι εδώ και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη – κάτι που είχε αποπειραθεί να κάνει τότε ο Νικολά Σαρκοζί, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και το “θέμα” ξεχάστηκε…

Να όμως, που κάποια “γεγονότα”στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ήρθαν να “θυμίσουν” στο Παρίσι, ότι η Γαλλία πρέπει να παίξει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο – κάτι που άρχισε να διαφαίνεται προ καιρού και ξεκαθαρίστηκε με αυτό το “ελληνικό” μήνυμα του Εμμανουέλ Μακρόν στο facebook. Έγραψε:

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: