Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ενημέρωση για όλα, από τον δήμαρχο προς το δ.σ. Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 11/10/2019

Ο Γιάννης Μώραλης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν τον Πειραιά – Παρέμβαση Μπελαβίλα

|> Για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την πόλη ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στη χθεσινή συνεδρίαση.

Για το αναθεωρημένο master plan του ΟΛΠ, ο κ. Μώραλης τόνισε ότι απέστειλε επιστολή στις 8/10/2019 στον προεδρεύοντα της ΕΣΑΛ, στην οποία αναφέρει τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητάει αναλυτική ενημέρωση για καίρια επιμέρους θέματα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζητάει αναλυτική αιτιολόγηση για την ακριβή  χρήση των 22.000 τ.μ., καθώς και να περιληφθεί στο master plan η ηλεκτροδότηση από την ξηρά των 2 νέων θέσεων κρουαζιέρας στο νότιο τμήμα του λιμανιού, ζητώντας διορία προκειμένου να μελετηθεί εκτενώς το κυκλοφοριακό.

Παράλληλα, με αφορμή επιστολή του Νίκου Μπελαβίλα στην ΕΣΑΛ., και στον γενικό γραμματέα Λιμένων, στην οποία αναφέρεται στις μεγάλες αποκλίσεις του κτηριακού συγκροτήματος-duty free, θα γίνουν συναντήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο και τη διοίκηση του Ο.Λ.Π. προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ακριβές κτηριακό μέγεθος της επένδυσης.

Επιπλέον, ο δήμαρχος στην επιστολή του αναφέρεται στη δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο ΣΙΛΟ, λέγοντας πως είναι ένα κυρίαρχο θέμα, καθώς το Μουσείο θα αποτελέσει τοπόσημο  για τον Πειραιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως σε ένα  master plan  που ξεπερνά τα 800.000.000 ευρώ θα έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια πρόβλεψη, καθώς είναι ένα θέμα με τοπική, υπερτοπική και εθνική σημασία.

Για τον Πύργο του Πειραιά  υπογράμμισε ότι απομένει να ανοίξει η οικονομική προσφορά και να γίνει η αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι  προχωρά η διαδικασία και κατά πάσα πιθανότητα  θα ολοκληρωθεί  εντός του Οκτωβρίου.   

Για το Κέντρο  Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη Blue Lab, τόνισε πως είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, λέγοντας πως το Κέντρο περιλαμβάνει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ότι για την αυτοδιοίκηση αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια.  Επιπλέον, ανέφερε ότι το στοίχημα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τα επόμενα έτη.

Για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) επεσήμανε ότι η επιτυχία αυτής της δημοτικής περιόδου, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι η απορρόφηση  και η υλοποίησή της  και τόνισε ότι στην επόμενη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από το αρμόδιο Τμήμα.

Για το Θεμιστόκλειο Στάδιο, τόνισε  ότι ο Δήμος το παραλαμβάνει σε 10 ημέρες πλήρως ανακαινισμένο  από την Περιφέρεια.

Για το Μικρολίμανο επεσήμανε ότι υπάρχει  μικρή καθυστέρηση διότι η ΕΥΔΑΠ που προηγείται του έργου, δεν είχε υποβάλλει την μελέτη της στο Τοπικό  Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.

Για τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού με σώματα led,  τόνισε ότι υπάρχει προσωρινός ανάδοχος στη Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης και ότι  το θέμα βρίσκεται στον  προσυμβατικό έλεγχο για τον οριστικό ανάδοχο.

Για τη διαμαρτυρία του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας σχετικά με  την απόφαση του ΔΣ Πειραιά για τη μερική τροποποίηση του ΓΣΠ στο νεκροταφείο της Ανάστασης, ο κ. Μώραλης τόνισε πως τηρήθηκε η νομοθεσία και όλα έγιναν απολύτως σύννομα. Επεσήμανε  δε, πως η σημειακή αυτή τροποποίηση έγινε μόνο για τις ταφές σε οικογενειακούς τάφους, λέγοντας πως θα αποστείλει τον πλήρη φάκελο στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, καθώς και στον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως για τις ενέργειες του δήμου Πειραιά, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει παρανόηση επί του θέματος».

Παρέμβαση Μπελαβίλα

Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, ο Νίκος Μπελαβίλας ενημέρωσε για τα τεχνικά δεδομένα του Master Plan του ΟΛΠ, για τη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, καθώς και τις υπερβολικές  αποκλίσεις των κτιριακών μεγεθών από τα εγκεκριμένα, οι οποίες εμφανίζονται στα νέα σχέδια του ΟΛΠ.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά παρευρέθηκαν και οι κάτοικοι της Πειραϊκής, διαμαρτυρόμενοι για το έργο του Νότιου Προβλήτα.
Μετά την τοποθέτηση και του Δημάρχου Πειραιά, θεωρούμε ιδιαίτερα θετική την ομόφωνη στάση των παρατάξεων και την απαίτηση του Δήμου προς τον ΟΛΠ να μην προχωρήσει στο Mall και να διευκρινίσει άμεσα ποια είναι τα πραγματικά μεγέθη των κτιριακών εγκαταστάσεων στον Νότιο Προβλήτα.

Είναι επίσης πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις συμφωνήσαμε στη διεκδίκηση της δημιουργίας του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Σιλό.

Επιπλέον, ο δημοτικός σύμβουλος του Πειραιάς για Όλους Παναγιώτης Αναστασάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μετώπου των δήμων του ευρύτερου Πειραιά, δηλώνοντας  την πλήρη στήριξη του «Πειραιάς για Όλους» στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος για τις διεκδικήσεις τους σχετικά με τα έργα του Master Plan του ΟΛΠ. Τέλος, δήλωσε την ολόψυχη συμπαράστασή του στον Χρήστο Βρεττάκο, Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την μήνυση της εταιρείας Oil One εναντίον του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: